Ελλάδα

Κλιματικός νόμος: Στη σωστή κατεύθυνση, όχι αρκετά φιλόδοξος

Η απουσία δεσμευτικών στόχων για τη σταδιακή απεξάρτηση από το φυσικό αέριο είναι το πιο αρνητικό στοιχείο του σχεδίου νόμου για το κλίμα, σύμφωνα με εννέα μη κυβερνητικές οργανώσεις. Στα θετικά στοιχεία του νομοσχεδίου εκτιμούν ότι βρίσκονται οι ενεργειακοί στόχοι για τις μεταφορές, τα κτίρια και τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, επισημαίνουν ωστόσο την ανάγκη να προβλέπονται ρυθμίσεις για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και τη συμμετοχή των πολιτών στην ενεργειακή μετάβαση.

Με αφορμή το σχέδιο για τον πρώτο κλιματικό νόμο της χώρας, εννέα οργανώσεις (Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET, Vouliwatch, ΓΣΕΕ, WWF Ελλάς) εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, επισημαίνοντας τις διορθώσεις που κατά την άποψή τους πρέπει να γίνουν.

Οι παρατηρήσεις από εννέα μη κυβερνητικές οργανώσεις για τον νέο κλιματικό νόμο που δόθηκε σε διαβούλευση.

Κατ’ αρχάς, οι οργανώσεις υποστηρίζουν ότι το σχέδιο δεν είναι αρκετά φιλόδοξο, αφού επαναλαμβάνει τους ευρωπαϊκούς κλιματικούς στόχους για το 2030 και το 2050. «Ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5 βαθμό Κελσίου δεν είναι ένας πολιτικός στόχος, αλλά το όριο πέρα από το οποίο η ζωή στον πλανήτη δεν είναι ασφαλής από τις επιπτώσεις μιας ανεξέλεγκτης πορείας της κλιματικής κρίσης», αναφέρουν. «Οι στόχοι μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αν και αναβαθμισμένοι σε σύγκριση με τους υφιστάμενους –πενιχρούς– στόχους, παραμένουν ανεπαρκείς σε σύγκριση με αυτό που υπαγορεύει η επιστήμη. Επίσης, από τη διατύπωση των σχετικών διατάξεων προκύπτει ότι οι στόχοι αυτοί “επιδιώκονται”, χωρίς συνεπώς να είναι νομικά δεσμευτικοί, όταν πλέον οι ευρωπαϊκοί κλιματικοί στόχοι ορίζονται ως τέτοιοι».

Στα θετικά του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τις εννέα οργανώσεις, βρίσκεται η προσθήκη ενδιάμεσου στόχου για το 2040 και η αναθεώρηση των στόχων κάθε πέντε χρόνια, αλλά και η πρόβλεψη προϋπολογισμών άνθρακα ανά τομέα της οικονομίας. Ιδιαίτερες αντιρρήσεις εκφράζουν όμως για τους ενεργειακούς στόχους του σχεδίου νόμου, τους οποίους χαρακτηρίζουν ασαφείς. «Εξαιρετικά αρνητικό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι ότι δεν φαίνεται να προβλέπονται νομικά δεσμευτικοί στόχοι για τη σταδιακή απεξάρτηση από το ορυκτό αέριο και να γίνεται η παραμικρή αναφορά στον τερματισμό των εξορύξεων υδρογονανθράκων, την ώρα μάλιστα που όλο και περισσότερα κράτη ανακοινώνουν σχετικά σχέδια. Η επιστήμη είναι σαφής: δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε νέες εξορύξεις και υποδομές υδρογονανθράκων αν θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου», σημειώνουν. «Οι ενεργειακοί στόχοι που εξειδικεύονται (μεταφορές, κτίρια, μη διασυνδεδεμένα νησιά) κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει ωστόσο να μην περιορίζονται στην αλλαγή της τεχνολογίας, αλλά να αντιμετωπίζουν και κοινωνικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα η προστασία των πιο ευάλωτων νοικοκυριών και η διασφάλιση της συμμετοχής των πολιτών στην ενεργειακή μετάβαση». Τέλος, οι οργανώσεις ζητούν να ενσωματωθούν κατ’ ελάχιστον στο κείμενο οι στόχοι για την προστασία της φύσης, όπως εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό στη Διάσκεψη της IUCN τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Πηγή:kathimerini

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το