Τοπικά

Κινητοποίηση στην πλατεία του Αγίου Νικολάου: Ζήτησαν μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων

Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων, ζήτησαν τα μέλη σωματείων και φορέων του Βόλου που συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πλατεία Αγίου Νικολάου, στο πλαίσιο της πανελλήνιας απεργίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ.

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε το χρόνο που κερδήθηκε για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, των σχολείων, των δημόσιων υπηρεσιών, αλλά κατ’ απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων, καταπάτησε κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο, “άνοιξε” τον τουρισμό με 100% πληρότητα στις αερομεταφορές και ταυτόχρονα άνοιξε τις πύλες εισόδου στον COVID-19. ” Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης. Για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων θυσιάζει την υγεία του λαού”, τόνισαν χαρακτηριστικά και ζήτησαν να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας με μαζικές, μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, με άμεση επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού
τομέα υγείας – πρόνοιας και ένταξή τους σε ένα ενιαίο κρατικό σχεδιασμό. Επίσης, υπογράμμισαν την ανάγκη για την αύξηση των κλινών ΜΕΘ στις 3.500 και τη διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ στους χώρους εργασίας.

Άλλα βασικά αιτήματα της κινητοποίησης:
Καθαρά σχολεία με 15 μαθητές ανά τμήμα, μαζικές προσλήψεις καθαριστριών και εκπαιδευτικών, στελέχωση όλων των δημόσιων υπηρεσιών, κάλυψη όλων των κενών, δηλαδή, εδώ και τώρα 40.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και τουλάχιστον 25.000 υγειονομικών. Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου -14ου μισθού.

Η εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Λίλα Πέτρου τόνισε ότι η κατάσταση που επικρατεί δεν μπορεί να συνεχιστεί.  “Πρέπει να δημιουργηθούν επιπλέον αίθουσες και να προσληφθούν εκπαιδευτικοί” σημείωσε ενώ πρόσθεσε ότι φέτος έχουν προσληφθεί μόνο 20.000 αναπληρωτές, δηλαδή 50% λιγότεροι από όσους προσλήφθηκαν πέρυσι.
Για τα προβλήματα στην εκπαίδευση μίλησε και η αναπληρώτρια εκπαιδευτικός στην παράλληλη στήριξη Κωνσταντίνα Ρηγάκη.  “Τα κενά είναι περισσότερα από πέρυσι παρότι φέτος είανι αυξημένες οι ανάγκες λόγω πανδημίας και αδειών σε ευπαθείς ομάδες.  Ακόμη και σε σχολεία που υπάρχουν έτοιμες αίθουσες για να “σπάσουν” τμήματα, δεν συμβαίνει  γιατί δεν υπάρχουν οι εκπαιδευτικοί που απαιτούνται”  δήλωσε.  Ακόμη υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να καταργήσει τον αποκλεισμό χιλιάδων εκπαιδευτικών από τους πίνακες του ΑΣΕΠ λόγω του παραβόλου ενώ εξέφρασε την αντίθεσή της στη σύναψη τρίμηνων συμβάσεων για την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών.
Από την πλευρά του το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Εργαζομένων του ΙΚΑ  Θύμιος Γκουντής ανέφερε ότι το ποσοστό συμμετοχής είναι 25-30% και μίλησε για τα προβλήματα με την καθυστέρηση χορήγησης των συντάξεων από τον ΕΦΚΑ. “Οι ασφαλισμένοι περιμένουν στην ουρά για να εισέλθουν μέσα λόγω του covid. Δεν υπάρχει σωστός προγραμματισμός ενώ υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να κλείσουν ραντεβού μέσω ιντερνέτ”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το