Ελλάδα

«Κλείδωσαν» τα πρώτα ονόματα του ανασχηματισμού

«Κλείδωσαν» τα πρώτα ονόματα υπουργών, με τις πρώτες διαρροές από τα τηλεφωνήματα του πρωθυπουργού να έχουν ήδη αρχίσει να συνθέτουν την εικόνα της νέας κυβέρνησης.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αναλαμβάνει το νέο υπερυπουργείο Ναυτιλίας, Νησιωτικής Πολιτικής και Μεταφορών.
Ο Γιώργος Σταθάκης δεν θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το οποίο περνάει στον Αλέξη Χαρίτση, που αναβαθμίζεται.
Κατά πληροφορίες, το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Δικαιοσύνης αναλαμβάνει ο Σταύρος Κοντονής.
Το σίγουρο είναι ότι ο εν δυνάμει ανασχηματισμός συναντά σοβαρές δυσκολίες εκτέλεσης – που σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας σκέπτεται να σταθμίσει όλες τις τελευταίες σημαντικές εξελίξεις και τα νέα δεδομένα με τις τηλεοπτικές άδειες για να πατήσει το κουμπί.
Το γεγονός δε ότι κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρωθυπουργό συζητήθηκε αναλυτικά η στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας σχετικά με την Εκκλησία -παρόντος του Ν. Φίλη- δείχνει τον βαθμό δυσκολίας για το ξεδίπλωμα των αποφάσεων από το Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι η σύγκρουση με την Εκκλησία δεν ξεκίνησε επί της ουσίας από τον ίδιο, παρά τις γνωστές απόψεις του. Αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βέβαια θεωρούν αυτονόητο ότι με βάση τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος ο χωρισμός Εκκλησίας-Πολιτείας είναι στο τραπέζι και όχι μόνο το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία.
Παρά τις πληροφορίες περί «σύγκρουσης» Τσίπρα-Σκουρλέτη, που έχουν άλλωστε υποβαθμιστεί μετά το τετ-α-τετ στο Μαξίμου, ο κ. Σκουρλέτης φαίνεται ότι μετακινείται από το υπουργείου του αλλά παραμένει στο κυβερνητικό σχήμα.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χρήστος Σπίρτζης μάλλον παραμένει στον χώρο ευθύνης του, ενώ αρκετά στελέχη με ρόλο στη διαπραγμάτευση και με την ιδιότητα του «40άρη» θα αναλάβουν υπουργικές ευθύνες (όπως η κυρία Αχτσιόγλου και οι κ. Λιάκος, Στάικος κ.ά.).
Ακούγεται δε ότι ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρης Τζανακόπουλος, θα αναλάβει υπουργικό χαρτοφυλάκιο και ίσως και τον ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου. Σε αυτή την περίπτωση, η Ολγα Γεροβασίλη θα μετακινηθεί σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Εσωτερικών.
Παππάς – Κατρούγκαλος
Το κλειδί του ανασχηματισμού αποτελεί ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. Εφόσον αλλάξει «βάση», λέγεται ότι θα μετακινηθεί προς τα παραγωγικά υπουργεία και δη προς την ηγεσία του Ανάπτυξης – κάποιοι δεν αποκλείουν και το Ενέργειας. Οι γνωρίζοντες πάντως υπενθυμίζουν ότι ο Νίκος Παππάς έχει την απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού, ο οποίος άλλωστε από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να σημειώσει ότι δεν πρόκειται για μάχη Παππά αλλά για μάχη της κυβέρνησης (σ.σ. αναφερόμενος στα των τηλεοπτικών αδειών).
Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, δηλώνει «στρατιώτης» ομολογώντας ότι γνωρίζει πως κάθεται σε «ηλεκτρική καρέκλα».
Ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στον Real FM είπε ότι στον επικείμενο ανασχηματισμό θα δεχθεί επί της ουσίας τις αποφάσεις του πρωθυπουργού και θα αναλάβει τον όποιο ρόλο που του επιφυλάσσει.

Πηγή: Έθνος

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το