Τοπικά

Κινητοποίηση μαθητών του Βόλου ενάντια στα νομοσχέδια για την Παιδεία και τα ΜΜΕ

Κινητοποίηση θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου μαθητές και μαθήτριες σχολείων του Βόλου για να δηλώσουν την αντίδρασή τους στο νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για την Παιδεία και το νομοσχέδιο Λιβάνιου για τα ΜΜΕ. H κινητοποίηση θα γίνει στις 12:30 στον θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.  Οι μαθητές θέλουν να δηλώσουν με την κινητοποίηση, όπως δηλώνουν, την αντίδρασή τους στα άκρατα αυταρχικά νομοσχέδια της τελευταίας περιόδου.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι μαθητές αναφέρουν:

Εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση βρίσκει την ευκαιρία να προωθήσει ένα νέο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση. Πρόκειται για το πιο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο των τελευταίων δεκαετιών που αλλάζει ριζικά τη λειτουργία των πανεπιστημίων. Ειδικότερα, το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη προβλέπει την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας που θα δρα με βάση τις διαταγές του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, την εγκατάσταση καμερών παρακολούθησης των φοιτητ(ρι)ών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων αλλά και την δυνατότητα παρακολούθησης των τηλεφώνων και των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, την κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στους χώρους των ΑΕΙ, αυστηρά χρονικά όρια φοίτησης και την θέσπιση πειθαρχικών ποινών που μπορεί να φτάνουν ακόμα και στην οριστική διαγραφή των φοιτητ(ρι)ών. Το νομοσχέδιο επαναφέρει επίσης παλιά σχέδια της ΝΔ όπως την θέσπιση βάσης εισαγωγής που δεν έχει σχέση με οποιαδήποτε αξιοκρατία και η οποία θα πετάξει εκτός δημόσιων πανεπιστημίων δεκάδες χιλιάδες παιδιά.

Μετά την κατάργηση του ασύλου, μετά τον νόμο ποινικοποίησης των διαδηλώσεων, μετά το νομοσχέδιο που βάζει την αστυνομία και κάμερες μέσα στα πανεπιστήμια κ.α., η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει σκοτάδι ακόμα και στην τέχνη.
Το νομοσχέδιο Λιβάνιου (σύμφωνα με το άρθρο 8 του νομοσχεδίου) απαγορεύει την υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ανθρώπων λόγω γλώσσας γενετικών χαρακτηριστικών, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης, την ανάρτηση ρατσιστικού, ξενοφοβικού, ομοφοβικού κλπ περιεχομένου μέσω οπτικοακουστικού υλικού. Παρόλο που με πρώτη ματιά, το νομοσχέδιο μπορεί να φαίνεται λογικό, με τον τρόπο που έχει εφαρμοστεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκαλεί έντονη λογοκρισία στην τέχνη” .

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το