Ελλάδα

«Κλειδώνει» το σχέδιο Ντράγκι για τα ομόλογα

newego_LARGE_t_420_54453424

Στην αγορά κρατικών ομολόγων προχωρά η ΕΚΤ και πλέον όλα τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις που θα κάνει την Πέμπτη ο Μάριο Ντράγκι και στις ανακοινώσεις σχετικά με την έκταση και τα «εργαλεία» της ποσοτικής χαλάρωσης.

Ξένοι αναλυτές και δημοσιεύματα μιλούν για συμβιβασμό μεταξύ Βερολίνου και Ντράγκι στις αγορές ομολόγων, με το ενδεχόμενο το ρίσκο να αναλαμβάνουν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών και όχι η ΕΚΤ, ενώ την ίδια στιγμή παραμένει θολό το τοπίο για τα ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα πρωτίστως του γερμανικού Τύπου, ο Μάριο Ντράγκι προκρίνει την αγορά ομολόγων από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες και αυτό ως παραχώρηση προς την Aνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τους οποίους συναντήθηκε την περασμένη Τετάρτη. Η πάγια θέση του Βερολίνου είναι ότι η Φρανκφούρτη δεν πρέπει να αναλάβει το βάρος της ποσοτικής χαλάρωσης, με την αιτιολογία ότι θα άνοιγε το «παράθυρο» της «αμοιβαιοποίησης» του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εις βάρος της Γερμανίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Spiegel», θα επιβληθεί ένα ανώτατο όριο στην αγορά ομολόγων, που θα κινείται ανάμεσα στο 20% και το 25% του συνόλου των κρατικών χρεών. Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν «πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια αξιολόγησης» και άρα δεν μπορούν να γίνουν δεκτά από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Αντιθέτως, η Societe Generale σε έκθεσή της εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην αγορά ελληνικών ομολόγων, με συγκεκριμένους όρους όμως και με προϋπόθεση ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αποδείξει ότι είναι υπεύθυνη. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο προκειμένου το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ να είναι απόλυτα αποτελεσματικό και να έχει ουσιαστική, θετική επίδραση στην οικονομία της Ευρωζώνης θα πρέπει να κυμανθεί μεταξύ 2-3 τρισ. ευρώ και όχι ενός τρισ. ευρώ, όπως όλα δείχνουν.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι το πιθανότερο είναι ότι η ΕΚΤ δεν θα δημοσιοποιήσει ακριβείς λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα κινηθεί, με τον οίκο να εκτιμά ότι το πρόγραμμα της τράπεζας θα είναι αρκετά περιορισμένο, που όμως αργότερα μπορεί να επεκταθεί.

Η Societe Generale κλίνει, επίσης, προς της άποψη ότι η ΕΚΤ θα αναθέσει την αγορά ομολόγων στις κεντρικές τράπεζες, προκειμένου να μην υπάρξει διάχυση του ρίσκου σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Το χειρότερο σενάριο
Ακόμη, η κυριακάτικη «Frankfurter Allgemeine» τονίζει ότι κάθε εθνική κεντρική τράπεζα θα είναι υπεύθυνη για «τουλάχιστον το μισό» από το ρίσκο, χωρίς ωστόσο να αποδίδει την πληροφορία σε συγκεκριμένες πηγές. Σε άλλο άρθρο του με τίτλο «Ο Τσίπρας, ο Ντράγκι και το φαινόμενο του ντόμινο», το «Spiegel» σχολιάζει ότι στο χειρότερο σενάριο, με την Ελλάδα να ακυρώνει τις συμφωνίες με τους πιστωτές της, η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αγοράσει κρατικά ομόλογα ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων, που θα κάνει πραγματικότητα τον χειρότερο φόβο της Γερμανίας, δηλαδή την κρατική χρηματοδότηση μέσω ΕΚΤ, η οποία θα οδηγήσει σε καταστροφικό πληθωρισμό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το