Ελλάδα

«Κοινό μέτωπο» από Ντόρα και Γιώργο Παπανδρέου υπέρ Χάγης και διαλόγου με την Τουρκία

Ροζάκης, Μπακογιάννη, Τσούκαλης και Παπανδρέου στην εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ (EUROKINISSI))
Ο πρώην πρωθυπουργός και η πρώην υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκαν, από το βήμα εκδήλωσης του ΕΛΙΑΜΕΠ, να παίρνουν θέση ενάντια σε όσους θέλουν να μετατρέψουν την εξωτερική πολιτική σε πεδίο λαϊκισμού

Οπρώην πρωθυπουργός και άλλοτε υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, η πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, ο τέως υπουργός Εξωτερικών και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος και ο ομότιμος καθηγητής, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Χρήστος Ροζάκης, επιχείρησαν από το βήμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε στο Ωδείο Αθηνών το απόγευμα της Τρίτης, 18 Φεβρουαρίου, το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) να δώσουν απάντηση στο ερώτημα εάν, κατά πόσο και υπό ποίες προϋποθέσεις «Μας συμφέρει η Χάγη;».

Παίρνοντας πρώτος τον λόγο, ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε την αξία που έχει «ο σοβαρός και νηφάλιος δημόσιος διάλογος γύρω από καίρια εθνικά θέματα όπως είναι τα ελληνοτουρκικά». Ο ίδιος συνέχισε μάλιστα λέγοντας ότι μέσα από «τον ορυμαγδό των απόψεων και αντεγκλήσεων στα Μέσα Ενημέρωσης και στα social media», «συχνά χάνεται η ουσία» και «εξυπηρετούνται σκοπιμότητες που καμία σχέση δεν έχουν με την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων». «Η προσφυγή στη Χάγη είναι ο πιθανός τελικός σταθμός μιας διαδρομής που περιλαμβάνει πολλά πιθανά στάδια», σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου.

«Τι φοβόμαστε; Μην τουρκέψουμε;»

«Πρέπει να γίνει σημαία της Ελλάδας η θέση υπέρ της ισχύος του δικαίου», συνέχισε ο ίδιος, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε τον διάλογο με την Τουρκία. «Τι φοβόμαστε; Μην τουρκέψουμε;», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, επικαλούμενος την απορία που έχουν κατά καιρούς διατυπώσει «άλλοι». «Το περιθώριο παρεξήγησης, λαθεμένων μηνυμάτων, πόλωσης, κορύφωσης της έντασης μεγαλώνει όσο δεν μιλάμε», προειδοποίησε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ωστόσο παράλληλα ότι «η σιγουριά ότι έχουμε άμυνα αποτρεπτική» είναι που θα «εξασφαλίσει τα νώτα μας σε περίπτωση πιθανής πρόκλησης».

Ο κ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε «το κεκτημένο του Ελσίνκι» ως μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αναγνωρίζοντας ωστόσο «ότι σήμερα έχουν πια πολλά αλλάξει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και στην περιοχή, και στην Τουρκία». Παράλληλα, εκείνος δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τη ΝΔ όχι έχασε ευκαιρία ως κυβέρνηση το 2004.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το