Πρώτο Θέμα

Κιβωτός του Κόσμου: Μαρτυρίες στη δίκη του π. Αντωνίου για τις σωματικές κακοποιήσεις παιδιών

Με τις αποκαλυπτικές καταθέσεις τριών μαρτύρων που εργάστηκαν σε δομές της ΜΚΟ συνεχίστηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας η δίκη του πατρός Αντωνίου και επτά πρώην συνεργατών του στη «Κιβωτό του Κόσμου» για τις σωματικές κακοποιήσεις νεαρών τροφίμων και τις απάνθρωπες «μεθόδους» σωφρονισμού τους.

Μεθόδους, τις οποίες, κατά το κατηγορητήριο, ακολουθούσαν με τις …ευλογίες του πατρός Αντωνίου οι επτά πρώην εργαζόμενοι του στη ΜΚΟ που τώρα «μοιράζονται» το εδώλιο μαζί του.

Οι μάρτυρες, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν σήμερα (24/5) στο δικαστήριο, έγιναν κοινωνοί των καταγγελιών των τροφίμων σε δομές του Βόλου, οι οποίοι τους εκμυστηρεύτηκαν τα όσα βίωσαν ως τιμωρίες με σκοπό το σωφρονισμό τους. Μάλιστα, των καταγγελιών των νεαρών τροφίμων είχαν λάβει γνώση, σύμφωνα με τις σημερινές καταθέσεις, και οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ, πλην όμως τις αγνόησαν λέγοντας πως πρόκειται για «λόγια παιδιών»!

Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη υπόθεση είναι η μια από τρεις συνολικά υποθέσεις που έχει ανοιχτές στη Δικαιοσύνη ο πατέρας Αντώνιος. Σε βάρος του εκκρεμούν δυο ακόμη δικογραφίες. Μια για τα οικονομικά της ΜΚΟ και μια ακόμη που αφορά στις καταγγελίες δυο νεαρών αγοριών τροφίμων της Κιβωτού του Κόσμου για σεξουαλική κακοποίησή τους από το ιερέα. Καμία, ωστόσο, από τις δυο αυτές υποθέσεις για τις οποίες έχουν ασκηθεί βαρύτατες ποινικές διώξεις σε βάρος του ιερέα και άλλων προσώπων, δεν έχει φτάσει ακόμη στο ακροατήριο του ποινικού δικαστηρίου.

Τώρα, στη δίκη που έχει ξεκινήσει στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας για τους ξυλοδαρμούς νεαρών τροφίμων και τις ανορθόδοξες μεθόδους τιμωρίας τους (καταναγκαστική εργασία, απομόνωση, κ.ά), μάρτυρας που εργάστηκε ως παιδαγωγός σε δομή της ΜΚΟ στο Βόλο κατέθεσε πως η ίδια είχε ακούσει για ένα περιστατικό βίας σε βάρος τροφίμου, το οποίο έλαβε χώρα, όπως είπε, τον Αύγουστο του 2022.

Συγκεκριμένα, η μάρτυρας είπε στην κατάθεσή της: «Ήρθε ένα παιδί και μου είπε ότι στις 3 Αυγούστου είχαν χτυπήσει αυτόν και άλλα τέσσερα παιδιά. Μας πλησίασε εμένα και άλλους παιδαγωγούς και με ρώτησε εάν είχα ενημερωθεί για γεγονός. Μου είπε ότι τον πλησίασε ο Σ… και τον κάλεσε στο οινοποιείο, ότι τον χτύπησε και ότι του είχε δώσει σφαλιάρες. Μου ανέφερε ότι μετά το περιστατικό αισθανόταν αδιάθετος και είχε τάση για λιποθυμία», κατέθεσε η εν λόγω μάρτυρας, κάνοντας μάλιστα λόγο για χωρισμό των παιδιών σε δωμάτια ώστε να μην είναι όλα μαζί.

Πρόεδρος: Πως αντιδράσατε;

Μάρτυρας: Σάστισα, μετά πήγαμε στη διεύθυνση και τις επόμενες ημέρες συντάξαμε μία επιστολή και την στείλαμε στην Αθήνα για να διερευνήσουν τι είχε γίνει.

Πρόεδρος: Ποια ήταν η αντίδραση της διοίκησης;

Μάρτυρας: Δεν λάβαμε κάποια επίσημη απάντηση. Έγινε συνάντηση και μας ενημέρωσαν ότι όλα αυτά είναι λόγια των παιδιών και δεν έχει γίνει κάτι.

Συνεχίζοντας την κατάθεσή της η παιδαγωγός έβαλε στο «κάδρο» και τον πατέρα Αντώνιο, καθώς, όπως είπε, είχε ενημερωθεί για το περιστατικό. «Είδα μαυρισμένο το μάγουλό του. Εκείνη τη στιγμή του δώσαμε πάγο και ένα ντεπόν. Ενημέρωσα την υπεύθυνη. Πήγε και συζήτησε μαζί του. Μετά από λίγες ημέρες μας ενημέρωσαν πως το περιστατικό δεν είχε γίνει και είχε χτυπηθεί μόνος του. Έπεφτε πάνω στο τζάκι καθώς είχε έκρηξη θυμού» τόνισε η χαρακτηριστικά η μάρτυρας προσθέτοντας πως στη συνάντηση συμμετείχε και ο κατηγορούμενος ιερέας, ιδρυτής της ΜΚΟ.

Πρόεδρος: Ήταν εικόνα ανθρώπου που έπρεπε να έχει ιατρική φροντίδα;

Μάρτυρας: Ναι.

Πρόεδρος: Την είχε;

Μάρτυρας: Από όσο γνωρίζω όχι.

Πρόεδρος: Γιατί;

Μάρτυρας: Μας είπαν πως ο ίδιος δεν ήθελε να λάβει ιατρική φροντίδα. Εφόσον μας διαβεβαίωσαν ότι είχε χτυπηθεί μόνος του δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Εφόσον ενημερώσαμε τη διευθύντρια θα μπορούσε εκείνη να κάνει κάτι παραπάνω.

Ωστόσο, η αξιοπιστία της κατάθεσης της εν λόγω μάρτυρας αμφισβητήθηκε έντονα από τους συνηγόρους του πατρός Αντωνίου, η οποία ανέφερε πως η συγκεκριμένη παιδαγωγός απολύθηκε από τη δομή του Βόλου, διότι είχε βάλει για δευτερόλεπτα τρόφιμο της δομής στο σιδερένιο κλουβί ως τιμωρία. Οι συνήγοροι του πατρός Αντωνίου προσκόμισαν μάλιστα και τα έγγραφα της απόλυσης. Απαντώντας η μάρτυρας αντέτεινε πως ποτέ δεν της κοινοποιήθηκε έγγραφο απόλυσης από τη δομή ενώ αρνήθηκε ότι έκλεισε κάποιο παιδί στο σιδερένιο κλουβί.

«Σανίδες και πέτρες»

Στην άγρια τιμωρία του νεαρού για την «κλοπή στο Διμήνι» είχε αναφερθεί νωρίτερα και άλλη μάρτυρας, η οποία κατέθεσε στο δικαστήριο. Πρόκειται για εργαζόμενη μέχρι σήμερα στη ΜΚΟ, η οποία περιέγραψε το περιστατικό σωματικής κακοποίησης που της εκμυστηρεύτηκε ο τρόφιμος, ως εξής: «Δεν έχω δει να ασκείται σωματική βία, έχω ακούσει όμως από παιδί που έχουν χτυπήσει. Είχε γίνει μία κλοπή στο Διμήνι, τον είχα φέρει στον Άνω Βόλο. Μου είπε πως τον χτύπησαν. 3-4 παιδιά είχαν μπει στο γραφείο διευθύντριας και είχαν κλέψει» είπε χαρακτηριστικά η μάρτυρας.

Πρόεδρος: Τι σας είπε ακριβώς;

Μάρτυρας: Μου είπε: «το μάθατε ότι με χτύπησαν με σανίδες και πέτρες;». Μου είπε ότι τον χτύπησαν ο Σ. και ο Α. Είχε κάποια σημάδια όταν τον είδα εγώ, μελανιές.

Πρόεδρος: Το συζητήσατε το προσωπικό μεταξύ σας;

Μάρτυρας: Ναι, διότι το παιδί το είπε σε παιδαγωγούς και στη διευθύντρια.

Μάλιστα, η μάρτυρας συνεχίζοντας ανέφερε πως ο νεαρός έμενε «σε ένα σπιτάκι το οποίο ήταν σε άλλο σημείο από άλλα παιδιά» και πως του πήγαινε το φαγητό και τον κλειδώνανε.

Τέλος, άλλη μάρτυρας αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής κατάθεσής στο δικαστήριο σε παιδιά που εργάζονταν, όπως είπε, στη δομή του Άνω Βόλου. «Τα παιδιά μου είχαν πει ότι είναι εργαζόμενοι. Τους βρήκα να εργάζονται και να κάνουν εργασίες στο σπίτι του Άνω Βόλου. Είχαν οριστεί υπεύθυνοι. Ο ένας είχε σπάσει το πόδι του. Τον πήγα εγώ στο γιατρό και χρειαζόταν καιρό να αναρρώσει πόδι του. Δεν είχα δει σύμβαση εργασίας. Ήταν δύο παιδιά, που τους παρείχε η «Κιβωτός», σπίτι, φαγητό και έπρεπε αυτά τα παιδιά να κάνουν κάτι», ανέφερε η εν λόγω μάρτυρας η οποία είναι πρώην εργαζόμενη στη ΜΚΟ.

Πηγή: protothema.gr

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Θετικό κλίμα στη συνάντηση Κουρέτα – Εσερίδη – Τι συμφωνήθηκε για τον Αλμυρό

Συνάντηση με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα είχε ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, στην έδρα…

11 Ιουνίου 2024

Έκκληση πατέρα για βοήθεια στον 20χρονο γιο του

Τον δικό του Γολγοθά βιώνει ο Γιώργος Λεντέρης, κάτοικος Μεσσήνης και πατέρας ενός 20χρονου αγοριού,…

11 Ιουνίου 2024

Ανασχηματισμός: Πότε οι ανακοινώσεις – Τα σενάρια για αλλαγές σε πρόσωπα και υπουργεία

Δίνουν και παίρνουν τα τελευταία 24ωρα τα σενάρια για δομικό ανασχηματισμό, με φόντο το άσχημο…

11 Ιουνίου 2024

Εξοικονομώ 2021: Παράταση έως 21 Ιουλίου στην προθεσμία ολοκλήρωσης εργασιών

Παρατείνεται, έως την 21η Ιουλίου του 2024, η προθεσμία ολοκλήρωσης εργασιών για τις υπαχθείσες αιτήσεις…

11 Ιουνίου 2024

Μαλάουι: Νεκρός σε αεροπορικό δυστύχημα ο αντιπρόεδρος της χώρας

Ο αντιπρόεδρος του Μαλάουι, Σάουλος Κλάους Τσιλίμα και άλλοι εννέα άνθρωποι που επέβαιναν σε στρατιωτικό…

11 Ιουνίου 2024

«Ο τρελός βασιλιάς Μιθριδάτης» – Ποντιακό χορόδραμα αφιέρωμα στη Γιορτή του Πατέρα

  Αρκετά μας παίδεψαν οι γέροντες πατεράδες μας τώρα ήρθε η σειρά μας παλληκάρια!!! Το…

11 Ιουνίου 2024