Τοπικά

KKE: Υγειονομική απειλή η “φιλοξενία” για την ασφάλεια των προσφύγων στο Μόζα (photos)

Yγειονομική απειλή χαρακτηρίζει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας «Μόζα» η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ μετά την επίσκεψη κλιμακίου με τον βουλευτή Κώστα Στεργίου στις δομές. Όπως αναφέρει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του, οι συνθήκες φιλοξενίας είναι απερίγραπτες με πολύτεκνες οικογένειες στοιβαγμένες σε δωμάτια λίγων τετραγωνικών, παιδιά που παρουσίασαν εξανθήματα στο σώμα τους και εικόνες εγκατάλειψης στο κτίριο με λάσπη, διαρροές στις αποχετεύσεις και στάσιμα νερά.

Η ανακοίνωση της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ:

«Εκεί «φιλοξενούνται» 147 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, απ’ τους οποίους περίπου 60 είναι παιδιά. Απ’ αυτά 36 σε ηλικία προσχολικής και δημοτικής εκπαίδευσης, καθώς επίσης και αρκετά μωρά ηλικίας από λίγων μηνών έως 2 – 3 ετών.
Οι συνθήκες φιλοξενίας είναι απερίγραπτες! Οι πρόσφυγες προχώρησαν, διεκδικώντας, τα αυτονόητα, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, για μια ημέρα σε κατάληψη του κέντρου. Αναγκάζονται να διαμένουν πολύτεκνες οικογένειες στοιβαγμένες σε δωμάτια λίγων τετραγωνικών μέτρων σε απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες! Οι τουαλέτες και τα μπάνια βρίσκονται σε εξωτερικό και απομακρυσμένο χώρο από τα δωμάτια και το πρώτο πράγμα που διεκδικούν είναι να υπάρχουν χώροι υγιεινής για τα παιδιά σε ζεστούς χώρους, δίπλα στους χώρους διαμονής, ενόψει και του επερχόμενου χειμώνα.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλά μικρά παιδιά παρουσίασαν εξανθήματα στο σώμα τους. Αυτό αναστάτωσε τις οικογένειες των προσφύγων. Απευθύνθηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου τους παρήχθησαν οι κατάλληλες οδηγίες. Όχι όμως η απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή. Με την πενιχρή οικονομική ενίσχυση που τους παρέχεται για την κάλυψη όλων των αναγκών τους (100 € για τους μεγάλους και 50 € για κάθε παιδί το μήνα, για κάλυψη διατροφής, ειδών υγιεινής, μετακίνηση, κ.ά.) δεν μπορούσαν να προμηθευτούν τα αναγκαία φάρμακα. Τραγική είναι και η μαρτυρία των γυναικών προσφύγων ότι δυο γυναίκες απέβαλαν λόγω των απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσης και την έλλειψη ιατρικής παρακολούθησης. Σύμφωνα με δηλώσεις τους, στο κέντρο φιλοξενίας δεν υπάρχει υπεύθυνος γιατρός, παρά μόνο νοσηλευτικό προσωπικό. Οι εικόνες των στάσιμων νερών, της λάσπης, των διαρροών από τις αποχετεύσεις, η έλλειψη συντήρησης και απολύμανσης στους χώρους διαμονής, η εικόνα των κατάμαυρων κάδων σκουπιδιών, που με ευθύνη της δημοτικής αρχής Βόλου έχουν να πλυθούν από τότε που τοποθετήθηκαν, συγκροτούν ένα εφιαλτικό σκηνικό υγειονομικής απειλής των προσφύγων και των παιδιών τους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και οι τοπικές αρχές, Περιφερειακή και Δημοτική αρχή έχουν τεράστιες ευθύνες. Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το δελτίο τύπου αποτελούν αδιάψευστη μαρτυρία της εγκατάλειψης αυτών των συνανθρώπων μας, που είναι θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Θύματα των επιθέσεων και από τα τάγματα και των αμερικανοτοϊκών δυνάμεων, που, η κυβέρνηση στα πλαίσια της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της αστικής τάξης της χώρας, έδωσε τα πράσινο φως να σταθμεύουν και στη Θεσσαλία, μετατρέποντας τα ελληνικά στρατόπεδα σε αμερικάνικες βάσεις θανάτου.

Δίνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό 4 δις € για τη συμμετοχή σε δολοφονικές επιθέσεις εναντίον γειτονικών λαών και έχουν εγκαταλείψει στη μοίρα τους πρόσφυγες. Οι 23 οικογένειες προσφύγων στον «Μόζα» ζητούν να διαμείνουν σε ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας, σε σπίτια. Ζητούν να μπορούν να προμηθεύονται βρεφικό γάλα για τα μωρά τους, που είναι πανάκριβο, να έχουν δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη, να έχουν βιβλία τα παιδιά τους στο σχολείο. Αυτές οι ελάχιστες απαιτήσεις αποτελούν, απ’ ό,τι φαίνεται δημοσιονομική εκτροπή και πολυτέλεια για την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα εκατομμύρια ευρώ διοχετεύονται σε πλήθος ΜΚΟ, χωρίς κανείς να γνωρίζει που «πάνε τα λεφτά». Το σίγουρο είναι ότι οι πρόσφυγες βιώνουν για δεύτερη φορά τον πόλεμο! Συνεχίζουν να «βομβαρδίζονται» και στο Βόλο, αφού έχουν εγκαταλειφθεί και συνεχίζουν να υποφέρουν.

Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής να αγωνιστούν και για τα ιδιαίτερα προβλήματα των προσφύγων και μεταναστών, για τον άμεσο απεγκλωβισμό τους, για ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για όσο διάστημα φιλοξενούνται στη χώρα μας, για γρήγορες διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, με βάση τα δικαιώματα που απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης, για άδειες διαμονής, για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής και φασιστικής βίας. Καλεί τους πρόσφυγες και μετανάστες να οργανωθούν στα εργατικά συνδικάτα και τις μαζικές οργανώσεις. Να παλέψουν μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους τους στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος για να δυναμώσει ο κοινός αγώνας κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου για απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις, ενάντια στα σχέδια για διαμελισμό κρατών και αλλαγές συνόρων».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Στα 6,2 δισ. οι απλήρωτοι φόροι – Ποιοι απειλούνται με κατασχέσεις [πίνακες]

Στα 6,276 δισ. ευρώ ανήλθαν οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι το 2023 με τον αριθμό των οφειλετών…

11 Μαρτίου 2024

Κύκλωμα νόθευσης καυσίμων και ποτών: Στη φυλακή ο φερόμενος αρχηγός και άλλοι τρεις κατηγορούμενοι

Προφυλακιστέα κρίθηκαν μετά την απολογία τους στην ανακρίτρια, τέσσερα άτομα, αντιμέτωπα με βαριές κατηγορίες ως…

11 Μαρτίου 2024

Παρόντος του πατέρα του το έβαλε στα πόδια προς άγνωστη κατεύθυνση, λέει η δομή που φιλοξενούσε τον 15χρονο γιο του παλαιοχριστιανού

Ανακοίνωση με τη δική της εκδοχή για το τι συνέβη με τον γιο του παλαιοχριστιανού…

11 Μαρτίου 2024

Eurogroup: Περιοριστικός ο δημοσιονομικός προσανατολισμός το 2025, οι πολιτικές θα πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για τον προσανατολισμό της δημοσιονομικής πολιτικής για…

11 Μαρτίου 2024

Καταδικάστηκε ο 67χρονος λυράρης που εξέδιδε ανήλικο στην Κρήτη – Αθωώθηκε ο γιατρός

Συνολική ποινή φυλάκισης άνω των πέντε ετών -κατά συγχώνευση- επέβαλε το μεσημέρι της Δευτέρας το…

11 Μαρτίου 2024

Ομοφοβικό ρεσιτάλ στην Κέρκυρα: Έκαψαν ομοίωμα του Κασσελάκη σε καρναβάλι

Δεν έχουν τέλος τα ομοφοβικά περιστατικά στη χώρα μας. Μετά το περιστατικό στη Θεσσαλονίκη τις…

11 Μαρτίου 2024