Θ Plus

Κλιματική αλλαγή: Ανησυχία για τον θερμότερο καταγεγραμμένο χειμώνα – «Το πιο ακραίο γεγονός στην ευρωπαϊκή ιστορία»

Ανησυχία επικρατεί παγκοσμίως για την κλιματική αλλαγή όσο διανύουμε ζεστές χειμωνιάτικες ημέρες οι οποίες ενστικτωδώς δεν μοιάζουν με ακραία καιρικά φαινόμενα. Σε αντίθεση με τον παγωμένο κυκλώνα-βόμβα που υπέστησαν οι ΗΠΑ τα Χριστούγεννα ή τις πλημμύρες που σάρωσαν τις Φιλιππίνες, είναι απίθανο να προκαλέσουν άμεσα εκτεταμένο θάνατο και καταστροφές.
Σε μια εποχή που η αλματώδης αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει ωθήσει τόσους πολλούς στη φτώχεια, πολλοί θα έχουν καλωσορίσει τη ζεστασιά που έγινε αισθητή σε όλη την Ευρώπη, ιδίως τα εκατομμύρια στην Ουκρανία που υποφέρουν λόγω των επιθέσεων της Ρωσίας στις υποδομές της ενέργειας.

Τιμωρεί ο θερμός χειμώνας
Ωστόσο, ο… καύσωνας θα πρέπει να μας ανησυχήσει όλους. Αν και μπορεί να ήταν λιγότερο τιμωρητικός για να τον βιώσουμε από τις θερμοκρασίες ρεκόρ του περασμένου καλοκαιριού, που οδήγησαν σε χιλιάδες θανάτους, έχει εξαπλωθεί σε πολύ περισσότερες χώρες, μεταδίδει ο Guardian. «Μπορούμε να το θεωρήσουμε ως το πιο ακραίο γεγονός στην ευρωπαϊκή ιστορία», δήλωσε ένας κλιματολόγος. Η Πολωνία, όπου η μέση θερμοκρασία του Ιανουαρίου είναι περίπου 1 C, είδε το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει στους 19 C την Πρωτοχρονιά. Τουλάχιστον επτά ακόμη ευρωπαϊκές χώρες είδαν ρεκόρ θερμοκρασίας. Τα χιονοδρομικά κέντρα έκλεισαν τις πίστες ή κατέφυγαν σε τεχνητό χιόνι. Αν και ο καιρός μπορεί να φαίνεται ήπιος, διαταράσσει τις καλλιέργειες και την άγρια ζωή και φυσικά τα ξαφνικά ξεπαγώνια μπορεί να οδηγήσουν σε χιονοστιβάδες ή πλημμύρες.

Οι φυσικές διακυμάνσεις του καιρού απαιτούν προσοχή όταν αποδίδονται μεμονωμένα γεγονότα. Αλλά το μοτίβο είναι αδιαμφισβήτητο: άνοδος της θερμοκρασίας και ακραία καιρικά φαινόμενα που εντείνονται από την ανθρωπογενή παγκόσμια θέρμανση. Την Πέμπτη, το Met Office επιβεβαίωσε ότι το 2022 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ στη Βρετανία, με τη μέση ετήσια θερμοκρασία να ξεπερνά για πρώτη φορά τους 10 βαθμούς Κελσίου – και η ζέστη έγινε 160 φορές πιο πιθανή λόγω της κλιματικής κρίσης. Η NASA αναφέρει ότι την τελευταία δεκαετία σημειώθηκαν οκτώ από τα 10 θερμότερα έτη από τότε που άρχισαν οι σύγχρονες καταγραφές τη δεκαετία του 1880. Μια μετατόπιση που ήταν προηγουμένως σαφής στα δεδομένα έρχεται τώρα ενστικτωδώς αντιμέτωπη με ανθρώπους που μπορεί προηγουμένως να ήταν σε μεγάλο βαθμό αδιάφοροι για τους κινδύνους. Οι γραμμές σε ένα γράφημα είναι πιο εύκολο να αγνοηθούν από τα δέντρα που ανθίζουν σε λάθος εποχή, τις πλημμύρες και την αφόρητη ζέστη ή το αφόρητο κρύο.

Πριν από δέκα χρόνια, θα φαινόταν παράλογο να μιλάμε για το είδος των θερμοκρασιών και των ακραίων καιρικών συνθηκών που παρατηρούνται σήμερα τακτικά. Είναι τρομακτικό το γεγονός ότι όλα αυτά συμβαίνουν με μια αύξηση μόλις 1,1C σε σχέση με τις προβιομηχανικές θερμοκρασίες. Ωστόσο, το 2022 σημείωσε και άλλα ρεκόρ: οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποδίδουν πολύ περισσότερο από τις προβλέψεις. Τον περασμένο Μάιο σημειώθηκε νέο ρεκόρ αιολικής ενέργειας, με το Ηνωμένο Βασίλειο να παράγει αρκετή ενέργεια για να καλύψει τις μισές ανάγκες του σε ηλεκτρική ενέργεια. Οι τεχνολογικές βελτιώσεις και οι οικονομίες κλίμακας έχουν μειώσει την τιμή της παραγωγής, καθώς οι τιμές των ορυκτών καυσίμων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να μετατρέψει τους στόχους της για τις εκπομπές ρύπων σε δράση, λέει ο Guardian. Μέχρι στιγμής, είναι θλιβερά αργή σε αυτό και σε ορισμένες περιπτώσεις -όπως με την παροχή έγκρισης για ένα νέο ανθρακωρυχείο στην Κάμπρια- κινείται στην πραγματικότητα προς τη λάθος κατεύθυνση. Θα έπρεπε να εξομαλύνει το δρόμο για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το συνέδριο της Οξφόρδης για τη γεωργία που βρίσκεται σε εξέλιξη προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία να μειωθούν οι σημαντικές εκπομπές που προκύπτουν από τη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων- οι υπουργοί δεν δείχνουν σημάδια ότι θα την εκμεταλλευτούν. Δεν υπάρχει πραγματική στρατηγική για τις μεταφορές- η κυβέρνηση αρνείται να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για τις εκπομπές που κρύβονται πίσω από το σχέδιό της για την απαλλαγή από τον άνθρακα. Πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη μόνωση και σε άλλα μέτρα για τη μείωση των εγχώριων εκπομπών. Τα οικονομικά και οι παραδοσιακές ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια δείχνουν τώρα προς την ίδια κατεύθυνση με την προστασία του περιβάλλοντος – δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για περαιτέρω καθυστέρηση. Η πόρτα κλείνει γρήγορα, αλλά υπάρχει ακόμη διέξοδος. Το Ηνωμένο Βασίλειο, και άλλα έθνη, πρέπει να την εκμεταλλευτούν όσο μπορούν.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το