Τοπικά

ΚΚΕ: Αυτά που δεν είπε ο Αλ. Τσίπρας στις ομιλίες του στον Βόλο και τη Ζαγορά

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Βόλο και τα μέτρα που εξήγγειλε μιλώντας στη Ζαγορά, αναφέρει:

“Μια εβδομάδα πριν τις εκλογές ο κ. Τσίπρας επέλεξε τη Ζαγορά και το Βόλο για να παρουσιάσει το «έργο» της κυβέρνησής του στον αγροτικό τομέα, για την υποτιθέμενη στήριξη των αγροτών.
Μίλησε για νόμους και μέτρα, όπως η μείωση του φόρου των συνεταιρισμένων αγροτών, που στηρίζουν και ενισχύουν τους αγροτικούς συνεταιρισμούς γιατί «υπάρχει ανάγκη να γίνει πιο ανταγωνιστική η αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα… καθώς μόνο το 10% της αγροτικής παραγωγής προέρχεται από συνεταιρισμούς, ενώ στην ΕΕ αυτό ξεπερνάει το 40%…». Ότι και με δικό του προσωπικό αγώνα στην ΕΕ εμποδίστηκε η περικοπή της χρηματοδότησης της ΚΑΠ.
Αυτό που φυσικά δεν είπε, είναι ότι τα παραπάνω συνιστούν μια συγκροτημένη πολιτική, εδώ και δεκαετίες, με στόχο την καπιταλιστική συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής σε λίγους μεγαλοβιομήχανους και καπιταλιστές αγρότες. Από αυτή την πολιτική, η φτωχομεσαία αγροτιά της περιοχής και όλης της Ελλάδας, όχι μόνο δεν έχει να λαμβάνει, αλλά ίσα ίσα η «ανταγωνιστικότητα» των αγροτικών προϊόντων στον καπιταλισμό προϋποθέτει το ξεκλήρισμά τους, το πέταγμά τους έξω απ΄ παραγωγική διαδικασία. Αυτή την πολιτική τη συνέχισε επάξια ο κ. Τσίπρας…

Μίλησε για μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης των αγροτών, ότι οι αγρότες έχουν «…τριών ειδών αφορολόγητο..» εννοώντας προφανώς ότι πρέπει να είναι ευχαριστημένοι με τη ζωή τους και να μην πολυφωνάζουν. Φυσικά δεν είπε ότι η κατάκτηση του αφορολόγητου έστω και κουτσουρεμένου, των αφορολόγητων ενισχύσεων, αποζημιώσεων κλπ δεν είναι καμία παραχώρηση της κυβέρνησης αλλά κατάκτηση των αγροτών με τους αγώνες τους, με το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.
Και φυσικά δεν έβγαλε άχνα για τις απαράδεκτες διώξεις και καταδίκες αγροτών, επί των ημερών της κυβέρνησής του, που διεκδικούν το αυτονόητο, να παραμείνουν στη γη και την παραγωγή τους, να μπορούν να ζήσουν ανθρώπινα.
Επανέλαβε, χωρίς αιδώ, ότι «…9 στους 10 αγρότες σήμερα δεν πληρώνουν φόρο…». Φυσικά δεν είπε ότι οι αγρότες, όπως και όλα τα λαϊκά στρώματα δεν φορολογούνται με βάση το πραγματικό τους εισόδημα, αλλά με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, με αποτέλεσμα να υπερφορολογούνται. Όταν προσφέρει στους εφοπλιστές «εθελοντική» φορολόγηση, την ίδια στιγμή εξαγγέλλει γενικώς και αορίστως ένα «αντικειμενικό τεκμαρτό μεικτό σύστημα φορολόγησης…» για τους αγρότες. Σε κάθε περίπτωση, το «τεκμαρτό» θα συνεχίσει να υπάρχει και οι αγρότες γνωρίζουν από πρώτο χέρι πόσο τους αδειάζει τις τσέπες…
Φυσικά δεν είπε, για προφανείς λόγους, ότι με δικούς του νόμους αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές για το 80% των αγροτών που είναι μικρομεσαίοι, καθώς συνδέθηκαν με τον κατώτατο μισθό.

Μίλησε για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που τον αλλάζει εδώ και 4 χρόνια. Αυτό που δεν άλλαξε είναι ότι, όλες οι κυβερνήσεις απ΄ το 2012 ως σήμερα, άρα και ο ΣΥΡΙΖΑ, να χρωστάνε από 35 εκατομμύρια κάθε χρόνο, ο ΕΛΓΑ να πληρώνει με το σταγονόμετρο και άμα… και οι αγρότες να φοβούνται μη τυχόν και συμβεί κάτι και καταστραφεί η παραγωγή τους.
Αξιοποιώντας τη μείωση του ΦΠΑ στο αγροτικό ρεύμα, εξήγγειλε για άλλη μια φορά, ανέξοδα και γενικώς τη μείωση του κόστους παραγωγής (λιπάσματα, φάρμακα, πετρέλαιο). Τα «προεκλογικά» λόγια δεν κοστίζουν ασφαλώς.
Δεν έβγαλε κουβέντα για το αίσχος των ανοικτών τιμών, για το ότι οι αγρότες χρησιμοποιούν το ακριβότερο πετρέλαιο στην ΕΕ, όταν οι εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχοι, βιομήχανοι κλπ έχουν αφορολόγητο ή επιστροφή του ειδικού φόρου καυσίμων.
Καλούμε τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες να γυρίσουν την πλάτη στις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα. Και αυτός, μαζί με τον κ. Μητσοτάκη όσες προβιές και να φορέσουν, φίλοι των αγροτών δεν θα γίνουν. Ό,τι κατέκτησαν οι αγρότες, το κατέκτησαν με τους αγώνες τους, δεν τους το χάρισε κανείς.
Ας σκεφτούν ποιος ήταν δίπλα τους, ποιος στήριξε τους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους, μέσα και έξω απ΄ τη Βουλή. Να σημαδέψουν σωστά, ενισχύοντας μαζικά το ΚΚΕ στις 7 Ιούλη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το