Οικονομία

Κλιμακωτός ακατάσχετος λογαριασμός για συνεπείς οφειλέτες του Δημοσίου

Στην τελική ευθεία βρίσκεται σχέδιο που αφορά την αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού για συνεπείς οφειλέτες του Δημοσίου που προγραμματίζεται να τεθεί σε ισχύ στα τέλη Φεβρουαρίου από την ΑΑΔΕ σε συνεργασία με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών.
Το σχέδιο που προωθείται αφορά οφειλέτες οι οποίοι θα είναι συνεπείς στη ρύθμιση που θα ενταχθούν για τακτοποίηση χρεών.
Σύμφωνα με την Καθημερινή οι οφειλέτες του Δημοσίου θα μπορέσουν σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους, οι οποίοι λόγω χρεών που έχουν προς το Δημόσιο είναι δεσμευμένοι.

Το σχέδιο προβλέπει σταδιακή αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού ύστερα από κατάσχεση. Στελέχη της ΑΑΔΕ αναφέρουν ότι το ποσό που θα αποδεσμεύεται θα είναι 3 με 4 φορές υψηλότερο της δόσης προς την εφορία.
Με την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών η φορολογική διοίκηση θα καταθέσει το σχέδιό της στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου η τελευταία να φέρει τις απαραίτητες νομοθετικές διατάξεις στη Βουλή, με στόχο, όπως προαναφέρθηκε, να εισρεύσουν χρήματα στον κρατικό κορβανά, αλλά ναι ανασάνουν οι φορολογούμενοι-καταθέτες των οποίων οι λογαριασμοί μπλοκαρίστηκαν κατόπιν κατάσχεσης από την εφορία.

Πώς θα λειτουργεί
Ας υποθέσουμε ότι φορολογούμενος χρωστάει στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 13.250 ευρώ. Η εφορία προχωράει σε κατάσχεση του τραπεζικού λογαριασμού, ο οποίος τη στιγμή της κατάσχεσης έχει 2.500 ευρώ. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός είχε δηλωθεί ως ακατάσχετος, με αποτέλεσμα η εφορία να «τραβήξει» ποσό ύψους 1.250. Εκτοτε, ο λογαριασμός δεν τροφοδοτήθηκε με χρήματα, ενώ ο οφειλέτης «σήκωσε» τα υπόλοιπα χρήματα. Το σχέδιο της εφορίας προβλέπει την ένταξη του οφειλέτη στη ρύθμιση των 12 δόσεων. Με την πληρωμή της πρώτης δόσης, και συγκεκριμένα 1.000 ευρώ που προβλέπεται στο παράδειγμα, θα έχει τη δυνατότητα να «κινήσει» ποσό ύψους 3.000 ευρώ μέσω του λογαριασμού του. Κατά τη δεύτερη πληρωμή της δόσης το ποσό αυξάνεται στις 3.200 ευρώ με ανώτατο όριο απελευθέρωσης (όσο πληρώνονται οι δόσεις) τις 4.000 ευρώ.

Η απόφαση για τον προοδευτικό ακατάσχετο λογαριασμό ελήφθη στα τέλη του 2017, όταν οι υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης διαπίστωσαν ότι οι λογαριασμοί των οφειλετών ήταν «άδειοι».

Από την Καθημερινή

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το