Οικονομία

Κλείδωσε συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

Κλείδωσε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με Άγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ.
Η συνάντηση των τριών θα λάβει χώρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, και αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα της διευθέτησης. Ο πρωθυπουργός άλλωστε κατά την ομιλία του στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, έστειλε “μήνυμα” στο Βερολίνο για το χρέος.
Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε περί παράτασης στις συζητήσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ο πρωθυπουργός απάντησε στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας:
“Ανοίξαμε όλα τα μέτωπα. Έχουμε ιστορική ευθύνη, θα μπορούσαμε να λέμε η οικονομία ανακάμπτει. Αποδείχθηκε στην πράξη ότι έχουν καλύτερες επιδόσεις, σε σχέσεις με όλες τις προβλέψεις. Άρα, πώς καταστράφηκε η οικονομία; Και το ’16, όταν οι προβλέψεις μιλούσαν για διατήρηση της ύφεσης.
Δεν θέλουμε ιστορίες επιτυχίας, θέλουμε η οικονομία να απογειωθεί, να κλείσουμε κοινωνικές πληγές που άνοιξαν στα πέντε χρόνια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Είχαμε σκοπό να κλείσουμε την αξιολόγηση για να φτάσουμε στην κρίσιμη συζήτηση για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση. Συνεχίζουμε να τηρούμε τη συμφωνία, το ίδιο περιμένουμε και από τους εταίρους μας να την τηρήσουν. Οι ολιγωρίες δεν μπορούν και δεν θα γίνουν αποδεκτές”, τόνισε και συνέχισε θίγοντας το ζήτημα του χρέους:
“Η κυβέρνηση έχει καταφέρει να χτίσει ισχυρές συμμαχίες στην Ευρώπη. Δυνάμεις στην Ευρώπη πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει η συζήτηση για το χρέος, όχι μόνο προς το συμφέρον της Ελλάδας, αλλά και για το συμφέρον της Ευρώπης. Δεν μιλάμε για ελληνικό, αλλά για ευρωπαϊκό πρόβλημα. Ο χρόνος της συζήτησης για το ελληνικό χρέος είναι κρίσιμο μέγεθος. Η Ευρώπη έχει επιδείξει αμηχανία και καθυστέρηση που τις συνέπειες τις ζούμε όλες. Εξαιτίας της διαχείρισης της αργής των κρίσεων η Ευρώπη αντιμετωπίζει άνοδο των δυνάμεων της ακροδεξιάς, Γι΄ αυτό είχαμε το αποτέλεσμα που είχαμε στο δημοψήφισμα της Μ. Βρετανίας, την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γαλλία και τη Γερμανία. Θεωρούμε ότι τώρα είναι η κρίσιμη ώρα για να συζητηθεί το χρέος”.
Αρχίζει η “προκαταρκτική φάση”

Θυμίζουμε πως αυτή τη βδομάδα εκκινά νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν με την “προκαταρκτική” φάση, που περιλαμβάνει την συλλογή στοιχείων και προτάσεων από τα ελληνικά υπουργεία για τα 33 προαπαιτούμενα του προγράμματος, από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που θα βρεθούν από σήμερα στην Ελλάδα, όπως έγραψε νωρίτερα το NEWS 247.
Το αρχικό πρόγραμμα ήταν αύριο, Τρίτη, να έρθουν στην Ελλάδα και οι επικεφαλής των ομάδων των θεσμών, ώστε να αρχίσουν και οι επίσημες συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο. Ωστόσο,η εκπρόσωπος του ΔΝΤ με ένα e-mail που έστειλε την Παρασκευή, ενημέρωνε την Αθήνα, ότι θα καθυστερήσει 2-3 ημέρες επικαλούμενη “προσωπικούς λόγους”.
Κυβερνητικοί κύκλοι, διευκρίνιζαν ότι η επίσημη δικαιολογία ήταν πως ήθελε να παραστεί σε κηδεία πρώην στελέχους του ΔΝΤ. Ανεπίσημα, οι ίδιες πηγές εξέφραζαν προβληματισμό για την καθυστέρηση λόγω της συγκυρίας , χωρίς όμως να μπορούν να αποδώσουν την καθυστέρηση σε κάποιο άλλο λόγο όπως πχ κάποια εσωτερική διεργασία του Ταμείου.
Παρόλα αυτά , η “εισαγωγική” συνάντηση της εκπροσώπου του Ταμείου και μαζί του κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ ) Μάσσιμο Ντρούντι ( ΕΚΤ ) και Νικολό Τζιαμαριόλι ( ΕΜΣ) με το οικονομικό επιτελείο έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή.
Η επόμενη φάση θα ξεκινήσει μετά το Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου οπότε θα γίνει και μια πρώτη αποτίμηση της πορείας της αξιολόγησης ώστε να οριστεί και η επόμενη φάση της.
Τόσο ο Πρωθυπουργός κ Αλέξης Τσίπρας όσο και ο αρμόδιος υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος επιμένουν να μιλούν για μια διαπραγμάτευση εξπρές η διάρκεια της οποίας δεν θα ξεπεράσει τις αρχές Δεκεμβρίου.

Πηγή: news247.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το