Τοπικά

Κινητοποίηση για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων την Πέμπτη στην πλατεία Αγίου Νικολάου

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών και το Σωματείο Καθαριστριών Μαγνησίας διοργανώνουν κινητοποίηση την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, στις 7μμ , στην πλατεία Αγίου Νικολάου, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα της εκπαίδευσης. Καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι δεν πήρε τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλιστεί η λειτουργία των σχολείων ώστε να προστατεύεται η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών, αλλά και τα μορφωτικά τους δικαιώματα. “Αντί να προετοιμάσει τα σχολεία και να προσλάβει το αναγκαίο μόνιμο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, ξόδεψε όλο τον χρόνο που κερδήθηκε με τις δικές μας θυσίες, σε κηρύγματα περί “ατομικής ευθύνης”. Προκλητικά πέρασε μέσα στο καλοκαίρι νόμο που κάνει το σχολείο ακόμα πιο ανισότιμο και εξοντωτικό για τα παιδιά μας, με ρυθμίσεις που προβλέπουν μέχρι και την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των δυο συλλόγων:
Μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να γίνει με ασφάλεια η εκπαιδευτική διαδικασία, τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς, είναι η καθαριότητα και η απολύμανση των σχολικών κτηρίων. Στις εκπαιδευτικές δομές του Δήμου Βόλου συγχρωτίζονται, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, οι μαθητές σε δεκάδες τμήματα. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση το 40% των τμημάτων έχουν πάνω από 20 μαθητές, ενώ σε περίπου 40 τμήματα ο αριθμός των μαθητών είναι από 23 έως 25. Στη δευτεροβάθμια έχουμε πάνω από 120 τμήματα με 23 – 25 μαθητές, ενώ υπάρχουν και τμήματα με 26, ακόμη και 27 μαθητές. Τραγική είναι η κατάσταση και σε πολλά νηπιαγωγεία, όπου στοιβάζονται τα νήπια σε ακατάλληλους χώρους ελάχιστων τετραγωνικών μέτρων.
Η ευθύνη της δημοτικής αρχής είναι μεγάλη. Υπάρχει κίνδυνος οι χώροι εκπαίδευσης να μετατραπούν σε εστίες ανεξέλεγκτης μετάδοσης και εξάπλωσης του ιού.

Τα αιτήματα της κινητοποίησης:
-Τμήματα 15 παιδιών
-Μαζικές προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες ώστε να μην υπάρχει κανένα εκπαιδευτικό κενό με το πρώτο κουδούνι. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, προσλήψεις μόνιμου βοηθητικού και επιστημονικού προσωπικού (νοσηλευτές, σχολικοί ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, τραπεζοκόμοι, κλπ).
-Προσλήψεις σχολιάτρων σε κάθε σχολείο. Ενίσχυση των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας σε κάθε Δήμο και διασύνδεση τους με τα σχολεία.
-Μόνιμο πλήρους ωραρίου και επαρκές προσωπικό καθαριότητας για όλα τα σχολεία.
-Σύγχρονα σχολικά κτήρια που να πληρούν τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.
-Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλα τα σχολεία, δωρεάν με ευθύνη του κράτους.
-Δωρεάν μέσα προστασίας σε μαθητές και εργαζόμενους με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Εκπαίδευση των μαθητών για τη σωστή χρήση τους από ειδικό νοσηλευτικό προσωπικό.
-Ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου, επιπλέον μέτρα για την προστασία της υγείας των παιδιών κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του.
-Δωρεάν, επαρκής και υγιεινή σίτιση για όλα τα παιδιά σε όλα τα σχολεία και ασφαλής διανομή των σχολικών γευμάτων στο σύνολο των μαθητών με κρατική ευθύνη.
-Μέτρα για ασφαλή μεταφορά των μαθητών όπου υπάρχει ανάγκη.
-Πρόγραμμα σχολικής στέγης για ασφαλή σχολεία με επάρκεια σε χώρους εκπαίδευσης και αναψυχής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το