Κόσμος

Κινητοποιήσεις στην Αγγλία για να μην αποσχιστεί η Σκωτία

Πολυπληθείς κινητοποιήσεις
Πολυπληθείς κινητοποιήσεις

Στη Σκωτία μεταβαίνουν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αλλά και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της προσπάθειας να πετύχουν ένα «όχι» στην διάσπαση από τους Σκωτσέζους. Κι αυτό διότι οι δημοσκοπήσεις για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, μετατρέπονται πλέον σε πραγματικό εφιάλτη. Η τελευταία δημοσκόπηση του YouGov δίνει προβάδισμα 51%, για πρώτη φορά, στους υποστηρικτές της απόσχισης της Σκωτίας έναντι 49% του «όχι».
Ο Κάμερον από θα απουσιάσει από την Ώρα του Πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο, ενώ στο ταξίδι αυτό τον συνοδεύουν ο αρχηγός των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, όσο και ο ηγέτης του Φιλελευθέρων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ. «Αύριο το σωστό μέρος δε θα είναι το Γουεστμίνστερ για τις ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό, αλλά στην Σκωτία, να ακούσω και να μιλήσω στον κόσμο. Με διαφορετικό τρόπο, ξεχωριστά ο καθένας θα πει γιατί είναι καλύτερο να μείνουμε μαζί. Αλλά ένα πράγμα για το οποίο είμαι σίγουρος, είναι ότι όλοι θα πούμε πως ναι μεν η απόφαση ανήκει στο λαό της Σκωτίας, αλλά η Μεγάλη Βρετανία και εγώ ως πρωθυπουργός θέλουμε να μείνετε (μαζί μας)», δήλωσε ο Κάμερον σε μία προσπάθεια να ενισχύσει το στρατόπεδο του «όχι».
αγγλιακινητοποιήσεις 2Ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει επίσης να πείσει την βασίλισσα Ελισάβετ να κάνει δήλωση υπέρ της μη απόσχισης καθώς όπως αναφέρουν βρετανικές εφημερίδες η ίδια τρομάζει στην ιδέα της απόσχισης. Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής του αποσχιστικού κινήματος και πρωθυπουργός της Σκωτίας, Αλεξ Σάλμοντ, δήλωσε πως θα ήταν χαρούμενος αν η Ελισάβετ γινόταν «η βασίλισσα των Σκωτσέζων», προσθέτοντας πόσο υπερήφανη θα είναι αν επικρατήσει το «ναι».
Σε έρευνα που διεξήχθη από το ινστιτούτο «NS Scotland» σε δείγμα 900 συμμετεχόντων φαίνεται ότι οι οπαδοί της ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας ανέρχονται στο 38% των ψήφων ενώ στο 39% υπολογίζονται οι ψήφοι που έχουν ταχθεί υπέρ της διατήρησης της ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως, στην ερώτηση που δεν βάζει όρους απλά καλεί τους Σκωτσέζους να απαντήσουν με ένα «ναι ή όχι στην ανεξαρτησία», υπάρχει απόλυτη ισοψηφία 41%.
«Αυτή η έρευνα δείχνει μια σημαντική αλλαγή στην πρόθεση ψήφου» δήλωσε ο πρόεδρος του ινστιτούτου «TNS», Τομ Κόστλι, υπενθυμίζοντας πως πριν από ένα μήνα, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το «όχι» έχει γερό προβάδισμα. «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνεις προβλέψεις αλλά και οι δύο πλευρές κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών της εκστρατείας, θα προσπαθήσουν να πείσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους για τα οφέλη των εκστρατειών τους», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Σκωτίας, Αλεξ Σάλμοντ, επισήμανε ότι οι υποστηρικτές της καμπάνιας κατά της απόσχισης βλέπουν τη διάλυση να πλησιάζει και επιχειρούν να ανασυνταχθούν την τελευταία στιγμή εκτιμώντας ότι θα χάσουν στο δημοψήφισμα.

«Είμαστε σίγουροι για τη νίκη», πρόσθεσε ο Σάλμοντ αλλά επισήμανε πως δεν πρόκειται αυτή η σιγουριά να τους αποτρέψει από τη σκληρή δουλειά.
Ο αριθμός των αναποφάσιστων σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αγγίζει το 23% κάτι που αναμένεται να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Ο Κάμερον πάντως διαβεβαιώνει πως δεν πρόκειται να υποβάλει την παραίτησή του ακόμα και αν επικρατήσει το «ναι». Όμως αν τελικά νικήσουν οι «υπέρ της απόσχισης» αναμένεται να ενισχυθούν οι ευρωσκεπτικιστές που επιθυμούν η Μεγάλη Βρετανία να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το