Ελλάδα

Κιβωτός του Κόσμου: Το χρονικό των καταγγελιών και το πρόσωπο που «φωτογραφίζεται» – Ποια σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν και πού στρέφονται οι έρευνες

Μεγάλη έρευνα πραγματοποιούν οι Αρχές στη χώρα μας μετά τις καταγγελίες που πραγματοποίησαν πρώην τρόφιμοι για την Κιβωτό του Κόσμου, «φωτογραφίζοντας» μάλιστα υψηλά ιστάμενο στη ΜΚΟ ως τον άνθρωπο που ευθύνεται για την κακοποίηση σε παιδιά. Ο Εισαγγελέας έχει στα χέρια του συγκεκριμένες καταθέσεις, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να κληθούν κι άλλοι άνθρωποι να καταθέσουν. Την ίδια ώρα ο πατέρας Αντώνιος τονίζει πως πρόκειται για ανυπόστατα ψεύδη και εκφράζει την αγανάκτησή του.

«Στόχος είναι να καταφέρουν να ανοίξουν και άλλα στόματα και να μιλήσουν όλα τα παιδιά που βίωσαν την οποιαδήποτε επιθετική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της παραμονής τους σε χώρους της Κιβωτού του Κόσμου». Τα παραπάνω επεσήμανε στο ethnos.gr αστυνομικός της Ασφάλειας με μεγάλη εμπειρία σε υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων. «Είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή όλα να διερευνηθούν πολύ προσεκτικά και τα θύματα να αισθάνονται ότι είναι ασφαλή και δεν κινδυνεύουν. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για παιδιά που προέρχονται από τοξικά οικογενειακά περιβάλλοντα, παιδιά που έχουν βιώσει πολύ σκληρές καταστάσεις και υπάρχει φυσικά και ο φόβος, ο φόβος του αύριο και του στίγματος», προσέθετε.

Δύο οι καταθέσεις παιδιών στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων
Ήδη η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων -στην οποία ανατέθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών- έχει προβεί σε προανακριτικές πράξεις και έχει ήδη υποβάλει το σχετικό προανακριτικό υλικό στην Εισαγγελία. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, η δικογραφία που επέστρεψε στα χέρια του εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση περιλαμβάνει δύο καταθέσεις. Η πρώτη είναι η μαρτυρία ενός 19χρονου που κατήγγειλε όχι μόνο λεκτική, αλλά και σωματική κακοποίηση.

Το παιδί περιέγραψε αναλυτικά όλα όσα βίωνε για πάνω από έναν χρόνο με συνεχείς απειλές ότι αν τολμήσει να πει το παραμικρό, τότε οι κυρώσεις σε βάρος του θα είναι τεράστιες. Ο 19χρονος είπε ανάμεσα σε άλλα στους αστυνομικούς ότι προβεβλημένο στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου του έδειχνε ιδιαίτερη συμπάθεια και ότι του ζητούσε να τον συνοδεύει στα ταξίδια του εκτός Αττικής. Οι ασελγείς πράξεις σε βάρος του έγιναν το 2021.

Η δεύτερη κατάθεση έχει ως μάρτυρα έναν ανήλικο, ο οποίος δήλωσε στους αστυνομικούς ότι ήταν μπροστά σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης με θύμα άλλο παιδί και μάλιστα η κατάθεσή του συμπληρώνει την μαρτυρία του 19χρονου ως προς τον δράστη πίσω από την κακοποίηση. Με βάση τις ίδιες πηγές ενημέρωσης και τα δύο παιδιά κατονόμασαν το ίδιο πρόσωπο, το οποίο βρίσκεται πολύ υψηλά στην ιεραρχία της συγκεκριμένης ΜΚΟ, ως τον άνθρωπο που είχε γίνει ο εφιάλτης τους. «Δεν αποκλείεται μετά από αυτές τις καταθέσεις να έχουμε εξελίξεις. Όλα είναι στην κρίση του εισαγγελέα, αλλά το όνομα υπάρχει και ο εισαγγελέας θα κρίνει εάν πρέπει να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης ή να κληθεί το πρόσωπο αυτό για κατάθεση», σχολιάζει ανώτατη πηγή της ΕΛ.ΑΣ.

Οι καταγγελίες για την δομή του Βόλου τον Αύγουστο
Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων έψαξαν να βρουν και τρίτο παιδί, η μαρτυρία του οποίου θεωρείται πολύ σημαντική, χωρίς ωστόσο κάποιο αποτέλεσμα μέχρι τώρα. Πρόκειται για παιδί που βρισκόταν στην δομή του Βόλου, η οποία τον Αύγουστο του 2022 είχε τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας και των Αρχών, έπειτα από επώνυμη καταγγελία του γνωστού αθλητή ελεύθερης κατάδυσης, Χρόνη Χλίτσιο. Όπως έγραψε ο ίδιος σε δημόσια ανάρτησή του στο facebook, λίγη ώρα αφότου ανακοίνωσε στην υπεύθυνη της δομής ότι θα καταγγείλει το περιστατικό ξυλοδαρμού τριών παιδιών από στέλεχος της Κιβωτού τον ενημέρωσαν ότι απολύθηκε! Την επόμενη ημέρα, στις 19 Αυγούστου 2022, ο ίδιος κατήγγειλε στην Αστυνομία τα πάντα.

Ο κ. Χλίτσιος έγραψε χαρακτηριστικά: «Την Παρασκευή 19 Αυγούστου παρουσιάστηκα στην ασφάλεια Βόλου και κατήγγειλα περιστατικό ξυλοδαρμού τριών παιδιών από στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου ό οποίος είχε έρθει από την Αθήνα. Το περιστατικό έλαβε χώρο στις 3 Αυγούστου σε υπόγειο χώρο του παραρτήματος της Κιβωτού στην περιοχή Διμηνίου στο Βόλο, όπως αυτό αναφέρθηκε από τα ίδια τα παιδιά. Το γεγονός δημιούργησε τεράστια αναστάτωση μεταξύ των παιδαγωγών και των παιδιών, με αποτέλεσμα να συσταθεί επιστολή διαμαρτυρίας προς την κεντρική διοίκηση της δομής στην Αθήνα.

Επειδή όμως είναι το δεύτερο γεγονός μέσα σε 8 μήνες που εμπλέκεται ο ίδιος άνθρωπος σε κακοποίηση ανηλίκου, πήρα την απόφαση να το καταγγείλω στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες όπου και σε όποιον αναλογούν.

Το πρωί της Πέμπτης 18 Αυγούστου παρουσιάστηκα στη διευθύντρια της δομής ενημερώνοντάς την ότι προτίθεμαι να καταγγείλω το γεγονός στην αστυνομία. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ενημερώθηκα από τον υπεύθυνο παιδαγωγών της δομής τηλεφωνικά ότι απολύθηκα με το αιτιολογικό ότι με τις πράξεις μου παρασύρω και άλλους συναδέλφους σε ανάλογες κινήσεις (δεν κατάλαβα τι ακριβώς εννοούσε).

Στην ηλικία που βρίσκομαι και έχοντας μια αρκετά μεγάλη διαδρομή σε πολλές δραστηριότητες και έχοντας αποκομίσει πολλές εμπειρίες, αυτό που με προσδιορίζει και με χαρακτηρίζει σαν άτομο, είναι να είμαι καθαρός σαν τη θάλασσα και να λειτουργώ περισσότερο ως άνθρωπος παρά σαν υπάλληλος.

ΥΓ. Επειδή δεν είμαι ο μόνος που έχει προβεί σε επώνυμη καταγγελία στην ασφάλεια του Βόλου, εύχομαι και προσεύχομαι η υπόθεση να προχωρήσει με κάθε νόμιμο τρόπο, χωρίς να υπάρξουν σκοτεινές και υπόγειες κινήσεις. Αυτό θα ήταν ανεπανόρθωτο λάθος από μια δομή η οποία βρίσκεται τόσο ψηλά στην εκτίμηση του κόσμου».

Σοβαρά ερωτήματα
Και ενώ η ανάρτηση του κ. Χλίτσιου έκανε τον γύρο του Διαδικτύου αίσθηση προκαλεί ο χειρισμός της υπόθεσης. Και αυτό, καθώς κάτω από την δημοσίευση τα σχόλια από παιδιά που έπεσαν θύματα ενώ φιλοξενούνταν στις δομές της Κιβωτού είναι πολλά, αλλά -όπως επισημαίνουν πηγές της Ασφάλειας- δεν διερευνήθηκαν σε βάθος.

Στέλεχος της ΓΑΔΑ σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Εδώ θα πρέπει να διερευνηθεί πώς έγιναν οι καταγγελίες, για την ακρίβεια πώς εξετάστηκαν. Διότι μπορεί αυτή η υπόθεση να έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, αλλά δεν είναι δυνατόν να μην διερευνώνται τα πάντα σε βάθος. Ναι, υπήρχε αυτό το περιστατικό με τρία παιδιά στο Βόλο, τα υπόλοιπα, όμως;».

«Ο Νόμος είναι Νόμος και ισχύει για όλους. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διακριτική μεταχείριση. Για κανέναν. Όποιος κι αν είναι ο θύτης, όποιο και αν είναι το θύμα. Για εμάς δεν υπάρχουν άβατα και “γκρίζες ζώνες” ελέγχου και επιβολής του νόμου. Γι αυτό και κατόπιν καταγγελιών για κακοποίηση παιδιών στην “Κιβωτό του Κόσμου”, η Ελληνική Αστυνομία συνδράμει απολύτως στη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Προκειμένου να αποκαλυφθεί -και σε αυτή την περίπτωση- όλη η αλήθεια», έγραψε στα social media ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Η αποκάλυψη και η τιμωρία κάθε εγκληματικής πράξης -εφόσον έχει τελεστεί και αποδειχθεί- είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και πολιτών. Αλλά και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και της αυτονόητης αξίωσης κάθε πολίτη για ισονομία στην πράξη», κατέληξε.

Τι δηλώνει ο πατέρας Αντώνιος
«Έχουμε κάνει την έρευνά μας και όσα καταγγέλλονται είναι ανυπόστατα ψεύδη. Είμαι αγανακτισμένος. Έχω ακούσει για σκληρή εργασία, όταν μιλάμε για θεραπευτικά προγράμματα σε αγροκτήματα. Ακούσαμε ότι τα παιδιά ήταν έγκλειστα», είπε χαρακτηριστικά από την πλευρά του ο πατέρας Αντώνιος την Παρασκευή μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Δεν γνωρίζουμε τίποτα. Ξαφνικά ένα έργο 25 ετών κατηγορείται από τον καθένα χωρίς αποδείξεις και έλεγχο», τόνισε και ζήτησε σεβασμό, καθώς στην Κιβωτό του Κόσμου ζουν πολλά παιδιά.

«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα δύσκολα παιδιά που έρχονται σε μας», σημείωσε ο πατέρας Αντώνιος. «Μιλούν πολλοί για πράγματα που δεν γνωρίζουν, ενώ εμείς έχουμε εμπειρία», πρόσθεσε.

Γιατί τα παιδιά δεν μίλησαν στον ίδιο
Σε ερώτηση γιατί τα παιδιά δεν μίλησαν στον ίδιο αλλά στις Αρχές, απάντησε ότι έχει πολύ καλή σχέση με όλα τα παιδιά. «Πολλές φορές είμαι ο κυματοθραύστης», είπε ο πατέρας Αντώνιος. «Πολλές φορές μπορεί να συγκρουστούμε με παιδιά, γιατί δεν θα επιτρέψουμε παραβατικές συμπεριφορές. Αυτό είναι μια πολύ επίπονη διαδικασία, που κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε», δήλωσε.

«Έχω δώσει τη ζωή μου. Δεν ξέρω εάν αυτό είναι λάθος. Έχω δώσει ότι έχω και δεν έχω. Δεν έχουμε κάνει ποτέ διακοπές για να είμαι πάντα πάνω από αυτά τα παιδιά», συμπλήρωσε.

Η πρεσβυτέρα από πλευράς της τόνισε ότι πιστεύει ότι υπάρχουν συμφέροντα πίσω από τις καταγγελίες και ότι τα παιδιά που μίλησαν στις Αρχές μπορεί να είναι υποκινούμενα. «Βάλλεται ένας ολόκληρος οργανισμός. Έχουμε δουλέψει 25 χρόνια με παιδιά και έχουμε δεχθεί ελέγχους από παντού», είπε. Εκτίμησε δε ότι κάποια παιδιά εκδικούνται λόγω του ότι δεν επιτρέπεται η παραβατική συμπεριφορά στην Κιβωτό.

«Αν η αγάπη μας και το ενδιαφέρον μας “πληρώνεται” με καταγγελίες, δεν το καταλαβαίνω», πρόσθεσε. «Πως μπορούμε να απολογηθούμε για κάτι που δεν έχει αποδειχθεί», ρωτά η πρεσβυτέρα τονίζοντας ότι όλη αυτή η ιστορία τους έχουν προκαλέσει μεγάλο κακό. «Να μην υπάρξει άλλος άνθρωπος να βρεθεί σε αυτή τη θέση», ευχήθηκε ο πατέρας Αντώνιος.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το