Τοπικά

ΚΚΕ: Πρωτεργάτης η δημοτική αρχή Βόλου στην υπεράσπιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων

«Η απόφαση της δημοτικής αρχής να εκχωρήσει σε εργολάβο τα ανταποδοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση κι άλλων υπηρεσιών του Δήμου Βόλου» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ.
Επίσης καταγγέλλει την δημοτική κίνηση «Μαζί για τον Βόλο» ότι «το παίζει ανεξάρτητη» και πως είναι η μόνη που δεν μπορεί να ασκεί κριτική για τις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών του Δήμου, κατηγορώντας για «πολιτικές ψευτοαντιαπαραθέσεις» με τη δημοτική αρχή Μπέου για να κοροιδέψουν τον λαό του Βόλου.
Η ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΚΚΕ:

«Η δημοτική αρχή Βόλου, υλοποιώντας την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που είναι συνέχεια αυτής της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, προχωρά στην εφαρμογή της απόφασής της 330/7-5-2018 του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, για την ιδιωτικοποίηση του «οδοφωτισμού» με την εκχώρηση σε εργολάβο των ανταποδοτικών τελών ηλεκτροφωτισμού. Η Οικονομική Επιτροπή Δήμου Βόλου ψήφισε το σχέδιο όρων διακήρυξης του ανοικτού ηλεκτρονικού διεθνή διαγωνισμού για την «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ (ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΣ) ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΒΟΛΟΥ» με εκτιμώμενη αξία 18.000.000 ευρώ (!), για τα επόμενα 12 χρόνια. Η συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση κι άλλων υπηρεσιών του δήμου και αποδεικνύει τον πρωτοπόρο ρόλο της δημοτικής αρχής στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, που πληρώνουν ακριβά τα λαϊκά στρώματα και στην πόλη μας.

Το σχέδιο της δημοτικής αρχής Βόλου για μετατροπή του Δήμου Βόλου σε πεδίο της ανάκαμψης επιχειρηματικών και εργολαβικών κερδών στηρίζεται στο νομοθετικό πλαίσιο των κυβερνήσεων της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ. Αξιοποιεί μια σειρά διατάξεις μεταξύ των οποίων το ν. 3389/2005 που προωθεί τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα, το ν. 3855/2010 (εφαρμογή οδηγίας της ΕΕ 2006/32/ΕΚ) για την απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την παραχώρηση σε επιχειρηματικούς ομίλους της διαχείρισης των υποδομών ενέργειας στο όνομα της «εξοικονόμησης», το άρθρο 43 του ν. 4257/2014 βάση του οποίου: «Επιτρέπεται η εκχώρηση και η ενεχυρίαση εσόδων από ανταποδοτικά τέλη …» και το ν. 4412/2016 (εφαρμογή οδηγίας της ΕΕ 2014/25/ΕΕ), του ΣΥΡΙΖΑ, που ανοίγει διάπλατα την πόρτα στη δράση των μονοπωλιακών ομίλων στους τομείς του ύδατος, της ενέργειας, των μεταφορών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Οι Βολιώτες έχουν εμπειρία από τις εργολαβίες και τη διαχείριση έργων από επιχειρηματίες. Αυτά που συμβαίνουν στη ΔΕΥΑΜΒ με τις ληστρικές οικονομικές απαιτήσεις της ΕΡΓΗΛ δεν είναι το μόνο παράδειγμα. Πρόσφατα εργολαβική εταιρεία σταμάτησε το έργο αναβάθμισης του δικτύου ύδρευσης στη Ν. Ιωνία. Έργα καθυστερούν και χρονίζουν όπως το πάρκινγκ στη Φιλελλήνων. Διαρκώς έχουμε αναμορφώσεις προϋπολογισμών και χρόνιες παρατάσεις ολοκλήρωσης έργων. Οι εργολαβικές εταιρείες προσπαθώντας να αποκομίσουν όλο και μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη, αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο, που κατασκευάστηκε από το σύστημα για να τις στηρίζει, διεκδικούν διαρκώς μεγαλύτερες απαιτήσεις! Εξάλλου κανείς επιχειρηματικός όμιλος δεν θα επένδυε για την προστασία των κοινωνικών συμφερόντων παρά μόνο για κέρδη του!
Πρωτεργάτης η δημοτική αρχή Βόλου στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εταιρειών, όπως στην περίπτωση της ΑΓΕΤ – Lafarge για την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών, ανοίγει το δρόμο για μεθοδευμένη εκχώρηση των δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες για κέρδη. Αξιοποιώντας την ίδια νομοθεσία, δε θα διστάσει να εκχωρήσει κι άλλες υπηρεσίες όπως η καθαριότητα. Αποδεικνύει, ακόμη, ότι τα επιχειρήματα για προστασία της ΔΕΥΑΜΒ με τη μετατροπή της από εταιρεία σε διεύθυνση του δήμου δε διασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα της και μπορεί να την παραδώσει στα νύχια ιδιωτικών συμφερόντων.

Για τις εξελίξεις αυτές δεν προκαλεί εντύπωση η εκκωφαντική σιωπή των ήδη ανακοινωθέντων υποψηφίων της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και λοιπών υποψηφίων άλλων αστικών κομμάτων και «συλλογικοτήτων». Συμφωνούν και ταυτίζονται με τις επιχειρηματικές αντιλήψεις της δημοτικής αρχής Βόλου και τη στήριξη του κεφαλαίου σε επενδύσεις για κέρδη στο Βόλο. Στην πραγματικότητα είναι συμπολίτευση της δημοτικής αρχής. Οι όποιες διαφορές τους οφείλονται, ενδεχομένως, στο ότι εξυπηρετούν διαφορετικά συμφέροντα. Όσο για τους «Όλοι μαζί για το Βόλο» του ΣΥΡΙΖΑ, που το «παίζουν» «ανεξάρτητοι», είναι οι μόνοι που δεν μπορούν να ασκούν κριτική για τις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών του δήμου. Αφήνουν στο απυρόβλητο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συγκαλύπτουν το γεγονός ότι αυτή υπηρετεί την ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών. Με «θολούρα» και πολιτικές ψευτοαντιαπαραθέσεις με τη δημοτική αρχή Μπέου εμπαίζουν και κοροϊδεύουν το λαό του Βόλου, όπως και η κυβέρνηση, που καταδικάζει το λαό μας στην ανέχεια με το «μεταμνημονιακό μνημόνιο» και την παράδοση της λαϊκής περιουσίας και των κρατικών υπηρεσιών στο κεφάλαιο.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και το ΚΚΕ παλεύουμε να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειες, πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Να καταργηθεί κάθε τοπική φορολογία, κάθε έμμεση φορολογία. Την κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (Καλλικράτης, Κλεισθένης, μνημονιακές κατευθύνσεις και εφαρμοστικοί νόμοι). Για την άμεση ενίσχυση των Δήμων και την εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες, δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους. Για την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ανταπόδοσης, των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων στους ιδιώτες, των ΜΚΟ και των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες Δήμων και Περιφέρειας. Για την επαρκή και άμεση στελέχωση της λειτουργίας των υπηρεσιών και δομών των δήμων με εργαζόμενους όλων των αναγκαίων επιστημονικών και άλλων ειδικοτήτων, με πλήρη και σταθερή εργασία με πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τ.Δ., που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους, γιατί αυτό σημαίνει τελικά μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το