Τοπικά

Κινητοποίηση στην αγορά του Βόλου ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή – Χαμηλά ποσοστά απεργίας από τους υπαλλήλους

Σε πολύ μικρά ποσοστά κινήθηκε η απεργία των εμποροϋπαλλήλων στα καταστήματα του Βόλου, που σήμερα μπορούν να λειτουργήσουν ως τις 4 το απόγευμα, στο πλαίσιο των οκτώ Κυριακών που είναι ανοικτά τον χρόνο.  Σε εξόρμηση και διανομή ενημερωτικού υλικού ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων προχώρησαν μέλη του Συνδέσμου Εμποροϋπαλλήλων στο πλαίσιο κινητοποίησής τους με τον πρόεδρό του να δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να κινητοποιηθούν και να μην φοβούνται.

“Είναι η πρώτη Κυριακή μετά από μια έντονη περίοδο που είχαν οι συνάδελφοι στον κλάδο  λόγω του εορταστικού ωραρίου.  Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέτρεψε την προηγούμενη απόφασή της, σύμφωνα με την οποία το άνοιγμα των καταστημάτων ήταν αντισυνταγματικό. Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για το άνοιγμα τις Κυριακές. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Δεν μπορούν να περιμένουν να λυθούν τα θέματα του ωραρίου και των συλλογικών συμβάσεων αν οι ίδιοι δεν κινητοποιηθούν, δεν οργανωθούν στο σωματείο τους για να βάλουν “φρένο” σε αυτή την κατάσταση. Δεν μπορούν να περιμένουν από τα δικαστήρια και την κυβέρνηση θετικές εξελίξεις για τη ζωή τους”.  δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμποροϋπαλλήλων Βόλου-Νέας Ιωνίας Παναγιώτης Τσιτσιρίκης.

Σημείωσε πως οι εργαζόμενοι πρέπει να ενημερωθούν και να πάψουν να έχουν ελπίδες. “Νομίζουν ότι κάτι θα αλλάξει μένοντας θεατές. Πρέπει να σταματήσουν να φοβούνται ότι αν εναντιωθούν θα χάσουν τη δουλειά τους.  Να δείξουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους”.
Ο ίδιος κατήγγειλε επίσης πως πολυκατάστημα μετέτρεψε τις συμβάσεις των εργαζομένων του από 5ήμερο σε 6ήμερο και πως όποτε θελήσει μπορεί να ορίσει “σπαστό” ωράριο.  “Μας λένε όλοι ότι τα μνημόνια έφυγαν και ότι τα δύσκολα έφυγαν αλλά δεν το βλέπουμε”.

Ανέφερε ακόμη ότι σε κάποιες επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι λαμβάνουν μεγαλύτερη αμοιβή λόγω της κυριακάτικης εργασίας τους, αλλά σε άλλες όχι.  “Ο μισθός όμως έχει μειωθεί και δεν φτάνει. Τους λένε να δουλέψουν υπερωρίες χωρίς να ξέρουν αν θα τις πληρωθούν.  Να δουλέψουν Κυριακή και να την πληρωθούν. Αυτή την είναι η λύση.  Όταν θα είναι όλες τις Κυριακές τα καταστήματα ανοιχτά, ο μισθός θα είναι ενιαίος και δεν θα υπάρχει προσαύξηση.” Τέλος τόνισε ότι οι νέες θέσεις εργασίας που σχετίζονται με το άνοιγμα τις Κυριακές είναι ορισμένου χρόνου, μερικής απασχόλησης.

Σημειώνεται ότι κινητοποίηση ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων πραγματοποίησε σήμερα και η «Attack στην ανεργία και την επισφάλεια Βόλου»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το