Τοπικά

Κλειστοί οι ναοί για τους πιστούς στη Μαγνησία – Ιερές Ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας μόνο με ιερείς και ψάλτες

«Για εμάς τους ιερείς αυτή η κατάσταση είναι χαρμολύπη, γιατί από τη μία θα λειτουργήσουμε μετά από 20 μέρες στον ναό, από την άλλη, όμως, δεν θα έχουμε τους πιστούς» τόνισε ιερέας κληθείς να σχολιάσει τα δεδομένα που ισχύουν από χθες Κυριακή των Βαΐων, σύμφωνα με τα οποία σε όλες τις εκκλησίες της πόλης τελούνται οι θείες λειτουργίες το πρωί και οι ιερές ακολουθίες το απόγευμα, αλλά χωρίς τη συμμετοχή των πιστών.
Μάλιστα δεν ίσχυσε ούτε αυτό που αρχικά είχε αποφασιστεί από την Ιερά Σύνοδο, δηλαδή να μπορούν να προσέρχονται οι πιστοί στις εκκλησίες από σήμερα Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και τη Μεγάλη Πέμπτη από τις 11 το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι και τη Μεγάλη Παρασκευή από τη μία το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα για να προσκυνήσουν. Αρχικά η κυβέρνηση ήταν θετική, αλλά μετά άλλαξε θέση και το απαγόρευσε φοβούμενη τον συνωστισμό.

Η εγκύκλιος που εστάλη το πρωί της περασμένης Παρασκευής στη Μητρόπολη Δημητριάδος και μετά στους Ναούς, ανέφερε πως οι ναοί θα μείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας κλειστοί για τους πιστούς.
Σημειώνεται πως μέχρι και προχθές Σάββατο οι ναοί μπορούσαν να είναι ανοικτοί για τους πιστούς για να κάνουν την ατομική τους προσευχή. Και στον Βόλο υπήρχαν κάποιες εκκλησίες που δέχονταν πιστούς.
Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος του Ι.Ν. Ευαγγελίστριας π. Αμφιλόχιος Μήλτος, «καθημερινά στην εκκλησία προσέρχονταν τουλάχιστον 20 άτομα για να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν τις εικόνες».
Η πλήρης απαγόρευση στην προσέλευση πιστών στις εκκλησίες για τη Μεγάλη Εβδομάδα προκάλεσε απογοήτευση στους κληρικούς, μολονότι οι ίδιοι επέστρεψαν χθες μετά από 20 μέρες στην τέλεση των θείων λειτουργιών.
Υπενθυμίζεται πως στη Μαγνησία τελούνταν οι θείες λειτουργίες και οι χαιρετισμοί μόνο στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και στη Μονή Ταξιαρχών.

Βέβαια χθες Κυριακή των Βαΐων, χτύπησαν οι καμπάνες όλων των εκκλησιών μετά από 20 μέρες σιγής.
Η απουσία των πιστών από τους ναούς έχει και μια άλλη διάσταση, πέρα δηλαδή από την πνευματική τους κατήχηση για τα θεία πάθη που είναι ασφαλώς και η πρώτιστη. Πρόκειται για την οικονομική, καθώς με την προσέλευση πλήθους πολιτών θα τονώνονταν και τα οικονομικά των ναών, που είναι σε δύσκολο σημείο. Η αγωνία των ιερέων δεν είναι μόνο πώς θα πληρωθούν λογαριασμοί ΔΕΚΟ, αλλά τι θα γίνει και με το φιλανθρωπικό έργο μετά το Πάσχα, όπου οι ανάγκες των άπορων θα παραμένουν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το