Κατηγορίες: Τοπικά

Κωφεύει» το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την ιατροδικαστική “Θ” 

Η ιατροδικαστική υπηρεσία Λάρισας που εξυπηρετεί όλη τη Θεσσαλία και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο ρεπορτάζ για τρία τελευταία χρόνια. «Ανοιγοκλείνει» κατά διαστήματα, ενώ προτάσεις που είχαν υποβληθεί κατά καιρούς έπεσαν στο κενό. Περικοπές, γραφειοκρατία, αντιπαραθέσεις είναι βασικές αιτίες κατάργησης στην ουσία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας.

Εδώ και ένα μήνα η υπηρεσία έχει διακόψει τελείως την λειτουργία της προκαλώντας σοβαρά προβλήματα και τεράστια ταλαιπωρία σε ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται σε μία πολύ δυσάρεστη στιγμή της ζωής τους θρηνώντας αγαπημένα πρόσωπα.

Ο τοπικός Τύπος είχε κάνει αρκετά δημοσιεύματα, χωρίς όμως να πτοούνται οι αρμόδιοι και να δίνεται λύση στο πρόβλημα. Ο θάνατος όμως της 28χρονης Ιωάννης Γιαννακοπούλου στην καραμπόλα 35 αυτοκινήτων στο Σχηματάρι ανέδειξε – με τόσο τραγικό τρόπο- το πρόβλημα δίνοντας πανελλαδική προβολή και προκαλώντας την παρέμβαση του προϊσταμένου του κεντρικής ιατροδικαστικής υπηρεσίας.

Στην ιατροδικαστική υπηρεσία Λάρισας (που ανήκει, όπως και οι άλλες ανά την Ελλάδα) στο Υπουργείο Δικαιοσύνης εργάζονταν – μέχρι πρότινος- τρεις ιατροδικαστές, κανείς όμως νεκροτόμος. Εδώ και ένα περίπου μήνα διεκόπησαν οι συμβάσεις τους και η υπηρεσία έκλεισε. Λειτουργούσε πάντα με ωράριο δημόσιας υπηρεσίας και δεν ήταν λίγα τα περιστατικά απίστευτης ταλαιπωρίας πολιτών όταν ο θάνατος ατόμων συνέβαινε Σαββατοκύριακο. Το αντιφατικό και το «τρελό» είναι ότι οι νεκροτόμοι – εννέα στον αριθμό- υπηρετούν στα δύο Νοσοκομεία Λάρισας, Γενικό και Πανεπιστημιακό, όμως διοικητικά ανήκουν στο Υπουργείο Υγείας και δεν καλύπτονται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Εδώ και ένα μήνα οι νεκροψίες γίνονται στην Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη. Κατά διαστήματα στο παρελθόν, όταν η ιατροδικαστική Λάρισας υπολειτουργούσε, πολλές νεκροψίες διενεργούνταν στην Κοζάνη.

Τον Φεβρουάριο του 2012 ο τότε υποδιοικητής της 5η ΔΥΠΕ Θεσσαλίας κ. Αθανάσιος Τσάτσος κατέθεσε πρόταση για την χωρίς προβλήματα λειτουργία της ιατροδικαστικής, καθώς –και τότε- ήταν κλειστή επί μήνες προκαλώντας ταλαιπωρία σε εκατοντάδες πολίτες. Κατά διαστήματα και οι ιδιοκτήτες γραφείων τελετών είχαν θέσει το θέμα καθώς αναγκάζονταν να μεταβαίνουν για την παραλαβή των νεκρών σε άλλες μακρινές πόλεις, ενώ δέχονταν και την πίεση των συγγενών.

Πέραν της ταλαιπωρίας και των διαμαρτυριών η διακοπή λειτουργίας της ιατροδικαστικής υπηρεσίας περιπλέκεται και το ανακριτικό έργο που προβλέπεται από τον Νόμο, ειδικά σε περιστατικά θανάτου που δεν χαρακτηρίζονται ως «αιφνίδιοι».

Το πλέον εντυπωσιακό είναι πως όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει παρέμβει αποτελεσματικά το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Στην προ διετίας πρόταση του κ. Αθαν. Τσάτσου με σχετικό υπόμνημα-πρόταση προς τα Υπουργεία Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης είχε επισημανθεί ότι στην διακοπή λειτουργίας της υπηρεσίας είχαν οδηγήσει περικοπές στις αμοιβές των εργαζομένων (δεν πληρώνονται σαββατοκύριακα και αργίες), αλλά και στο «αρνητικό κλίμα» που υπάρχει σε συνδυασμό με την διαθεσιμότητα και της προϊσταμένης της υπηρεσίας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, τους πολίτες δεν ενδιαφέρουν «εσωτερικά ή διοικητικά» θέματα και το μόνο που ζητούν, ειδικά σε τέτοιες καταστάσεις όπου κυριαρχεί έντονα η συναισθηματική φόρτιση, είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη και ανώδυνη εξυπηρέτησή τους.

Η διακοπή λειτουργίας της ιατροδικαστικής δυσκολεύει τις προβλεπόμενες από τον Νόμο διαδικασίες -αστυνομικές και δικαστικές- ενώ, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, ταλαιπωρεί τους πολίτες και υπονομεύει ενδεχομένως την εξιχνίαση εγκληματικών ενεργειών. Για την αποφυγή της ταλαιπωρίας πολιτών, όπως σημειώνεται, πιστοποιείται ο θάνατος λόγω «καλής πίστης» του γιατρού. Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι πάντα συμβατό με τα προβλεπόμενα και ίσως σε κάποιες περιπτώσεις να δημιουργεί πρόβλημα.

Λόγω της μη εργασίας του προσωπικού των ιατροδικαστικών υπηρεσιών τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα, εξ αιτίας θεσμικού πλαισίου που τις διέπει, εάν παρουσιασθούν ανθρώπινοι θάνατοι που επήλθαν με βίαιο τρόπο, τροχαία ατυχήματα, αιφνίδιοι θάνατοι, η ιατροδικαστική εξέταση θα πραγματοποιηθεί όποτε θα είναι η επόμενη εργάσιμη μέρα. Π.χ. ας αναλογισθούμε έναν πατέρα ή μια μάνα σε τι κατάσταση βρίσκονται όταν έχουν χάσει το παιδί τους από τροχαίο ατύχημα και περιμένουν τρείς μέρες να παραλάβουν το άψυχο σώμα του, εξ αιτίας οργανωτικών προβλημάτων των υπηρεσιών της πολιτείας.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι ανατίναξε σιδηροδρομική γραμμή στη… Σιβηρία

Σαμποτάζ μέσα σε ρωσικό έδαφος και μάλιστα πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα από το μέτωπο ισχυρίζεται ότι…

1 Δεκεμβρίου 2023

Ακρίβεια: Η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό στον πληθωρισμό τροφίμων – Το στοίχημα για τα Χριστούγεννα

Η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει πρωταθλητισμό στην ακρίβεια παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα…

1 Δεκεμβρίου 2023

«Αριστερά Μπροστά»: Το πιθανότερο όνομα για το νέο κόμμα Χαρίτση-Αχτσιόγλου

«Αριστερά Μπροστά». Στο όνομα αυτό για το νέο κόμμα που προέκυψε από τη διάσπαση του…

1 Δεκεμβρίου 2023

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση στα σχολεία τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια θα έχουν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που…

1 Δεκεμβρίου 2023

e-ΕΦΚΑ: Έρχονται ενιαίες παροχές για όλους τους ασφαλισμένους

Υπό κατάρτιση είναι ο νέος ενιαίος κανονισμός παροχών σε χρήμα του e–ΕΦΚΑ, με στόχο την…

1 Δεκεμβρίου 2023

«Ντρέπομαι πάρα πολύ» – Τι λέει μαθήτρια που είδε συμμαθητές της να διακινούν ψεύτικες γυμνές της φωτογραφίες

«Είναι πολύ άβολο. Ξέρω ότι την έχουν δει πολλά άτομα και ντρέπομαι πάρα πολύ για…

1 Δεκεμβρίου 2023