Τοπικά

Κλίμα καταλήψεων για το Μακεδονικό σε  Γυμνάσια και Λύκεια της Μαγνησίας 

Έντονη παρέμεινε και χθες η φημολογία περί κύματος καταλήψεων στα Γυμνάσια και στα Λύκεια λόγω των εξελίξεων στο Μακεδονικό. Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τα σχολεία, έχει ενημερωθεί ότι τουλάχιστον σε τέσσερα-πέντε Γυμνάσια και Λύκεια οι μαθητές έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να προχωρήσουν σε κατάληψη.
Από χθες βρίσκεται σε κατάληψη το 3ο ΕΠΑΛ Βόλου, αλλά, όπως αναφέρθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι λόγοι της κινητοποίησης δεν σχετίζονται με το μακεδονικό.
Οι πληροφορίες που έχει η Δευτεροβάθμια είναι πως σε ορισμένα σχολεία το κλίμα είναι υπέρ των καταλήψεων αλλά και της διεξαγωγής ενός συλλαλητηρίου. Τώρα, αν αυτό τελικά θα μεταφερθεί και στην πράξη, μένει να φανεί.

Πάντως η Διεύθυνση δευτεροβάθμιας είναι σε επικοινωνία με τους διευθυντές των σχολείων και χθες. Ο διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης δήλωσε πως «από επικοινωνία που είχαμε με διευθυντές σχολείων, ενημερωθήκαμε ότι σε τέσσερα με πέντε σχολεία οι μαθητές προτίθενται να κάνουν κατάληψη για το μακεδονικό αύριο Πέμπτη λόγω της γενικότερης έκτασης που έχει λάβει το θέμα πανελλαδικά».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «το σημαντικό είναι οι μαθητές μας να μη γίνουν υποχείρια ακραίων στοιχείων. Οφείλουμε να τους προστατεύσουμε αξιοποιώντας τον διάλογο και το παράδειγμα. Οι διευθυντές, οι εκπαιδευτικοί και ο γονείς πρέπει να ενεργοποιηθούν πάντα με δημοκρατικό και παιδαγωγικό τρόπο σε συνεργασία με την Διεύθυνση δευτεροβάθμιας χωρίς την εμπλοκή τρίτων με κίνδυνο να δυναμιτιστεί το κλίμα».

Για το θέμα συνεδρίασε χθες η ΕΛΜΕ Μαγνησίας. Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Μαρία Γιαννουλή επισήμανε πως «μέλημά μας αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι η ομαλή λειτουργία των σχολείων και να μην διασαλευτεί το ήρεμο κλίμα. Γι’ αυτό και πρέπει να αποφεύγονται δηλώσεις από αρμόδιους που μπορεί να πυροδοτήσουν το κλίμα. Παράλληλα τονίζουμε ότι είμαστε κατά της παρείσφρησης ακραίων στοιχείων στα σχολεία».

Ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με ανακοίνωσή της «καλεί σε επαγρύπνηση και κινητοποίηση μαθητές, γονείς, καθηγητές ενάντια στην ενορχηστρωμένη προσπάθεια της ακροδεξιάς και φασιστικών ομάδων να επιβάλουν εθνικιστικές κινητοποιήσεις στα σχολεία. Εκτός από τον Γέρακα, σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας εκδηλώθηκαν καταλήψεις σχολείων και πορείες με εθνικιστικά και φασιστικά συνθήματα.
Οι «κινητοποιήσεις» καθοδηγούνται και επιβάλλονται από την ΧΑ και άλλες φασιστικές και ακροδεξιές ομάδες που έχουν αναλάβει εργολαβικά την «επιτυχία» των «καταλήψεων» στοχοποιώντας και απειλώντας όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς αντιδρούν.
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζει να κατεβάσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που στην ουσία ενισχύει τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση χτυπάει το δικαίωμα στην εκπαίδευση και την εργασιακή προοπτική των μαθητών, μετατρέπει το σχολείο σε ένα ακόμα πιο καταπιεστικό εξεταστικό κάτεργο, σπρώχνει την πλειοψηφία των μαθητών στην απλήρωτη μαθητεία και τη στενή κατάρτιση η δεξιά, η ακροδεξιά και οι φασιστές, προσπαθούν να φύγει η αντιπαράθεση του μαθητικού κινήματος από την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής και να πάει σε αντιδραστική εθνικιστική κατεύθυνση».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ισραήλ: Αντιδράσεις μετά τη βράβευση της φωτογραφίας της δολοφονημένης Σάνι Λουκ

Aντιδράσεις έχει προκαλέσει η βράβευση της φωτογραφίας της νεαρής Σάνι Λουκ που δολοφονήθηκε από τη…

29 Μαρτίου 2024

Ισλανδία: Όταν το Βόρειο Σέλας συναντά τη λάβα – Απόκοσμες εικόνες

Ένα μαγικό υπερθέαμα, τ’ οποίο κάνει τον γύρο του Διαδικτύου, προσέφεραν το Βόρειο Σέλας και…

29 Μαρτίου 2024

«Αυτός είναι ο πιο όμορφος πρίγκιπας της Ευρώπης»

Ο κόσμος προχωρά, αλλάζει, αλλά για κάποιους ο θεσμός της βασιλείας έστω και για λόγους…

29 Μαρτίου 2024

Τσελέντης κατά Παπαδόπουλου για τον σεισμό στις Στροφάδες: Νισάφι πια με αυτόν τον συνταξιούχο φυσιογνώστη

Ο διπλός σεισμός που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής (29/3) στην Ηλεία και η λανθασμένη…

29 Μαρτίου 2024

Χειμάρρα: Διορισμός νέου δημάρχου εν μέσω εντάσεων – Πυρ και μανία οι κάτοικοι κατά του νέου Περιφερειάρχη

Με εντάσεις ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Χειμάρρας κατά την οποία…

29 Μαρτίου 2024

«Πληγή» η υπογεννητικότητα – Απογοητευτικά τα στοιχεία για την Ελλάδα

Το μικρότερο αριθμό γεννήσεων, από την ημέρα που άρχισε να καταμετράται ο ελληνικός πληθυσμός είχε…

29 Μαρτίου 2024