Τοπικά

Κλιμάκιο ελέγχου την Τετάρτη στην ΑΓΕΤ για το RDF – Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα

Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος συγκλήθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη  Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και την Τετάρτη θα μεταβεί στη βιομηχανία της ΑΓΕΤ προκειμένου να ελέγξει αν το εργοστάσιο πληροί τις προϋποθέσεις για την καύση RDF  σύμφωνα με την ΑΕΠΟ που δημοσιεύθηκε στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» στις 3  Μαρτίου 2017.
Το Κλιμάκιο συναποτελείται από στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, της Διεύθυνση Υγείας, του Τμήματος Περιβάλλοντος και της Διεύθυνσης Βιομηχανίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
«Οι τακτικοί έλεγχοι γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και θα προκύψει το αποτέλεσμα στην έκθεση αυτοψίας. Ο έλεγχος του Κ.Ε.ΠΕ έχει να κάνει με τα τελευταία δεδομένα της νέας ΑΕΠΟ και αφορά το κατά πόσο το εργοστάσιο  πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να καίει το RDF”  δήλωσε σήμερα η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη σε αντιπροσωπεία σωματείων και συνδικαλιστών που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας για το θέμα της ΑΓΕΤ.
Μάλιστα η κ. Κολυνδρίνη πρόσθεσε πως ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός θα συγκαλέσει περιφερειακό συμβούλιο  για το θέμα της ΑΓΕΤ.
«Είμαστε αντίθετοι με οποιαδήποτε έκπτωση στο περιβάλλον. Το 2013 η γνωμοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας δεν αφορούσε την καύση RDF.  Την χρήση του RDF την εξειδίκευσε με απόφασή του  το Υπουργείο Περιβάλλοντος τον Ιανουάριο  του 2014 χωρίς γνωμοδότηση και ενημέρωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας».
Επίσης, η κ. Κολυνδρίνη τόνισε πως η Περιφέρεια θα κάνει ό,τι προβλέπει ο νόμος. «Επειδή είναι και πολιτικό το ζήτημα, δεσμευόμαστε ως Περιφέρεια ότι θα πάρουμε μια απόφαση τέτοια,  είτε είναι δεσμευτική είτε όχι για το Υπουργείο, που να συνάδει με την προστασία του περιβάλλοντος και να καθιστά τον τόπο ασφαλή για τους ανθρώπους που μένουν σε αυτόν.  Έχουμε ευθύνη και χρέος και θα το επιτελέσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο»   είπε χαρακτηριστικά.
Στη συζήτηση με την αντιπροσωπεία, που πραγματοποιήθηκε σε  καλό κλίμα, συμμετείχε και ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου. Η κ. Κολυνδίνη εξέφρασε για άλλη μια φορά την αντίθεσή της και την αντίθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην καύση RDF.
Aπό πλευράς της η αντιπροσωπεία  εξέφρασε την έντονη αντίδρασή της στην  καύση RDF από τη βιομηχανία της ΑΓΕΤ, καθώς και την αδειοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
«Ζητήσαμε από την κυρία αντιπεριφερειάρχη, της οποίας οι δηλώσεις είναι στη δική μας κατεύθυνση,  το Περιφερειακό Συμβούλιο ως το αρμόδιο θεσμικό όργανο  να απορρίψει κάθετα και κατηγορηματικά την καύση αυτού του εναλλακτικού καυσίμου για την παραγωγή ενέργειας από την τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ. Θεωρούμε  ότι η επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα είναι τέτοια που θα αποτελέσει εμπόδιο στην υλοποίηση της αδειοδότησης της ΑΓΕΤ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος» δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο βουλευτής Κ. Στεργίου.
Σημείωσε επίσης πως «στον βωμό του κέρδους σήμερα οι πολυεθνικοί όμιλοι δεν λογαριάζουν καν την υγεία των εργαζομένων και των πολιτών της περιοχής στην οποία δραστηριοποιούνται».
Ο κ. Στεργίου πρόσθεσε ότι η επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει στο Υπ. Περιβάλλοντος  και ήταν να συζητηθεί την προηγούμενη Πέμπτη, δεν συζητήθηκε τελικά λόγω φόρτου εργασίας του κ. Φάμελλου και η συζήτηση  αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα.
Σημειώνεται πως η αντιπροσωπεία έθιξε στην αντιπεριφερειάρχη και το θέμα της ρύπανσης του Παγασητικού από τη λειτουργία του Βιολογικού, ζητώντας τη λήψη μέτρων από την Περιφέρεια καθώς επίσης και να μην προχωρήσει καμία ενέργεια ιδιωτικοποίησης του Βιολογικού Καθαρισμού.
Με τον Θ. Θεοδώρου 
Στην συνάντηση που ακολούθησε με το Δήμαρχο Βόλου Θ. Θεοδώρου οι συνδικαλιστές κατέθεσαν και εκεί υπόμνημα με τις θέσεις τους. Παράλληλα επισήμαναν την ανάγκη η δημοτική αρχή να συγκαλέσει το Δημοτικό Συμβούλιο για να πάρει θέση κατά της καύσης σκουπιδιών (RDF/SRF) από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ.
Ο Θ. Θεοδώρου είπε ότι δεν θεωρεί αναγκαίο να πάρει τέτοια πολιτική απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο και από την μεριά της η δημοτική αρχή, “εκτός από τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή, πρόκειται εντός των προσεχών ημερών να καταθέσει και μηνύσεις ενάντια στα πρόσωπα εκείνα που δεν τήρησαν τη νομιμότητα”.
Ακολούθως η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών κατέθεσε το Υπόμνημα και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μαγνησίας, το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το μπαλάκι των ευθυνών ανάμεσα σε Περιφέρεια, Δήμο, Κυβέρνηση για το ποιος έδωσε το πράσινο φως στην ΑΓΕΤ δεν μας αφορά, μιας και όλοι τους, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επιδιώκουν την καύση των σκουπιδιών για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Η επίκληση των «αυστηρών ελέγχων» και των «κατάλληλων προϋποθέσεων» γίνεται κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή και έχει στόχο περισσότερο να καθησυχάσει τους κατοίκους παρά να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το θέμα απαγορεύοντας ρητά την καύση των σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ».
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το