Τοπικά

Κηπευτικά για τρίτη χρονιά στον σχολικό λαχανόκηπο του 9ου Γυμνάσιου Βόλου

Μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι, λάχανα, κρεμμύδια και άλλα κηπευτικά είδη έχουν φυτευτεί για τρίτη συνεχή χειμωνιάτικη περίοδο στον λαχανόκηπο του 9ου Γυμνασίου Βόλου που πλέον έχει αγκαλιαστεί από όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας, με πρωταγωνιστές βέβαια τους μαθητές, αλλά και τους καθηγητές τους γονείς και τους σχολικούς φύλακες.
Για τους μαθητές η δημιουργία και φροντίδα του λαχανόκηπου αποτελεί σημαντικό στοιχείο βιωματικής μάθησης και επαφής με το φυσικό περιβάλλον, σεβασμού του οικοσυστήματος, αλλά και καλλιέργειας της ομαδικότητας, της συνεργασίας.
Άλλωστε, γνωρίζουν πως φοιτούν σε ένα σχολείο το οποίο έχει βραβευτεί ως αειφόρο από το υπουργείο Παιδείας και κάθε χρόνο εμπλουτίζει τις δράσεις του.

Σε δύο σχολικές περιόδους οι μαθητές με την καθοδήγηση των καθηγητών τους φύτευσαν τόσο χειμωνιάτικα όσο και καλοκαιρινά είδη κηπευτικών τα οποία είχαν τη χαρά να τα γευτούν.
Εμπνεύστρια της όλης προσπάθειας είναι η διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Βόλου κ. Νίκη Χατζηκυριάκου η οποία ανέλαβε την πρωτοβουλία πριν τρία χρόνια να αξιοποιηθεί τμήμα του αύλειου χώρου του σχολείου και να αποτελέσει ένα πραγματικό «φυτώριο» δράσης και δημιουργίας των μαθητών. Εξάλλου ο λαχανόκηπος αποτελεί ένα από τα «στολίδια» του σχολείου που με τον τρόπο τους όλοι τον φροντίζουν.

Η διευθύντρια επισήμανε πως «είναι η τρίτη συνεχή χρονιά που καλλιεργούμε τον λαχανόκηπό μας και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Φέτος στα μέσα Οκτωβρίου, λίγο πριν κλείσουμε δηλαδή για τη δεύτερη καραντίνα, φυτεύσαμε τα χειμωνιάτικα είδη, όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, σπανάκι, κρεμμύδι και άλλα είδη. Και είναι συγκινητικό, γιατί ακόμη και τώρα που λείπουν οι μαθητές, όλοι οι υπόλοιποι που είμαστε εδώ, όπως καθηγητές, σχολικοί φύλακες, συνεχίζουμε και φροντίζουμε τον κήπο. Περίπου δύο μήνες μετά τη φύτευση έχουν μεγαλώσει όλα τα φυτά και το θέαμα είναι πολύ όμορφο. Μάλιστα διαθέτουμε και αυτόματο πότισμα για να προχωρεί η εξέλιξη των φυτών».

Και συμπλήρωσε πως «ακόμη και τα παιδιά που δεν έρχονται σχολείο, ρωτούν για την εξέλιξη των καλλιεργειών. Ο λαχανόκηπος είναι για εμάς ένα στολίδι».

Αναφερόμενη στα συναισθήματα των μαθητών επισήμανε πως «είναι πολύ χαρούμενοι, γιατί συμμετέχουν σε ένα ζωντανό, βιωματικό μάθημα, ενώ υπογράμμισε τη συμμετοχή όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.
Μετά το Πάσχα θα φυτευτούν τα καλοκαιρινά είδη, όπως τομάτες, πιπεριές, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, καθώς μπαίνουμε σε έναν νέο κύκλο καλλιεργητικής περιόδου».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το