Τοπικά

ΚΚΕ Μαγνησίας “Άμεση ανάγκη και προτεραιότητα η επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας¨”

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη που διοργάνωσε η Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ με ομιλητή τον πνευμονολόγο και Βουλευτή του Κόμματος Γιώργο Λαμπρούλη και τη συμμετοχή υγειονομικών και εκπροσώπων μαζικών φορέων και σωματείων.

Ο Γ. Λαμπρούλης αναφέρθηκε στις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας.
«Οι παλινωδίες και τα πρωτόκολλα της κυβέρνησης αυξάνουν τις συρροές κρουσμάτων. Η πανδημία «καλπάζει» στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα 27αρια και 30ρια τμήματα, στα ΜΜΜ, κ.ά. Η κυβέρνηση, ενώ είχε όλο το χρόνο το προηγούμενο διάστημα να πάρει τα αναγκαία μέτρα, αυτά για τα οποία οι υγειονομικοίκαι οι εργαζόμενοι, εδώ και δύο χρόνια, διεκδικούν, απαιτούν από την κυβέρνηση, ενώ μπορούσε να ενισχύσει τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας σε προσωπικό σε μέσα. Το Νοσοκομείο του Βόλου αποτελεί ακόμη ένα τραγικό παράδειγμα των ελλείψεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν επαρκεί ούτε το οξυγόνο! Ακόμα και τώρα, που τα κρούσματα σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, το κράτος δεν παίρνει κανένα μέτρο στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας, ειδικά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία και των εμβολιασμών».
Ο Βουλευτής επισήμανε ότι η κυβέρνηση το μόνο που έχει κάνει, για να ξεμπερδεύει από κάθε ουσιαστικό μέτρο προστασίας, είναι να εγκαλεί τον κόσμο, να εναποθέτει το ζήτημα της πανδημίας στην ατομική ευθύνη του λαού και να δημιουργεί τον κοινωνικό αυτοματισμό ανάμεσα στους ανεμβολίαστους και τους εμβολιασμένους.
«Σήμερα αποτελεί άμεση ανάγκη και προτεραιότητα, η επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας δωρεάν, όχι με τις συμβάσεις και τα νοσήλεια που έχουν θεσπίσει, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση. Αντίθετα η κυβέρνηση, πατώντας στη χρεωκοπία της διαχείρισης της πανδημίας, με κριτήριο το «κόστος – όφελος», ετοιμάζεται να κάνει νέα δωράκια στους επιχειρηματικούς ομίλους στην υγεία. Σε εξέλιξη βρίσκεται το γνωστό παζάρι υπουργείου Υγείας και κλινικαρχών για το πόσα θα αρπάξουν από νοσήλια – νοίκια για μερικές κλίνες στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Όπως συνέβη και με την προηγούμενη «συνεργασία» της κυβέρνησης με τους κλινικάρχες, όταν είχαν φρακάρει ξανά τα δημόσια νοσοκομεία, είχε έρθει μαζί με τον διπλασιασμό του «ενοικίου» που πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία (από 800 σε 1.600 ευρώ ημερησίως) για κάθε κλίνη ΜΕΘ. Ταυτόχρονα περισσεύουν τα μεγάλα λόγια για τους 100 πνευμονολόγους που ψάχνει η κυβέρνηση να «επιστρατεύσει», αντί να κάνει μόνιμες προσλήψεις από τους χιλιάδες γιατρούς. Αποδεικνύονται σαθρά τα επιχειρήματα της κυβέρνησης περί επίταξης. Στο δεύτερο κύμα, προ ενός έτους δηλαδή, το αντίστοιχο εγχείρημα του τότε υπουργού υγείας και της κυβέρνησης συνολικά είχε αποτύχει.
Ο Γ. Λαμπρούλης μίλησε και για το «ΝΕΟ ΕΣΥ», που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας, και που προβλέπει ένταση της επιχειρηματικής δράσης, κατοχυρώνοντας μορφές «συμπράξεων» με ιδιώτες και το οποίο κάθε άλλο παρά νέο είναι.
«Είναι ένα σύστημα που υποτίθεται ότι θα στηριχθεί πάνω στο υπάρχον σύστημα υγείας, με τα ίδια υλικά που χτίστηκε έως τώρα από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή της «συνύπαρξης» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που φέρει τις υπογραφές όλων των κυβερνήσεων, αφού είναι η στρατηγική που έχει κορωνίδα την Υγεία – εμπόρευμα και τους ασθενείς – «πελάτες». Την πλήρη εμπορευματοποίηση της υγείας και την ιδιωτικοποίηση ακόμη και των δημόσιων μονάδων υγείας. Ένας σχεδιασμός που αφορά την μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε αυτοτελείς – αυτοδύναμες οικονομικά μονάδες που θα λειτουργούν με απολύτως ιδιωτικοοικονομικούς όρους, σε σύμπραξη με ιδιώτες, τα έσοδα των οποίων θα καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι νοσηλευόμενοι, χωρίς καμιά επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Χαμένος από αυτή την ιστορία θα βγει και πάλι ο λαός, οι υγειονομικοί και κυρίως οι ασθενείς».
Από την πρώτη στιγμή της έναρξης της πανδημίας το ΚΚΕ είχε ζητήσει :
την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
τα αναγκαία μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς και σχολεία
την επίταξη του ιδιωτικού τομέα
Συγκεκριμένα επισήμανε πως: «Από τη στιγμή που βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο, γιατί για πόλεμο μας λέγαν πέρυσι, για πόλεμο μας λένε και φέτος, χρειάζεται όλο το έμψυχο υγειονομικό δυναμικό στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα αλλά και οι μεγάλες μονάδες υγείας, να ενταχθούν στον ενιαίο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, και για τους ασθενείς με κορωνοϊό και για την κατάσταση της υγείας όλων των άλλων συμπολιτών μας, αυτών που αντιμετωπίζουν χρόνια νοσήματα, των έκτακτων περιστατικών, των καρκινοπαθών και μία σειρά από άλλα περιστατικά, τα οποία λιμνάζουν είτε γιατί δεν χειρουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα λόγω κορωνοϊού, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να μην μπορούν να ανταποκριθούν από τη στιγμή που έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μίας νόσου».
Ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι, απέναντι σε αυτή την κατάσταση, με την πιο απάνθρωπη έκφραση αυτής της άθλιας πολιτικής το κατάντημα της διαλογής ασθενών, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, εξαιτίας της προόδου της έρευνας, της επιστήμης και της τεχνολογίας να διευρύνεται σταθερά το επίπεδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, δωρεάν και για όλους.
«Εμείς λέμε ότι ο λαός χρειάζεται να οργανώσει την πάλη του να διεκδικήσει όλα αυτά που αναφέραμε προηγουμένως, όλα αυτά που δικαιούται, αυτός είναι ο παραγωγός του πλούτου, με άμεσα μέτρα αυτά ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Και στο ζήτημα της πανδημίας, μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, αναλαμβάνοντας τη μεγαλύτερη και σοβαρότερη ευθύνη που του αναλογεί: Της οργάνωσης του αγώνα μέσα από τα συνδικάτα και τους άλλους φορείς του κινήματος για ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την πανδημία, για δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι όπως σήμερα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας και πλήρη στελέχωσή τους με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το