Ελλάδα

Κλείνει το παζλ για τον Πρόεδρο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Το τελευταίο κομμάτι του παζλ που θα αποτυπώσει τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συμπληρωθεί σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με τον επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο να παραμένει ως πιθανότερη επιλογή για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Αν και τα μάτια χθες ήταν στραμμένα στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, στο εσωτερικό του κόμματος ήταν σε εξέλιξη συζητήσεις ώστε στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να υπάρξει απόφαση ?ανεξαρτήτως του προσώπου? χωρίς εσωτερικούς κραδασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος τις προηγούμενες ημέρες είχε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό ?η τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία ήταν προχθές?, ενώ είχε και μία κατ’ ιδίαν συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον κ. Τσίπρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Η «εμπλοκή» που φαίνεται ότι παρουσιάστηκε την Κυριακή το βράδυ, καθώς όλοι ανέμεναν την ανακοίνωση του υποψήφιου Προέδρου, διαψεύδεται από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως και τα περί ένστασης του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Ο υπουργός Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στον Apha είπε πως «απ’ ό,τι μπορεί να ξέρει δεν έβαλε τέτοια θέματα ο Π. Λαφαζάνης. Αυτό που λέγεται, ότι έβαλε βέτο και σταμάτησαν οι διαδικασίες, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που είχε ο κ. Λαφαζάνης με τον πρωθυπουργό, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και το θέμα των διαδικασιών για την ανάδειξη του υποψήφιου Προέδρου.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι και στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ η διαβεβαίωση που είχε δοθεί στα μέλη του οργάνου ήταν ότι «δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης σημείωσε από την πλευρά του ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που να αναβαθμίζει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, απορρίπτοντας επιλογή προσώπων με στενά κομματικά κριτήρια.

Πάντως, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζονται προβληματισμοί αλλά και ενστάσεις όχι μόνο για την επιλογή στο πρόσωπο του Δημήτρη Αβραμόπουλου, όσο και για το αν πρέπει να προέρχεται από τον χώρο της Κεντροδεξιάς. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η δήλωση που έκανε χθες από τις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος.

Σε ό,τι αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Μ. Γλέζος επεσήμανε ότι «για να ολοκληρωθεί η αλλαγή η τεράστια που έγινε πρέπει ο υποψήφιος να είναι από τον χώρο της Αριστεράς, για να φανεί στον λαό ότι αυτό που ψήφισε δεν έχει ”κουτσά ποδάρια”. Δεν υστερεί κανείς από τον χώρο της Αριστεράς, θα είναι μια ολοκλήρωση της βούλησης του λαού που ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Επαιζαν παιχνίδι»
Σημείωσε, μάλιστα, ότι πρέπει να σταματήσει το παιχνίδι που έπαιζαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όταν εναλλάσσονταν στην εξουσία. «Οταν ήταν στην εξουσία η ΝΔ (ο ΠτΔ) ήταν πασοκτζής και το αντίστροφο, αυτό το παιχνίδι πρέπει να σταματήσει» είπε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής Στ. Λεουτσάκος εστίασε σε πρόσωπο που να μην έχει τα χαρακτηριστικά της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς, αλλά να έχει αντιστοιχία με το εκλογικό αποτέλεσμα στις 25 Ιανουαρίου και ίσως να υπερβαίνει αυτά τα σχήματα.

Σημειώνεται ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες διέψευσαν ότι ο Πάνος Καμμένος εισηγήθηκε και την Ντόρα Μπακογιάννη για τον προεδρικό θώκο. Με tweet-γρίφο ο Π. Καμμένος έγραψε χθες «Μη βιάζεστε, αύριο συνεδριάζει η ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων για να αποφασίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας. Ο,τι είπαμε προεκλογικά ισχύει».

Τα ονόματα που συνέχισαν και χθες να είναι στο προσκήνιο ?εκτός του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου? είναι του Προκόπη Παυλόπουλου (δεν είχε χρηματίσει υπουργός στις μνημονιακές κυβερνήσεις), του Μανόλη Δρεττάκη και άλλων.

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι προγραμματισμένη για τις 13.30, θα πραγματοποιηθεί και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ.

Οσο για την πρώτη ψηφοφορία, η αναγγελία που έχει γίνει είναι να διεξαχθεί την Τετάρτη πιθανότατα το απόγευμα. Σε αυτή την απόφαση φέρεται να έχει καταλήξει η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, έπειτα από συνεννόηση με την κυβέρνηση.

Αν δεν επιτευχθεί αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες (και όχι ύστερα από πέντε ημέρες) και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή 151 ψήφους).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το