Τοπικά

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στον ΟΛΒ: Σημαντικά έργα αναδεικνύουν τον Βόλο σε πράσινο και έξυπνο λιμάνι

Στις 4 Ιουλίου 2019, κλιμάκιο υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αποτελούμενο από τους Άκη Καλαμαρά, Φωτεινή Κοκκινάκη και Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει, μετά από ενημερωτική συζήτηση με τους Παντελή Σκάγιαννη και Γιώργο Τοζίδη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο αντίστοιχα του Δ.Σ. και τους εργαζόμενους στον Οργανισμό, ότι από το 2015 και μετά έχει επιτελεστεί στο λιμάνι σημαντικό έργο. Σημαντικά έργα έχουν ολοκληρωθεί, ενώ άλλα είναι δρομολογημένα και εντάσσονται στην κατεύθυνση του ΟΛΒ για πράσινο και έξυπνο λιμάνι.

Για το τελευταίο χρονικό διάστημα, μερικά από τα έργα αυτά είναι:
Σε επίπεδο εξοπλισμού, η προμήθεια ενός νέου περονοφόρου οχήματος 15 τόνων, κόστους €209.000 πλέον ΦΠΑ, η επικείμενη μεταφορά και θέση σε λειτουργία του ηλεκτροκίνητου γερανού GANZ Νο4 στην ανατολική πλευρά του προβλήτα Νο 1, όπου τώρα βρίσκεται ο GANZNo7, έργο συνολικού κόστους περίπου €260.000 πλέον ΦΠΑ. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη το αίτημα προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας (από την οποία ο ΟΛΒ περιμένει τελική απάντηση) για την χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ της προμήθειας ενός αυτοκινούμενου γερανού 120 τόνων για διακίνηση όλων των φορτίων και ενός μηχανήματος reachstacker για διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων συνολικού κόστους €3.500.000 πλέον ΦΠΑ.

Στο επίπεδο των εγκαταστάσεων, γίνονται συνεχώς και προγραμματίζονται διάφορα έργα, μεταξύ των οποίων τα σημαντικότερα είναι ότι ο Οργανισμός αναμένει την ένταξη στο ΕΣΠΑ της προμήθειας και εγκατάστασης εξοπλισμού για την εφαρμογή του κώδικα ISPS και την υποδοχή μικρού μήκους κρουαζιερόπλοιων στον Κεντρικό Προβλήτα, προϋπολογισμού €700.000 πλέον ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να έρχονται κρουαζιερόπλοια με επιβάτες υψηλότερων εισοδηματικών κλιμακίων.

Παράλληλα, συντάσσεται μελέτη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την κατασκευή CarTerminal στον τρίτο προβλήτα, προϋπολογισμού κατασκευής €500.000 πλέον ΦΠΑ, ενώ ολοκληρώθηκε η παράδοση και τοποθέτηση προσκρουστήρων στην ανατολική πλευρά του προβλήτα Νο2 και προχωρά η εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών συστημάτων στα δώματα των καταστημάτων στη νέα ιχθυαγορά. Επιπρόσθετα, πρόκειται να δημοπρατηθούν έργα που χρηματοδοτούνται από το ΠΔΕ, ανάμεσα στα οποία η εγκατάσταση πυροπροστασίας σε 7 αποθήκες του εμπορικού λιμένα, επισκευές σε κρηπιδώματα, αντικατάσταση φωτισμού με λαμπτήρες τύπου LED, η εγκατάσταση νέας αυτόματης γεφυροπλάστιγγας απέναντι από την υφιστάμενη, και η εγκατάσταση ανελκυστήρα για ΑΜΕΑ στο κτίριο διοίκησης, προϋπολογισμού.

Σημαντικά έργα στα οποία προχωράει το λιμάνι είναι η βυθοκόρηση της λιμενολεκάνης και διαχείριση των ιζημάτων, η εγκατάσταση κιβωτίων παροχής ρεύματος για ηλεκτροδότηση πλοίων κατά την παραμονή τους (coldironing) και για τη φόρτισή τους, καθώς και η αναβάθμιση/ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμένα. Για αυτά, ο ΟΛΒ έχει υποβάλει προτάσεις για μελέτη (από κοινού με άλλους φορείς) στο πλαίσιο του Connecting Europe Facility.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Ερευνώ – Καινοτομώ – Δημιουργώ, ο ΟΛΒ ενημέρωσε ότι συμμετέχει ήδη με το ΕΜΠ και τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ στο πρόγραμμα «Σύστημα διαχείρισης διακινδύνευσης για τον σχεδιασμό και τη λειτουργία εγκαταστάσεων ανεφοδιασμού πλοίων με υγροποιημένο φυσικό αέριο», ενώ πρόσφατα υπέβαλε πρόταση με φορείς όπως το ΥΝΑΝΠ, το ΕΜΠ, το ΠΑΠΕΙ, το ΠΘ και εταιρείες όπως η ΣΕΠ ΑΕ
για αντίστοιχα προγράμματα α) ανάπτυξη ευφυούς συστήματος ηλεκτρονικής πλοήγησης, β) δημιουργία περιβάλλοντος προσομοίωσης κυβερνο-επιθέσεων σε λιμενικές υποδομές και γ) αξιολόγηση επικινδυνότητας για θαλάσσιες μεταφορές και εφοδιαστικές αλυσίδες.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο ΟΛΒ έχει θεσπίσει μια στενή συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με το οποίο έχει συνάψει προγραμματικές συμβάσεις για την έρευνα ζητημάτων που απασχολούν τον λιμένα, όπως τη στατική επάρκεια κάποιων εγκαταστάσεων, την αξιοποίηση αποθήκης στον κεντρικό προβλήτα και το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σημαντική είναι η από κοινού με άλλους φορείς (ΥΠΟΜΕ, ΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΟΛΒ) ανάθεση έρευνας στο ΠΘ για την ανάπτυξη συνδυασμένων μεταφορών στην ΠΕ Μαγνησίας. Η συνεργασία με το ΠΘ έχει επεκταθεί στην πρόσκληση φοιτητών για καλοκαιρινή πρακτική άσκηση

Ο ΟΛΒ έχει επίσης εξαιρετικές σχέσεις με τις λιμενικές υπηρεσίες (πρόσφατα εγκαινιάστηκαν τα γραφεία της 4ης ΠΕΔΙΛΣ) και με τον κοινωνικό περίγυρο για τον οποίο έχει για πρώτη φορά συμπεριλάβει πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που κατευθύνεται ιδιαιτέρως στην ενίσχυση ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού, και πολιτιστικής δράσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το