Τοπικά

Κινητοποίηση μαθητών στον Βόλο ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για τα πανεπιστήμια

Με αίτημα να μην εφαρμοστεί το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη προβλέπει την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας το Μαθητικό Συντονιστικό Βόλου πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η Αναστασία, μέλος του Συντονιστικού, δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια να κινητοποιηθούν οι μαθητές με οποιοδήποτε τρόπο για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα δικαιώματά τους στην ελεύθερη εκπαίδευση και στην ελευθερία έκφρασης. “Τα αιτήματα μας παραμένουν και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Ίσως τώρα που είμαστε πιο οργανωμένοι να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε ακόμη πιο μαζικά τα δικαιώματά μας” είπε. Σημείωσε ότι η εκπαίδευση και η παιδεία πρέπει να είναι ελεύθερη και δημόσια προς όλους. “Δεν χωρούν περιορισμοί ούτε στα πανεπιστήμια, ούτε στις σχολές ούτε πουθενά με αυτούς τους αυταρχικούς και αντιδημοκρατικούς τρόπους. Τα πανεπιστήμια δεν είναι χώροι ανομίας όπως θέλει να ισχυρίζεται η κυβέρνηση αλλά χώροι ελεύθερης έκφρασης και χώροι που οι φοιτητές πρέπει να δέχονται την απαραίτητη παιδεία χωρίς κανέναν περιορισμό” σημείωσε.

 

Το Μαθητικό Συντονιστικό αντιδρά και στο νομοσχέδιο Λιβάνιου που με τροποποιημένο το άρθρο 8 που συνδέει  ευθέως την Τέχνη με τον τρομονόμο. Με βάση το άρθρο 8 απαγορεύεται οποιοδήποτε υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο από δημιουργό – καλλιτέχνη ή ακόμα και από οποιοδήποτε χρήστη «να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος και δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα».

Οι μαθητές τάχθηκαν υπέρ του καλλιτεχνικού κόσμου που αντέδρασε στο Νομοσχέδιο με τους εκπροσώπους τους να κάνουν   λόγο για τρομονόμο στην τέχνη, ο οποίος θα φέρει λογοκρισία και ποινές για καλλιτεχνικά έργα με το πρόσχημα υποκίνησης σε βία ή μίσος.  Όπως σημειώνουν οι μαθητές, παρόλο που με πρώτη ματιά, το νομοσχέδιο μπορεί να φαίνεται λογικό, με τον τρόπο που έχει εφαρμοστεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκαλεί έντονη λογοκρισία στην τέχνη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το