Ελλάδα

Κιβωτός του Κόσμου: Στο μικροσκόπιο τα ακίνητα και οι καταθέσεις σε προσωπικούς λογαριασμούς στελεχών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας στην Κιβωτό του Κόσμου. Μετά τις καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών, οι αρμόδιες αρχές σαρώνουν και τα οικονομικά στοιχεία της ΜΚΟ προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν παραβάσεις.
Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας εστιάζουν στους προσωπικούς λογαριασμούς ανώτατων στελεχών της οργάνωσης και στα ακίνητα-φιλέτα τα οποία έχουν δωριστεί στην ΜΚΟ.

Σύμφωνα με το Mega, τα ακίνητα της «Κιβωτού» τα οποία έχουν προκύψει από δωρεές βρίσκονται σε Άνοιξη Διονύσου, Αγία Παρασκευή, Παγκράτι, Γλυφάδα, Πετρούπολη, Ζεφύρι, Ηλιούπολη, Νίκαια, Πεύκη και Νέα Ιωνία.
Συγκεκριμένα, το ακίνητο στην Άνοιξη Διονύσου είναι μια μεζονέτα με εμπορική αξία 600.000 ευρώ. Στην Αγία Παρασκευή, η Οργάνωση διαθέτει, μετά από δωρεά, τρία διαμερίσματα, δύο αποθήκες και δύο θέσεις πάρκινγκ, με εμπορική αξία 550.000 ευρώ.

Στο Παγκράτι έχουν δύο καταστήματα και τέσσερα διαμερίσματα με εμπορική αξία 230.000 ευρώ, ενώ στην Γλυφάδα ένα διαμέρισμα με εμπορική αξία 200.000 ευρώ.
Επιπλέον η Οργάνωση έχει ακίνητα και στην Περιφέρεια και σε νησιά. Στη Χίο, η «Κιβωτός» διαθέτει οικόπεδο 2.372 τ.μ. με αξία 400.000 ευρώ. Στη Θεσσαλονίκη στο Νέο Ρύσιο, έχουν μεζονέτα 303 τ.μ. με αξία 1.000.000 ευρώ.

Η θυρίδα
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα, υψηλόβαθμο στέλεχος άδειασε, με απόλυτη μυστικότητα θυρίδα σε υποκατάστημα τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης.
Το περιεχόμενο που αφαιρέθηκε από την θυρίδα, ένα 24ωρο μετά τον διορισμό νέας διοίκησης στην «Κιβωτό», παραμένει άγνωστο.
Οι νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αρχές έχουν στείλει επίσημο αίτημα στο υποκατάστημα της τράπεζας στον Κολωνό, όπου το στέλεχος φέρεται να διατηρεί θυρίδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Mega, για το αίτημα ζητείται ενημέρωση για το εάν τις τελευταίες μέρες το στέλεχος επισκέφτηκε την θυρίδα της στο υποκατάστημα της τράπεζας.

Φύλλο και φτερό τα γραφεία των δομών της ΜΚΟ
Σημειώνεται ότι οι Αρχές εστιάζουν την έρευνά τους στις δομές της ΜΚΟ σε όλη την Ελλάδα, και συγκεκριμένα σε ό,τι έγγραφα εντοπίζουν που έχουν να κάνουν με τα λογιστικά της οργάνωσης, αλλά και τις υιοθεσίες παιδιών που διέμεναν εντός των δομών.

Στην Πωγωγιανή Ιωαννίνων, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κατάσχεσαν μεγάλο όγκο υλικού, ενώ στο στόχαστρο των ερευνών της οικονομικής αστυνομίας βρίσκονται 15 στελέχη της «Κιβωτού». Νωρίτερα την Παρασκευή, συνελήφθη η υπεύθυνη της δομής της Καλαμάτας αφού, σε ένα συρτάρι στα γραφεία της δομής, βρέθηκε μη- δηλωμένο όπλο. Η υπεύθυνη της δομής κοινωνική λειτουργός αφέθηκε, μερικές ώρες αργότερα, ελεύθερη με εντολή εισαγγελέα.
Λογιστικά βιβλία και ένα περίστροφο κατέσχεσαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, κατά τη διάρκεια του ελέγχου.

Πέντε σακούλες υλικού κατάσχεσαν οι αστυνομικοί από την Πωγωγιανή
Το μεσημέρι της Παρασκευής, οι αστυνομικοί κατάσχεσαν από την δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» πέντε σακούλες με υλικό. Οι αστυνομικοί, παρουσία δικαστικού λειτουργού, έκαναν «φύλλο και φτερό» οικονομικά και άλλα στοιχεία επί δύο ώρες και 45 λεπτά.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διέταξε η εισαγγελία ανηλίκων, οι αξιωματικοί της ασφάλειας Ιωαννίνων με δικαστικό λειτουργό πέρασαν την πόρτα της δομής και πραγματοποίησαν εξονυχιστική έρευνα για στοιχεία που θα ρίξουν φως στην υπόθεση των καταγγελιών.
Αντίστοιχη έρευνα πραγματοποιήθηκε και στη δομή της Κόνιτσας.

15 στελέχη της «Κιβωτού» στο μικροσκόπιο της οικονομικής αστυνομίας
Σε όλες τις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» και σε 15 άτομα που διοικούσαν την οργάνωση εστιάζεται η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Οικονομική Αστυνομία.

Στο πλαίσιο της έρευνας πραγματοποιείται από το πρωί έλεγχος από την Ασφάλεια Καλαμάτας στην δομή της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ενώ χτες έγινε παρόμοια έρευνα στην δομή της Χίου.

Όπως ανέφερε στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι έρευνες στις περιφερειακές δομές της ΜΚΟ πραγματοποιούνται από τις τοπικές υπηρεσίες Ασφάλειας, μετά από παραγγελία της Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία περνάει από «ψιλό κόσκινο» όλα τα οικονομικά, προκειμένου να συγκεντρωθούν τυχόν τιμολόγια και παραστατικά, που θα βοηθήσουν να πέσει άπλετο φως στην οικονομική δραστηριότητα της «Κιβωτού», σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας.
Βέβαια όλες οι κινήσεις πραγματοποιούνταν και ελέγχονταν από το λογιστήριο της οργάνωσης στον Κολωνό, όπου επικεντρώνεται η έρευνα από την Οικονομική Αστυνομία, που έκανε «έφοδο» την περασμένη Τρίτη.

Τα στελέχη της υπηρεσίας παρέλαβαν, σε άψογη συνεργασία με τον λογιστή της οργάνωσης, όπως λένε, όλα τα βιβλία και στοιχεία που υπήρχαν, προκειμένου να μελετηθεί και διευκρινιστεί κάθε λεπτομέρεια της οικονομικής διαχείρισης και πού πήγαιναν τα χρήματα, τα οποία προέρχονταν κυρίως από δωρεές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομική πηγή, όπως προκύπτει από την μέχρι στιγμής μελέτη των στοιχείων, στα ταμεία της «Κιβωτού του Κόσμου», από το 2014 μέχρι σήμερα, έμπαιναν περίπου πέντε με έξι εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από δωρεές. Η πορεία των χρημάτων αυτών θα ελεγχθεί, ενώ ταυτόχρονα θα ελεγχθούν και δωρεές ακινήτων.
Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί, με όσο γίνεται ταχύτερο ρυθμό, έρευνα στα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία των 15 στελεχών της οργάνωσης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν δικαιολογούνται από τις αμοιβές που λάμβαναν, ή αν υπάρχουν στοιχεία για οικειοποίηση χρημάτων από τις δωρεές, που έμπαιναν στα ταμεία για τη φροντίδα των παιδιών.

Τα πρόσωπα αυτά είναι ο πατήρ Αντώνιος, η πρεσβυτέρα και η μητέρα του, που φέρονται ως μέτοχοι στη μη κερδοσκοπική εταιρεία, επτά μέλη του πρώην ΔΣ και πέντε διευθυντικά στελέχη.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το