Τοπικά

Κοινό μέτωπο ενάντια στις εξαρτήσεις από φορείς της Μαγνησίας με σκοπό την προστασία των μαθητών

Ενημερωτικές συναντήσεις με τους γονείς μαθητών στα σχολεία της Μαγνησίας ξεκινά τις επόμενες ημέρες η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου ειδικοί να τους καθοδηγήσουν και να τους βοηθήσουν σε θέματα διαχείρισης καταστάσεων εξάρτησης των νέων. Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανέλαβε την πρωτοβουλία δράσης για την ενημέρωση γονέων και κηδεμόνων, αλλά και εκπαιδευτικών, σε κάθε σχολική μονάδα. Στις συναντήσεις αυτές οι γονείς και κηδεμόνες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από επιστήμονες και ειδικούς φορείς και συγκεκριμένα, της ΔΔΕ Μαγνησίας, του ΚΕΣΥ Μαγνησίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πρότασης Ζωής, του ΚΕΘΕΑ και της Μητρόπολης Δημητριάδος για τα χαρακτηριστικά των εξαρτήσεων, τους τρόπους εντοπισμού τέτοιων φαινομένων στους νέους και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, τους φορείς οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν και, κυρίως, για τα μέτρα πρόληψης κάθε είδους εξάρτησης των νέων σήμερα.

Σε συνάντηση των φορέων που πραγματοποιήθηκε σήμερα, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης δήλωσε πως οι γονείς είναι μόνοι τους και “άοπλοι” σε μια κοινωνία που πρέπει να υπερασπιστούν το παιδί τους, που συνεχώς μεταβάλλεται και απαιτεί νέες γνώσεις και κυρίως πρακτικές, τις οποίες πρέπει να ακολουθεί ο κάθε γονέας για να προλάβει το παιδί του από τις εξαρτήσεις. “Θέλουμε να φέρουμε κοντά τους γονείς στους συμμάχους τους, στον αγώνα που δίνουν για ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών τους”.

Η Ελένη Κουτρουλή, υπεύθυνη στη μονάδα έγκαιρης παρέμβασης εφήβων του ΚΕΘΕΑ Πιλότος υπογράμμισε ότι οι εξαρτητικές συμπεριφορές βρίσκονται παντού. “Εφόσον το σχολείο είναι ανοιχτό στην κοινωνία ξέρουμε ότι με κάποιο τρόπο θα παρεισφρήσουν. Είμαστε σε στενή συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, έχουμε εκπαιδεύσει εκπαιδευτικούς και πολλούς συλλόγους γονέων. Για πετύχουμε ένα ασφαλές σχολείο χρειάζονται συμμαχίες. Όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε μάχη απέναντι σε κάθε εξαρτητική συμπεριφορά”.
Όπως σημείωσε, η έρευνα που έγινε σε 1700 μαθητές έδειξε ότι οι εξαρτήσεις βρίσκονται παντού και εξαπλωμένες. “Ο μικρότερος που είναι μέλος του προγράμματος είναι 13 ετών” ανέφερε και πρόσθεσε ότι η ευχή της είναι η συνεργασία των φορέων να μη λειτουργήσει ως “πυροσβεστική ενέργεια”.
Από την πλευρά του ο π. Σεβαστιανός Ζερβός επισήμανε ότι η Εκκλησία μπορεί να προσφέρει στη διαμόρφωση υγιών στάσεων απέναντι στο πρόβλημα των εξαρτήσεων. “Μπορούμε να βοηθήσουμε στη διάχυση της πληροφορίας, σε επίπεδο πρόληψης και ενημέρωσης”, είπε.

Η προϊσταμένη στο ΚΕΣΥ Μαγνησίας Ελένη Λαδοπούλου τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί κάθε φραγμός στην ομαλή εκπαίδευση των παιδιών. “Τέτοιος φραγμός αναδεικνύεται η χρήση ουσιών. Ως ΚΕΣΥ καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πρώτη φορά το πρόβλημα και τώρα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Προσπαθούμε να στηρίξουμε τα σχολεία, θα δούμε ποια είναι τα προγράμματα που μπορούμε να εξασφαλίσουμε και θέλουμε να φτιάξουμε νέες πρακτικές ώστε να μετακινήσουμε την επιλογή παιδιών από τη χρήση ουσιών σε πιο δημιουργικές δράσεις”.

Η ψυχολόγος Ζωή Γώγου από την “Πρόταση Ζωής” σημείωσε ότι η ενημέρωση των γονέων είναι σημαντική. “Πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι τους σε όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ότι υπάρχουν φορείς που παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους” είπε χαρακτηριστικά.
Από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων η κ. Λιάνα Πασχούδη τόνισε πως η Ένωση χρειάζεται τη στήριξη των φορέων. Είμαστε γονείς και αντιμετωπίζουμε καθημερινά πολλά προβλήματα. Δεν είμαστε ειδικοί και πολλές φορές δεν ξέρουμε πως να τα χειριστούμε. Πιστεύουμε ότι η πρόληψη είναι το σημαντικότερο βήμα και οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά τους. ν

Ο υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αντώνης Αντωνίου σημείωσε ότι οι βαθμίδες στα σχολεία έχουν συνέχεια “Ό,τι αφήνει η μία το παραλαμβάνει η άλλη. Έχουμε πολλά κοινά σημεία να προλάβουμε. Για μας το ζητούμενο είναι οι μαθητές των παιδιών που φοιτούν στη Στ΄τάξη να έχουν την ενημέρωση με τους γονείς της Α΄Γυμνασίου για να είναι έτοιμοι”
Στην επιμόρφωση που θα πραγματοποιηθεί, τις απογευματινές ώρες στα Γυμνάσια, θα προσέλθουν και οι γονείς των μαθητών της Στ΄τάξης των όμορων δημοτικών σχολείων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το