Τοπικά

«Κλείδωσε» το άνοιγμα νέων φαρμακείων στο Βόλο “Θ”

Pharmacist Filling a Prescription

Ενόψει νέων εξελίξεων βρίσκονται οι φαρμακοποιοί στο πλαίσιο των μέτρων που θέλει η τρόικα και αύριο Σάββατο συνεδριάζει στην Αθήνα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Η αλλαγή στα πληθυσμιακά κριτήρια, η πώληση φαρμάκων από τα ηλεκτρονικά φαρμακεία και η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ, είναι τα καινούρια ζητήματα που ανοίγουν για τους φαρμακοποιούς.

Οι ίδιοι βρίσκονται σε επαγρύπνηση και παρακολουθούν τις εξελίξεις με αγωνία εκτιμώντας ότι οι συζητήσεις στα κλειστά γραφεία στις Βρυξέλλες δεν θα έχουν καλά αποτελέσματα για τον κλάδο.

Οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι πολύ σύντομα η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει μέτρα για το κλάδο τους που θα ζημιώνει ακόμη περισσότερο το φαρμακείο της γειτονιάς αλλάζοντας δραματικά τις ισορροπίες υπέρ των αλυσίδων.

Ο πρόεδρος του φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης σημείωσε ότι ο κλάδος βρίσκεται ενόψει νέων εξελίξεων για ακόμη μια φορά που θα είναι και πάλι αρνητικές. Σε αυτή τη φάση μπαίνει το θέμα των πληθυσμιακών κριτηρίων. Ήδη πριν μερικούς μήνες άλλαξε το πληθυσμιακό κριτήριο και από ένα φαρμακείο για 1500 κατοίκους, κατεβήκαμε στο ένα φαρμακείο ανά χίλιους κατοίκους. Με αυτή την εξέλιξη άνοιξαν και ορισμένα φαρμακεία στη Νέα Ιωνία, όπου υπήρχε περιθώριο βάσει του πληθυσμού. Πλέον το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου και ειδικότερα οι δημοτικές ενότητες Βόλου και Λάρισας  έχει «κλειδώσει» και δεν μπορεί να ανοίξει νέο φαρμακείο. Βέβαια τώρα η κυβέρνηση έρχεται να βάλει νέους όρους στο παιχνίδι κάνοντας λόγο για νόμιμο, μόνιμο και πραγματικό πληθυσμό. Αυτή τη στιγμή τα φαρμακεία στις δημοτικές ενότητες Βόλου και Νέας Ιωνίας ανέρχονται στα 150.

Παράλληλα ο κ. Ματσιόλης υπογράμμισε πως μέσα στα μέτρα που συζητά και θέλει να επιβάλει η τρόικα, είναι η πώληση φαρμάκων από τα ηλεκτρονικά φαρμακεία. Επίσης από τον πανελλήνιο φαρμακευτικό σύλλογο υπάρχουν υπόνοιες πως στο Παρίσι θα τεθεί και η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ.

Στη γενική συνέλευση του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου θα κατατεθούν προτάσεις για όλα αυτά τα ζητήματα.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το