Κόσμος

To κλείσιμο της βαλκανικής οδού αποφασίζουν οι ηγέτες

synora
Το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου για τους παράτυπους μετανάστες και ταυτόχρονη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα φαίνεται ότι προκρίνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό με τη συμμετοχή της Άγκυρας, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες διεθνών μέσων ενημέρωσης αλλά και δηλώσεων αξιωματούχων.

«Οι παράνομες ροές μεταναστών κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου τελειώνουν. Αυτός ο διάδρομος θεωρείται ότι έχει κλείσει πλέον», φέρεται να αναγράφει το προσχέδιο των συμπερασμάτων, με γερμανικές πηγές ωστόσο να εκφέρουν επί του παρόντος επιφυλάξεις.

Η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση ήρθε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας, του Ζεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος σε χθεσινοβραδινό πολιτικό τοκ σόου του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD είπε ότι λεγόμενος βαλκανικός διάδρομος κλείνει ερμητικά, ότι αυτή θα είναι μια από τις αποφάσεις του σημερινού συμβουλίου κορυφής των Βρυξελλών με την Τουρκία και ότι η χώρα του δεν θα κάνει ούτε χιλιοστό πίσω. Τόνισε επίσης ότι ο ίδιος θα πιέσει έτσι ώστε να σταματήσει η τακτική της προώθησης προσφύγων από τη μια χώρα στην άλλη.

Το οριστικό κλείσιμο του δρόμου των Βαλκανίων προανήγγειλε σήμερα δημοσίευμα της Le Figaro.

Αντιδράσεις από Γερμανία
«Εικασίες» χαρακτήρισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι το προσχέδιο των Συμπερασμάτων της σημερινής Συνόδου Κορυφής θα περιλαμβάνει τη φράση «η Βαλκανική Διαδρομή είναι τώρα κλειστή», ζητώντας από όλους να περιμένουν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Η Κριστιάνε Βιρτς επανέλαβε ότι για το Βερολίνο προτεραιότητες της Συνόδου παραμένουν η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, η συνεργασία με την Τουρκία και η στήριξη της Ελλάδας.

«Μου είναι κάπως δύσκολο (να τοποθετηθώ), διότι οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Υπό αυτό την έννοια δεν μπορώ εκφραστώ επ’ αυτού, αλλά απλώς να σας παρακαλέσω να περιμένετε πώς θα εξελιχθούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις και μετά να ακούσετε την καγκελάριο, η οποία μάλλον γνωρίζει καλύτερα εάν υπέγραψε κάτι ή όχι, και την συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου -διότι όπως όλοι γνωρίζουμε, οι συνομιλίες συνήθως κρατούν περισσότερο του αναμενόμενου», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα δημοσιεύματα για τις διατυπώσεις των Συμπερασμάτων της Συνόδου και πρόσθεσε:

«Δεν θέλω να εκφραστώ με κανέναν τρόπο για αυτές τις εικασίες. Θα ήθελα απλώς να επισημάνω ότι πρόκειται για εικασίες. Οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη και πρέπει να περιμένουμε πώς θα ολοκληρωθούν. Μπορώ επί της αρχής να αναφέρω ποιες πτυχές βρίσκονται στην ατζέντα για την γερμανική κυβέρνηση: από τη μια πλευρά είναι βεβαίως το θέμα του πού βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, πού βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά την ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας και -πολύ σημαντικό- το κατά πόσο μπορούμε να στηρίξουμε αυτή την στιγμή την Ελλάδα, πώς μπορούμε στην πράξη να δώσουμε οικονομική ή γενικά στήριξη, για τους πρόσφυγες που φθάνουν τώρα στην Ελλάδα».

Η ίδια επανέλαβε ότι αυτά είναι κατ’ αρχήν τα θέματα τα οποία έχουν προτεραιότητα αυτή την στιγμή για τη γερμανική κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, σημειώνοντας ότι εν είναι σε θέση να αξιολογήσει το ποια τελικά κείμενα συζητούνται αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες.

Κυβερνητικές πηγές: Κλειδί η εφαρμογή των συμφωνηθέντων από την Τουρκία
Την ίδια στιγμή εξάλλου, ελληνικές κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για μεταβολή του κλίματος, ενώ σε λίγη ώρα αρχίζει το γεύμα εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Όπως σημείωναν, μετά τις σημερινές συναντήσεις είναι ξεκάθαρο ότι το κλειδί πλέον για τη διαχείριση του προσφυγικού δεν είναι τα κλειστά σύνορα, αλλά η εφαρμογή από την Τουρκία των συμφωνηθέντων και η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν ιδιαίτερα «σημαντικές» τις τρέχουσες εξελίξεις στέλνοντας μήνυμα πως τα «γρήγορα συμπεράσματα δε βοηθούν κανένα αλλά εγκυμονούν κινδύνους».

Συγκεκριμένα, οι εν λόγω πηγές ανέφεραν ότι οι μονομερείς ενέργειες και η λογική των κλειστών συνόρων επικρίνεται, ενώ αντίθετα δεν υφίσταται καμία κριτική έναντι της Ελλάδας. Σύμφωνα, μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας και η Άγκελα Μέρκελ συμφώνησαν κατά τη σημερινή συνάντηση τους σε μια κοινή θέση πως η λογική των κλειστών συνόρων είναι απαράδεκτη και πως δεν πρέπει να υπάρχει μέσα στο κείμενο της τελικής δήλωσης της Συνόδου Κορυφής, καμία τέτοια αναφορά.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες συναντήσεις του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στον Ολλανδό ομόλογό του τις τέσσερις θέσεις της Ελλάδας για μείωση των ροών, επιστροφές όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου στην Τουρκία, αξιόπιστο σχήμα μετεγκατάστασης και οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Στη συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να υλοποιήσει η Τουρκία πιο γρήγορα τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ.

Τέλος, στη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, συμφωνήθηκε μια κοινή εθνική γραμμή για τη διευθέτηση των θεμάτων που προκύπτουν από το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας.

Το κλείσιμο των συνόρων επέρχεται λόγω της κατάστασης που έχει συντελεστεί στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων όπου συνεχίζονται να συνωστίζονται υπό δραματικά ανθυγιεινές συνθήκες χιλιάδες πρόσφυγες, γεγονός που οδηγεί και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αθήνα για την διαχείριση της κρίσης.

Το σχέδιο αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις πρώτες δηλώσεις των αφιχθέντων ηγετών κρατών της ΕΕ ενώ ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι κοινές αποφάσεις από όλες τις χώρες μέλη.

Αλλά και ο Αυστριακός ΥΠΕΞ μιλώντας χθες το βράδυ στο ARD ανέφερε ότι το κλείσιμο του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου θα είναι μια από τις αποφάσεις του σημερινού συμβουλίου κορυφής των Βρυξελλών με την Τουρκία.

Παράλληλα, η ΕΕ φαίνεται ότι κινείται σε κατεύθυνση συνεννόησης με την Τουρκία ώστε να συμβάλλει ουσιαστικά στον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς το Αιγαίο με αντάλλαγμα διευκολύνσεις στην έκδοση βίζας αλλά και στην επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξής της στην ΕΕ.

«Εσείς μιλάτε για δεσμεύσεις, εγώ πιστεύω ότι πρόκειται περισσότερο για την κατάληξη σε μια κοινή προσέγγιση και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοια βήματα σήμερα», είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ρούτε για την προσέγγιση ΕΕ – Τουρκίας.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το