Τοπικά

Κινητοποίηση στην εφορία του Βόλου από τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς

Αύριο 31 Μαρτίου, έξω από τη ΔΟΥ Βόλου, στις 9.00 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση από τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς. Οι ίδιοι τονίζουν πως η  κυβέρνηση “προκαλεί με το φιλοδώρημα των 400€, από τη λήψη του οποίου, με τα αυστηρά κριτήρια που έβαλε, απέκλεισε την πλειοψηφία όσων ζούν απ’ τη δουλειά τους και ένα χρόνο τώρα είναι αντιμέτωποι με την κρίση. Ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση είναι να κάνει η κυβέρνηση επιδοματική πολιτική πτωχοκομείου και μάλιστα με «ξένα κόλλυβα». Το 400άρι είναι από το αποθεματικό των  εισφορών προς ΟΑΕΔ, για ένα επίδομα ανεργίας που δε λήφθηκε ποτέ.  Το ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα, των κυβερνήσεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ, με τα λεηλατημένα αποθεματικά, δεν εξασφάλισε ποτέ ούτε καν επίδομα ανεργίας για τους αυτοαπασχολούμενους χωρίς δουλειά, για τους απολυμένους μισθωτούς με ΔΠΥ. Τα αποθεματικά ήταν αρκετά για επενδύσεις 1 δις που κατάπιε η «μαύρη τρύπα» της Τράπεζας Αττικής.

Συνένοχοι στον εμπαιγμό μας είναι οι ηγεσίες του ΤΕΕ, του ΟΕΕ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, που περιόρισαν ουσιαστικά τις «διεκδικήσεις» τους σε αυτό το ψευτο-επίδομα, αντί να απαιτήσουν μια κρατική ενίσχυση που θα καλύπτει, έστω και στοιχειωδώς, τις ανάγκες μας σε αυτές τις συνθήκες”, σημειώνουν.

Όσοι εργάζονται με «μπλοκάκι», εδώ κι ένα χρόνο, παραμένουν έρμαια των εργοδοτών χωρίς στοιχειώδη κάλυψη από έκτακτα μέτρα: άδεια «ειδικού σκοπού», αναστολή σύμβασης, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών.

Για τους μισθωτούς οι απολύσεις δίχως αποζημίωση, οι άδειες «άνευ αποδοχών» μέχρι να υπάρξει δουλειά, είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, της εκμετάλλευσης που φέρνει εντατικοποίηση, δουλειά χωρίς ωράριο, σε χώρους εργασίας χωρίς μέτρα προστασίας, χωρίς κανένα κρατικό έλεγχο. Μετά από ένα χρόνο, γνωρίζουν επίσης τι σημαίνει τηλεργασία χωρίς ωράριο και Σαββατοκύριακο, σε μια κατοικία όπου στο ένα δωμάτιο οι γονείς «τηλεργάζονται» και στο άλλο τα παιδιά «τηλεκπαιδεύονται».

Οι αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί διεκδικούν:

Να χορηγηθεί έκτακτο επίδομα 800€ για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών της πανδημίας. Χορήγηση σταθερού επιδόματος ανεργίας για τους μισθωτούς με ΔΠΥ και αυτοαπασχολούμενους.
Απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ (στην περίπτωση των μισθωτών απ’ την καταβολή των εισφορών του εργαζόμενου) για όλο το 2021, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Αφορολόγητο όριο ύψους 12.000€, προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί, ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2020. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, καταρχήν για τα έτη 2020 και 2021, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους.
Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων (για το σύνολο των οφειλόμενων ποσών, κεφάλαιο και τόκους), δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους α/α και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για το 2020 και 2021. Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπολοίπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες. Απαγόρευση των πλειστηριασμών για τα νοικοκυριά.

Ειδικά για τους μισθωτούς μηχανικούς του ιδιωτικού τομέα, τμε συμβάσεις ορισμένου χρόνου (σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) και τους συνταξιούχους :
Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Να κηρυχτούν άκυρες οι απολύσεις και κάθε βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις, τα ωράρια, τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις (όπως η μονιμοποίηση υποχρεωτικής τηλεργασίας, η εκ περιτροπής εργασία κ.λπ.). Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ.
Άρση της ομηρίας χιλιάδων συνταξιούχων, που έχουν καταθέσει και λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη πτωχοκομείου όσο και εκείνων που πληρούν τα κριτήρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το