Τοπικά

ΚΚΕ: Με μπράβους, security και αστυνομικές δυνάμεις, επιχειρούν να επιβάλουν τη λύση και εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ

Η Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ καταγγέλλει τη δημοτική αρχή Βόλου για “τραμπούκικες πρακτικές” και τονίζει ότι “για ακόμη μια φορά, χρησιμοποιώντας την προσφιλή τακτική της, με μπράβους, security και αστυνομικές δυνάμεις, «κεκλεισμένων των θυρών», επιχειρεί να επιβάλει τις επιλογές της για ένα σοβαρό ζήτημα, τη λύση και εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ”. Όπως, ειδικότερα, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του κόμματος:

“Η δημοτική αρχή κινείται ύποπτα εν κρυπτώ. Στο αίτημα των δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης να δοθεί έγκαιρα η εισήγηση προς το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ ώστε να γνωρίζουν όλοι τα επιχειρήματα και τις θέσεις της, καθώς επίσης να παραβρίσκεται στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ ο δημοτικός σύμβουλος Απ. Νάνος, προκειμένου να παρακολουθήσει τις εργασίες, απάντησε αρνητικά. Επίσης λίγες μόνο ώρες πριν το Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 27/8 και ακόμη δεν έχει επιδοθεί στους δημοτικούς συμβούλους η εισήγηση της δημοτικής αρχής.

Με βάση και αυτή την εξέλιξη έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
Το «μπακαλοδεύτερο» που δημοσιεύτηκε ως εισήγηση στα ΜΜΕ της πόλης αποκαλύπτει το κριτήριο με το οποίο η δημοτική αρχή Βόλου επιχειρεί να λύσει και να εκκαθαρίσει τη ΔΕΥΑΜΒ. Αν ήταν πραγματικό το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για το μέλλον της ΔΕΥΑΜΒ, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, θα έμπαινε στον κόπο να συντάξει οικονομοτεχνική μελέτη που να αποδεικνύει την ορθότητα ή μη της πρότασης για λύση και εκκαθάριση με παρουσίαση αναλυτική όλων των εσόδων – εξόδων, των περιουσιακών στοιχείων, των οικονομικών υποχρεώσεων, των δανείων, των έργων που είναι σε εξέλιξη με πρόβλεψη για τις οικονομικές κινήσεις των επόμενων ετών. Κυρίως: αν αυτή πράγματι διασφαλίζει την ποιότητα και την ποσότητα των υδάτινων πόρων και την προστασία της δημόσιας υγείας και περιουσίας. Όμως, αυτά δεν αποτελούν προτεραιότητα της δημοτικής αρχής. Έχει αποδείξει πως και στο ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων, κινείται κατά γράμμα στην ίδια ρότα με τις προηγούμενες διοικήσεις και την κυβέρνηση, δηλαδή εκείνη της ιδιωτικοποίησης, της ανταποδοτικότητας, συνέπεια των οποίων είναι και το σκάνδαλο με την ΕΡΓΗΛ.

Η δημοτική αρχή Βόλου επιμένει σε μια πρόταση που απαιτεί για την υλοποίησή της τη σύμφωνη γνώμη των ¾ των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Με βάση τους συσχετισμούς δε φαίνεται ότι θα περάσει κάτι που το γνωρίζει. Προσπαθεί να βρει άλλοθι ώστε να φορτώσει αλλού το πολιτικό κόστος της αποδοχής των απαράδεκτων απαιτήσεων της ΕΡΓΗΛ. Με ευθύνη και των δήθεν αντιπολιτευόμενων παρατάξεων στήνει αποπροσανατολιστικό γαϊτανάκι στη πλάτη των δημοτών. Επιχειρείται να στηθεί ένας ψευδεπίγραφος πολιτικός διπολισμός ενόψει των τοπικών εκλογών. Πίσω όμως από τον προσχηματικό καυγά, όλοι μαζί έχουν στόχο να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους για τα σκάνδαλα και τις εξελίξεις στη ΔΕΥΑΜΒ, τις πολιτικές τους ευθύνες για την υπεράσπιση της λειτουργίας της ΔΕΥΑΜΒ ως ιδιωτική επιχείρηση και του ληστρικού νομικού πλαισίου που εργολαβικές εταιρίες, όπως και η ΕΡΓΗΛ, αξιοποιούν για να λυμαίνονται το δημόσιο πλούτου. Αυτό το πλαίσιο το στηρίζουν, το προωθούν, το αξιοποιούν ή το καταγγέλλουν στα χαρτιά σπέρνοντας την αποδοχή του.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν εναντιώνεται, αλλά αντίθετα ενισχύει το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο, για να κάνουν πλιάτσικο οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Το ΚΚΕ, για δεύτερη φορά (23/8) κατέθεσε ερώτηση στη βουλή για το θέμα της ΔΕΥΑΜΒ, αφού εδώ και μήνες (από το Μάιο) η κυβέρνηση αρνείται να πάρει θέση. Όταν πρόκειται για να ευδοκιμήσουν τα επιχειρηματικά deals η κυβέρνηση παρεμβαίνει εν μια νυκτί, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το περσινό deal μεταξύ Σκλαβενίτη – Μαρινόπουλου, που σε χρόνο ρεκόρ πέρασε τροπολογία για τη διαγραφή των χρεών του Μαρινόπουλου στις ΔΕΥΑ. Αποκαλύπτει ποιες είναι οι προτεραιότητές της, τι εννοεί «έξοδο» και «νέα εποχή».

Καλούμε το λαό του Βόλου να μην μπλεχτεί στις προεκλογικές παγίδες και στις προπαγανδιστικές ασχήμιες που κουκουλώνουν τις ευθύνες των νυν και των προηγούμενων διαχειριστών του δήμου Βόλου, που εφαρμόζοντας κατά γράμμα την πολιτική των αστικών κυβερνήσεων και της Ε.Ε. μετατρέπουν την τοπική διοίκηση και τις υπηρεσίες της σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς και σε πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Καλούμε τα λαϊκά στρώματα της πόλης βάλουν φραγμό στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και της ΔΕΥΑΜΒ, να απαιτήσουν από τη κυβέρνηση να πάρει θέση και να παρέμβει, για να μπει φραγμός στις οικονομικές απαιτήσεις της ΕΡΓΗΛ και να διασφαλιστεί η λειτουργία των υποδομών, η ποιότητα και η επάρκεια του νερού, καθώς επίσης και η δημόσια υγεία.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τροχαίο στον περιφερειακό – Δύο άτομα στο Νοσοκομείο

Τροχαίο σημειώθηκε πριν μια ώρα περίπου στον περιφερειακό στο ύψος της οδού Ιωλκού. Σύμφωνα με…

24 Φεβρουαρίου 2024

Έγκλημα – Πεθερός σκότωσε τον γαμπρό του με καραμπίνα

Άγρια δολοφονία σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (24/2) στην Αγία Βαρβάρα όταν ένας 69χρονος σήκωσε…

24 Φεβρουαρίου 2024

Γυναίκα έχασε την ίδια ημέρα σύζυγο και βρέφος 7,5 μηνών

Διπλό χτύπημα -και μάλιστα την ίδια ημέρα- για μια γυναίκα από την Πτολεμαΐδα που έχασε…

24 Φεβρουαρίου 2024

Απόψε η «Πανσέληνος του Χιονιού» – Γιατί ονομάζεται έτσι

Μια ματιά ψηλά στον ουρανό απόψε θα σας δικαιώσει μιας και θα έχετε την ευκαιρία…

24 Φεβρουαρίου 2024

Έληξε η απεργία στον Πύργο του Άιφελ, ανοίγει από αύριο

Ο Πύργος του Άιφελ, ο οποίος παρέμεινε κλειστός για πέντε ημέρες λόγω απεργίας, θα ανοίξει…

24 Φεβρουαρίου 2024

«Τουλάχιστον δεν χρειάζεται να φορέσεις κώνο» – Ο βασιλιάς Κάρολος διαβάζει κάρτες από το κοινό και γελά

Ο βασιλιάς Κάρολος λαμβάνει καθημερινά χιλιάδες ευχετήριες κάρτες από όλο τον κόσμο με τρυφερά μηνύματα…

24 Φεβρουαρίου 2024