Οικονομία

Κυβέρνηση: Δεν αποσύρονται τα ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις

βουλή

Σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αποσυρθούν τα νομοσχέδια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τις 100 δόσεις έστειλε η κυβέρνηση από τη Βουλή.

Με αφορμή τις πληροφορίες ότι οι δανειστές «μπλοκάρουν» τα δύο νομοσχέδια, ο υπουργός Εσωτερικών παρενέβη στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση και τόνισε: «Συνεχίζονται μέσω δηλώσεων, ενστάσεις και άτοπες αιτιάσεις από διεθνείς παράγοντες και εκπροσώπους των θεσμών. Είναι σαφές ότι δεν υφίσταται θέμα παραβίασης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου».

«Η προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών και οι σχετικές αναρτήσεις νομοσχεδίων που θα γίνουν σήμερα – αύριο αποτελούν τον πυρήνα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων που από κοινού έχουμε δεσμευτεί», τόνισε και πρόσθεσε: «Λέμε ευθέως ότι η εισήγηση της Υπουργού Θεανώς Φωτίου αποτελεί την έμπρακτη κυβερνητική θέση απέναντι σε αστήρικτες αιτιάσεις και μάλιστα σε ένα ζήτημα που αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Στο ίδιο κλίμα και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου έσπευσε να υπογραμμίσει: «Η νομοθετική πρωτοβουλία της Βουλής δεν εκβιάζεται».

Σημειώνεται ότι, επιστολή με την οποία εναντιώνεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις λέγοντας ότι «συνιστά μονομερή και αποσπασματική κίνηση» η οποία δεν συμφωνεί με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, απέστειλε στην ελληνική πλευρά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Πολ Μέισον του Channel 4, η επιστολή του κ. Κοστέλο αναφέρει:

«Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης μας χθες το βράδυ, αναφέρατε το προγραμματισμένο να περάσει από το Κοινοβούλιο αύριο νομοσχέδιο για την “ανθρωπιστική κρίση”. Καταλαβαίνουμε επίσης ότι άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης εκείνης των δόσεων, πρόκειται να πάνε στο Κοινοβούλιο σύντομα».

Στην επιστολή σημειώνεται: «Παροτρύνουμε έντονα σε κατάλληλες διαβουλεύσεις πρώτα, συμπεριλαμβανομένης της συνοχής με τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και πρέπει να το κάνουμε ως ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο πακέτο».

Σε άλλο σημείο της επιστολής υπογραμμίζεται ότι «διαφορετικά, συνιστά μονομερή και αποσπασματική κίνηση η οποία δεν συνάδει με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, συμπεριλαμβανομένης εκείνων του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Πολ Μέισον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε θεωρηθεί ως η πιο διαλλακτικός από τους φορείς. Παρατηρεί δε ότι, η επιστολή του Κοστέλο λέει ουσιαστικά ότι αν ο νόμος ψηφιστεί, θα πρόκειται για παραβίαση της συμβιβαστικής συμφωνίας που υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στις 20 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

newsroom naftemporiki.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το