Κόσμος

Κλιματική αλλαγή: Αυτά που τρώμε καταστρέφουν τον πλανήτη

legumes

Αίνιγμα: Τι παράγει περισσότερα αέρια και αυξάνει το φαινόμενο θερμοκηπίου; Το αυτοκίνητο; Η σόμπα μας; Οχι. Οι τροφές που καταναλώνουμε καταστρέφουν τον ουρανό πάνω από το κεφάλι μας.

Ολοι εμείς που τρώμε μπριζόλες σχεδόν καθημερινά και κολοκυθάκια στο χειμώνα δεν αντιλαμβανόμαστε ότι συμμετέχουμε ραγδαία στην κλιματική αλλαγή. Αυτό έδειξε η δημοσκόπηση που έκανε το διατροφικό περιοδικό στη Γαλλία 60 millions de consommateurs, με αφορμή το συνέδριο για την κλιματική αλλαγή που θα γίνει στις 30 Νοεμβρίου.
Αυτή η τεράστια έρευνα απέδειξε ότι το 40% των καταναλωτών τρώει ντομάτες όλο το χειμώνα «γιατί είναι πρακτικό» και δηλώνουν ότι τα ντοματίνια μέσα στο κρύο «τους ανοίγουν την όρεξη». Ωστόσο, οι ερωτώμενοι δεν αγνοούν ότι πρέπει να τρώνε φρούτα και λαχανικά εποχής ώστε να προλαμβάνουν την κλιματική αλλαγή.
Την ίδια ώρα, οι ερωτηθέντες αγνοούν ότι το να τρώνε μπιφτέκι και εσκαλόπ σε μόνιμη βάση είναι εις βάρος της εκπομπής αερίων και προάγει το φαινόμενο του θερμοκηπίου: μόνο το 20% των ανθρώπων ήξερε ότι αν φάνε λιγότερο κρέας θα βοηθούσαν στην μείωση της θερμοκρασίας στον πλανήτη.
Η πλειοψηφία των ανθρώπων έχει εθισμό με το κρέας και ελάχιστοι είναι αυτοί που προτιμούν τις φυτικές πρωτείνες που παίρνουμε από τα λαχανικά ή τη σόγια. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση αλλαντικών και κόκκινου κρέατος προκαλούν καρκίνο, σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε στις 26 Οκτωβρίου 2015 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Από το κρέας δεν εξαιρείται ούτε το χοιρινό, το αρνί, το άλογο και το κατσίκι.
Η έρευνα του 60 millions de consommateurs θυμίζει επίσης ότι για να παραχθεί ένα κιλό πρωτείνης από αγελάδα πρέπει το ζώο να τραφεί με 10 κιλά φυτικές πρωτείνες. Επομένως είναι προτιμότερο να φάμε φακές, ρεβύθια, κινόα αφού είναι καλύτερο για την υγεία και για τον πλανήτη. Καλύτερο είναι επίσης να καταναλώνουμε λαχανικά εποχής, τόσο για το πορτοφόλι μας όσο και για την υγεία.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το