Ελλάδα

«Κλείδωσαν» 21.000 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Πιστώσεις για τον διορισμό περίπου 21.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών έχει εξασφαλίσει το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να στελεχώσουν τα σχολεία την ερχόμενη σχολική χρονιά, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα διορισμού μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των κενών θέσεων στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η δέσμευση αυτή προέρχεται από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, ο οποίος συμπλήρωσε επίσης χθες στη Βουλή: «Υπάρχει μια δυσκολία στο θέμα διορισμού μόνιμου προσωπικού στην εκπαίδευση. Εμείς έχουμε δηλώσει ότι θα προχωρήσουμε σε διορισμούς. Θα ανακοινώσουμε και τον αριθμό και τη διαδικασία, αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση».
Οσον αφορά στις προσλήψεις, ο υπουργός δήλωσε ότι υπάρχουν «εγκεκριμένες πιστώσεις για περίπου 21.000 αναπληρωτές συν-πλην χίλιους, ένα μεγάλο κομμάτι από τα ΕΣΠΑ και ένα μικρό από τον κρατικό προϋπολογισμό». Ο κ. Γαβρόγλου εξήγησε ότι η κυβέρνηση «εξετάζει στο πλαίσιο της Επιτροπής Μελέτης των Οικονομικών της Εκπαίδευσης που κάναμε για το πώς θα ξεδιπλωθεί ένα σχέδιο διορισμών ώστε ο πυρήνας της εκπαίδευσης να βασίζεται σε μόνιμους λειτουργούς».
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις εργασιακές συνθήκες των αναπληρωτών, λέγοντας: «Θα μπορούσα να πω ότι αγγίζουν τα όρια του απαράδεκτου. Οι άνθρωποι, ως προς τα θέματα υγείας, δεν μπορούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί. Οι αναπληρωτές τρέχουν από το ένα άκρο της Ελλάδας στο άλλο, μαζεύοντας μόρια, μακριά από τις οικογένειές τους κ.λπ. Και να τονίσουμε πως οφείλουμε και σ’ αυτούς το γεγονός ότι δεν έχει καταρρεύσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα».
Πάντως, ως στόχος του υπουργείου Παιδείας παραμένουν «οι μόνιμοι διορισμοί, με κανονικές διαδικασίες, ώστε να μην υπάρχει αυτό το εκπαιδευτικά αλλά και εργασιακά απαράδεκτο καθεστώς», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Γαβρόγλου στη Βουλή.
Στον υπουργό απάντησε ο Α. Λοβέρδος τονίζοντας: «Δεν μπορείτε να λέτε, κύριε υπουργέ, ότι το θέμα των αναπληρωτών έχετε σκοπό και πράγματι μπορείτε να το ρυθμίσετε καταργώντας τους αναπληρωτές και αντικαθιστώντας τους, όπως σωστά θα μπορούσε να είναι κάποια στιγμή, με μόνιμο προσωπικό. Είναι μια ευχή. Και εγώ θέλω να βρεθεί το φάρμακο κατά του καρκίνου, αλλά δεν έχει ακόμα βρεθεί. Αυτό που λέτε καλό είναι να το λέτε, αλλά θυμίζει λίγο από τα παρελθόντα λόγια σας και δημιουργεί ανασφάλειες γι’ αυτά που έχετε στο μυαλό σας να κάνετε».

Προσλήψεις
Κατά τα λοιπά χθες το υπουργείο ανακοίνωσε προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για απασχόληση στις ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων). Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις οικείες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας από την Παρασκευή 31 Μαρτίου έως και τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2017, και θα τοποθετηθούν με απόφαση του διευθυντή Εκπαίδευσης σε ΔΥΕΠ μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους. Οι πίνακες με τα ονόματα των προσλαμβανόμενων είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του υπουργείου www.minedu.gov.gr.
Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι τη νέα σχολική χρονιά θα προσληφθούν και 10.000 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα στελεχώσουν τα σχολεία ειδικής αγωγής. Χθες μάλιστα δόθηκε προς δημόσια διαβούλευση σχέδιο της υπουργικής απόφασης «Καθορισμός κριτηρίων πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το