Τοπικά

Το ΚΚΕ καταγγέλλει κυβέρνηση, Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμο Βόλου για την καύση RDF από την ΑΓΕΤ

Την πολιτική της κυβέρνησης να προχωρήσει σε τροποποίηση της περιβαλλοντικής μελέτης του εργοστασίου τσιμέντου στον Βόλο, κατήγγειλαν οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας και στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, όπως και ο βουλευτής του κόμματος Κώστας Στεργίου, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου.

Όπως ανέφεραν με την τροποποίηση αυτή αυξάνεται η ποσότητα καρκινογόνου καύσης σκουπιδιών (RDF) σε 200.000 τόνους το χρόνο.
Τα μέλη του ΚΚΕ επισήμαναν πως ήδη το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ καίει 150.000 τόνους πετρελαϊκού άνθρακα, ενώ οι εξελίξεις θα αυξήσουν το τοξικό – καρκινογόνο μείγμα στην ήδη βεβαρημένη από ρύπους ατμόσφαιρα του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου. Σημείωσαν, μάλιστα, οτι τα περιστατικά καρκίνου στο Νοσοκομείο Βόλου έχουν αυξηθεί κατά 30% τα τελευταία χρόνια.

Τα στελέχη του ΚΚΕ κατήγγειλαν πως η κυβέρνηση απέφυγε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση του ΚΚΕ, που κατατέθηκε στον Ιανουάριο του 2017, στη Βουλή, για την καρκινογόνα καύση, συγκαλύπτοντας τις προθέσεις της εταιρείας.
«Μιας εταιρεία που, και στο Βόλο, αδιαφορεί μπροστά στην εξυπηρέτηση των κερδών της για τη ζωή των ανθρώπων, όπως έκανε και στη Συρία, σύμφωνα με τις πρόσφατες αποκαλύψεις για χρηματοδότηση από αυτήν του ISIS», υποστήριξαν χαρακτηριστικά.
Παράλληλα οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ σύμβουλοι στην Περιφέρεια και τον Δήμου Βόλου επέρριψαν ευθύνες στην πλειοψηφία της τοπικής διοίκησης και ειδικότερα σημειώνουν πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας έδωσε θετική γνωμοδότηση για την καύση του σκουπιδιών στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ – LAFARGE, ενώ το ίδιο ένοχη είναι και η σιωπή της Δημοτικής Αρχής Βόλου.
Όπως μεταξύ άλλων ανέφεραν «είναι ύποπτος ο προγραμματισμός της και η σχετική μελέτη που έχει αποσταλεί για ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης των εγκαταστάσεων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στον ΧΥΤΑ ΒΟΛΟΥ, για την παραγωγή καυσίμων από στερεά απόβλητα (SRF) που σίγουρα δεν προορίζονται για εναπόθεση στον ΧΥΤΑ, αλλά για καύση.
Η πλειοψηφία των συμβούλων της Περιφέρεια Θεσσαλίας και της δημοτικής αρχής Βόλου είναι επίσης υπεύθυνη, σύμφωνα με το ΚΚΕ, για τη θετική γνωμοδότηση στη ΜΠΕ όσον αφορά την καύση 120 τόνων τηγανέλαιων την ημέρα στην Α΄ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Τέλος, αναφερόμενα στο έργο επισκευής του δρόμου Βόλου – Βελεστίνου, τα στελέχη του ΚΚΕ επισήμαναν πως δημοτική αρχή και Περιφέρεια δεν έχουν προβεί σε περιβαλλοντικούς ελέγχους.
Το ΚΚΕ καλεί σε ξεσηκωμό για να σταματήσει η καύση των σκουπιδιών και να διεκδικήσουν εργαζόμενοι και σωματεία την μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το