Τοπικά

Κινητοποίηση στην εφορία Βόλου από αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς

Αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί πραγματοποίησαν κινητοποίηση σήμερα έξω από τη ΔΟΥ Βόλου ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης. Όπως τόνισαν, η κυβέρνηση «προκαλεί με το φιλοδώρημα των 400€, από τη λήψη του οποίου, με τα αυστηρά κριτήρια που έβαλε, απέκλεισε την πλειοψηφία όσων ζουν απ’ τη δουλειά τους και ένα χρόνο τώρα είναι αντιμέτωποι με την κρίση. Ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση είναι να κάνει η κυβέρνηση επιδοματική πολιτική πτωχοκομείου και μάλιστα με «ξένα κόλλυβα».
Για τους μισθωτούς οι απολύσεις δίχως αποζημίωση, οι άδειες «άνευ αποδοχών» μέχρι να υπάρξει δουλειά, είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, της εκμετάλλευσης που φέρνει εντατικοποίηση, δουλειά χωρίς ωράριο, σε χώρους εργασίας χωρίς μέτρα προστασίας, χωρίς κανένα κρατικό έλεγχο. Μετά από έναν χρόνο, γνωρίζουν επίσης τι σημαίνει τηλεργασία χωρίς ωράριο και Σαββατοκύριακο, σε μια κατοικία όπου στο ένα δωμάτιο οι γονείς «τηλεργάζονται» και στο άλλο τα παιδιά «τηλεκπαιδεύονται».

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Δημήτρης Λούμας δήλωσε ότι η σημερινή κινητοποίηση έξω από την Εφορία πραγματοποιείται στο πλαίσιο κινητοποιήσεων που έχει κηρύξει η ΓΣΕΒΕΕ καθώς τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων όχι μόνο δεν λύνονται, αλλά χειροτερεύουν κάθε μέρα. «Τα ίδια αιτήματα που είχαμε και στις προηγούμενες κινητοποιήσεις έχουμε και σήμερα. Θεωρούμε ότι κάποια μέσα πρέπει να παρθούν άμεσα όπως και κάποια υγειονομικά αιτήματα όπως η πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η αύξηση των εμβολιασμών και η άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών» ανέφερε.
Ακόμη σημείωσε ότι καθημερινά η κατάσταση χειροτερεύει και πολλοί αυτοαπασχολούμενοι αναγκάζονται να κρατούν κλειστές τις επιχειρήσεις τους ενώ άλλοι αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά προβλήματα. «Πολλά από τα βοηθήματα που έδωσε η κυβέρνηση πήγαν στα χέρια λίγων και κυρίως μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και πολυεθνικών» είπε.
Τέλος, τόνισε πως πολλές από τις επιχειρήσεις έχουν οφειλές καθώς όταν δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά έξοδα, αυτά συσσωρεύονται.

Οι αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί διεκδικούν:
Να χορηγηθεί έκτακτο επίδομα 800€ για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών της πανδημίας. Χορήγηση σταθερού επιδόματος ανεργίας για τους μισθωτούς με ΔΠΥ και αυτοαπασχολούμενους.
Απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ (στην περίπτωση των μισθωτών απ’ την καταβολή των εισφορών του εργαζόμενου) για όλο το 2021, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Αφορολόγητο όριο ύψους 12.000€, προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί, ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2020. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, καταρχάς για τα έτη 2020 και 2021, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους.
Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων (για το σύνολο των οφειλόμενων ποσών, κεφάλαιο και τόκους), δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους α/α και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για το 2020 και 2021. Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπολοίπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες. Απαγόρευση των πλειστηριασμών για τα νοικοκυριά.
Ειδικά για τους μισθωτούς μηχανικούς του ιδιωτικού τομέα, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) και τους συνταξιούχους:
Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Να κηρυχτούν άκυρες οι απολύσεις και κάθε βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις, τα ωράρια, τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις (όπως η μονιμοποίηση υποχρεωτικής τηλεργασίας, η εκ περιτροπής εργασία κ.λπ.). Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ.
Άρση της ομηρίας χιλιάδων συνταξιούχων, που έχουν καταθέσει και λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη πτωχοκομείου όσο και εκείνων που πληρούν τα κριτήρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το