Τοπικά

Με κινητό στο χέρι τέσσερις στους δέκα οδηγούς- Ενδιαφέρουσα έρευνα από μαθητές του 5ο Γυμνασίου Βόλου

Έξι στους δέκα Βολιώτες οδηγοί δεν χρησιμοποιούν τη ζώνη ασφαλείας, ενώ τέσσερις στους δέκα μιλούν και στο κινητό, όταν οδηγούν. Επίσης ένα 14% των οδηγών παρκάρει σε στάσεις λεωφορείων, ενώ ένα 5% παρκάρει ακόμη και σε ράμπες δυσκολεύοντας την κίνηση των ευπαθών ομάδων.
Πολύ ενδιαφέροντα όσο και ανησυχητικά στοιχεία για τη στάση των Ελλήνων οδηγών ανέδειξε η έρευνα που πραγματοποίησε το 5ο Γυμνάσιο στο πλαίσιο του προγράμματος Ecomobility και η οποία παρουσιάστηκε χθες στην Παλαιά Ηλεκτρική σε σχετική εκδήλωση.
Το 5ο Γυμνάσιο Βόλου έχει αδελφοποιηθεί με ελληνικό σχολείο του Παρισιού και οι μαθητές από τα δύο σχολεία μοίρασαν κοινό ερωτηματολόγιο σε Έλληνες και Γάλλους οδηγούς για να εντοπιστούν οι διαφορές.
Στον Βόλο οι μαθητές μοίρασαν ερωτηματολόγια σε 100 και πλέον οδηγούς.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως κωδικοποιήθηκαν και επεξεργάστηκαν οι απαντήσεις από τις δέκα ερωτήσεις, είναι τα εξής:
«Σημαντικό το γεγονός ότι περίπου το 70% των Ελλήνων και των Γάλλων τηρούν το όριο ταχύτητας εντός της πόλης, αν και ένα 6% των Βολιωτών είπε όχι.
Παρατηρούμε ότι ένα 40% των Ελλήνων χρησιμοποιεί το κινητό κατά την οδήγηση ενώ το ποσοστό αυτό για τους Γάλλους είναι 9%.
Όλοι οι Γάλλοι (100%) δηλώνουν ότι φορούν ζώνη ασφαλείας ενώ λιγότεροι από τους μισούς Έλληνες (40%) χρησιμοποιούν τη ζώνη ασφαλείας.
Οι Γάλλοι σε διπλάσιο ποσοστό από τους Έλληνες ζητούν από τους επιβάτες να φορούν ζώνη ασφαλείας. Υπάρχει και ένα ποσοστό μικρό (6%) των Ελλήνων που δεν το ζητά ποτέ από τους επιβάτες των αυτοκινήτων τους.
Το 55% των Γάλλων κατηγορηματικά λέει ότι δεν οδηγεί μεθυσμένος ή ζαλισμένος σε αντίθεση με το μόλις 20% των Ελλήνων. Ένας στους τέσσερις Έλληνες οδηγεί συχνά μεθυσμένος ή ζαλισμένος έναντι του 0% των Γάλλων.
Οι Γάλλοι σε ποσοστό 100% απαντούν ότι δεν παρκάρουν σε στάση λεωφορείου ενώ όσον αφορά στους Έλληνες υπάρχει ένα ποσοστό 14% που παρκάρει και σε στάσεις.
Εδώ θα λέγαμε ότι υπάρχει μια πολύ μικρή υπεροχή των Ελλήνων οι οποίοι σταματούν στις διαβάσεις των πεζών σε ποσοστό 13% παραπάνω από τους Γάλλους. Είναι σημαντικό ότι το 15% των Γάλλων δηλώνει ότι δεν σταματά «ποτέ» στις διαβάσεις.
Έξι στους 10 Γάλλους και 4 στους 10 Έλληνες δίνουν προτεραιότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Το 100% των Γάλλων και το 90% των Ελλήνων δηλώνουν ότι δεν παρκάρουν σε ράμπες που διευκολύνουν την κίνηση ατόμων με αναπηρία. Παρόλα αυτά, υπάρχει ένα ποσοστό 5% των Ελλήνων που δυσκολεύουν την κίνηση των ατόμων με αναπηρία.
Οι μισοί Έλληνες όπως και οι μισοί Γάλλοι χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους και σε μικρές αποστάσεις.
Η ομάδα του 5ου Γυμνασίου Βόλου αποτελούταν από τους εξής μαθητές: Μαρκέλλα Αγγέλη, Θένια Ευαγγελοπούλου, Αναστασία Πούλιου, Κριστγιάννα Στόγια, Βερονίκη Σκοτεινιώτη, Μαριλένα Σύψα, Βασιλική Χαλάτση, ενώ την επιμέλεια είχαν οι καθηγήτριες: Νεκταρία Σωτηράκη, Ελένη Μάρου και Άννα Κωστάκη.
Τη σημασία του προγράμματος για την ευαισθητοποίηση των μαθητών υπογράμμισε η αντιδήμαρχος παιδείας κ. Γεωργία Μποντού-Τοκαλή.
Η χθεσινή εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Βόλου και το Ecocity από το οποίο «παρών» ήταν ο υπεύθυνος της όλης δράσης κ. Ζαφειρόπουλος.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Άγριος ξυλοδαρμός έφηβης – 15χρονη της χτυπούσε το κεφάλι στο πεζοδρόμιο

Ακόμα ένα περιστατικό άγριας βίας μεταξύ ανηλίκων έρχεται στο φως της δημοσιότητας από τις ΗΠΑ,…

13 Μαρτίου 2024

Eλάφι άφησε το δάσος και πήγε να κολυμπήσει στον κόλπο της Γέρας, στη Λέσβο

Το ελάφι φαίνεται να απολαμβάνει την βόλτα του στη θάλασσα και να περπατάει περήφανο και…

13 Μαρτίου 2024

Διαμαρτυρία του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου Μαγνησίας για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία

Με αφορμή την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που καθιερώνει το νόμιμο φακελάκι για τα…

13 Μαρτίου 2024

Το Σωματείο Καταστηματαρχών Μηχανών Γραφείου, Επισκευών για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS

Το Σωματείο Καταστηματαρχών Μηχανών Γραφείου, Επισκευών καταθέτει τις ανησυχίες του σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση όσον…

13 Μαρτίου 2024

Να αποφυλακιστούν οι «σερίφηδες» που έβαλαν σε κοντέινερ 13 μετανάστες ζητεί η εισαγγελέας

Την αποφυλάκιση των τριών προσωρινά κρατούμενων, αποκαλούμενων «σερίφηδων» του Έβρου, οι οποίοι κατηγορούνται για μία…

13 Μαρτίου 2024

«Αντίο»

Το τελευταίο «αντίο» στην μαχήτρια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, Σμαρώ Λεφούση, είπε χθες το ΚΚΕ…

13 Μαρτίου 2024