Τοπικά

Κοινωνική Σύμπραξη Δήμων της Μαγνησίας για τη στήριξη των απόρων

δέματα για απόρους

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο γραφείο του Δημάρχου Βόλου, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου κ. Μπέου, ευρεία σύσκεψη των δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι δήμοι Αλμυρού, Ζαγοράς – Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου, Ρήγα Φεραίου, Αλοννήσου, Σκιάθου και σκοπό είχε την δημιουργία Κοινωνικής Σύμπραξης για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους» για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.
Υπογραμμίζεται ότι το Πρόγραμμα εντάσσεται στην Εθνική Στρατηγική αντιμετώπισης της φτώχειας με βασικούς πυλώνες :
. την υλοποίηση του Προγράμματος «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα»,
. τις δράσεις του Θεματικού Στόχου 9, του νέου ΣΕΣ, 2014-2020,
. λοιπές δράσεις στήριξης των ευπαθών ομάδων από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΥπΕΚΑΠ) ή/και εποπτευόμενων Φορέων αυτού.

Αντικείμενο του Επιχειρησιακού προγράμματος είναι:
1. Τρόφιμα (μακράς διαρκείας και φρέσκα καθώς και ειδικά τρόφιμα για βρέφη).
2. Βασικές Υλικές Στερήσεις (ρουχισμός για παιδιά και ενήλικες/κυρίως αστέγους – είδη καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής, παιδικά είδη/βιβλία, παιχνίδια, βρεφικός εξοπλισμός κλπ)
Ειδικότερα, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα στοχεύει στην αντιμετώπιση του «χάσματος» της φτώχειας, δηλαδή στην ακραία φτώχεια, καθώς και στην παιδική φτώχεια, δίδοντας έμφαση στις παρακάτω αναλυτικές κατηγορίες ωφελουμένων:
. Φτωχά νοικοκυριά που διαβιούν σε καθεστώς φτώχειας, ή ακραίας φτώχειας ή κινδύνου φτώχειας
. Νοικοκυριά με παιδιά, και ιδιαιτέρως τα μονογονεϊκά και τρίτεκνα/πολύτεκνα, νοικοκυριά, τα οποία πλήττονται περισσότερο από συνθήκες αποστέρησης
. Πολυμελείς Οικογένειες
. Άστεγοι
. Για τα μέλη των ανωτέρω κατηγοριών νοικοκυριών με αναπηρία (ΑμεΑ) το ΕΠ περιλαμβάνει ειδικές πρόνοιες προσβασιμότητας / διευκολύνσεων παροχής της υλικής συνδρομής
Για την υλοποίηση των δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος οι προτάσεις υποβάλλονται αποκλειστικά από Κοινωνικές Συμπράξεις οι οποίες συστήνονται για τον σκοπό αυτό και θα πρέπει να συγκροτείται μια ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, έγινε ανάλυση των απαιτήσεων του προγράμματος εκ μέρους του δήμου Βόλου και αποφασίστηκε η δημιουργία Κοινωνικής Σύμπραξης με επικεφαλής φορέα τον Δήμο Βόλου και εταίρους του υπόλοιπους δήμους της περιοχής (αναμένεται η απάντηση του Δήμου Σκοπέλου)

Ο Δήμος Βόλου θα συνεχίσει τις επαφές και με άλλους κοινωνικούς φορείς ώστε η Κοινωνική Σύμπραξη που θα δημιουργηθεί να εξασφαλίζει την ευρύτατη δυνατή αντιπροσώπευση τόσο σε επίπεδο εταίρων όσο και σε επίπεδο ωφελουμένων της Περιφερειακής Ενότητας.
Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα είναι η 10/2/2015.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το