Τοπικά

Κινητικότητα στα φαρμακεία του Βόλου για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Στα φαρμακεία μεταβαίνουν συμπολίτες για να εμβολιαστούν κατά της γρίπης. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός ξεκίνησε χθες και φέτος λόγω της πανδημίας το ενδιαφέρον είναι πολύ έντονο.
Από φέτος για να εμβολιαστεί κάποιος, πρέπει να έχει μεταβεί πρώτα στον γιατρό για να κάνει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση του εμβολίου και στη συνέχεια θα απευθυνθεί στον φαρμακοποιό για να εμβολιαστεί.
Οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν πως χωρίς συνταγογράφηση δεν μπορεί να γίνει ο εμβολιασμός. Ό,τι ίσχυε μέχρι και πέρυσι, δεν ισχύει από φέτος.
Στα φαρμακεία εδώ και μερικές εβδομάδες είχαν δημιουργηθεί οι λίστες αναμονής από ενδιαφερόμενους που θέλουν να εμβολιαστούν. Και όπως αναφέρουν οι φαρμακοποιοί, το φετινό ενδιαφέρον για εμβολιασμό δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες χρονιές, καθώς είναι αρκετά πιο αυξημένο.

Ο κόσμος έχει ανησυχήσει με την πανδημία, αγωνιά, τι θα συμβεί με τη γρίπη και θέλει να θωρακιστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο.
Προτεραιότητα για να εμβολιαστούν έχουν οι πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Επομένως οι φαρμακοποιοί που γνωρίζουν τους πελάτες τους χρόνια, θα μπορούν να κάνουν την καλύτερη διαχείριση στην εξυπηρέτηση του κοινού για τον εμβολιασμό του.
Το υπουργείο Υγείας έχει προαναγγείλει πως φέτος τα εμβόλια που θα διατεθούν, θα είναι περισσότερα κατά 20% από πέρυσι, δηλαδή υπολογίζεται στα 4.200.000.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης τόνισε πως από χθες παρατηρείται κινητικότητα στα φαρμακεία από πολίτες που θέλουν να εμβολιαστούν κατά της γρίπης. Είναι σημαντικό να εμβολιαστεί ο κόσμος, καθώς φέτος υπάρχει και το ζήτημα της πανδημίας.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως προς το παρόν υπάρχει κανονική ροή με την επάρκεια εμβολίων. Τα φαρμακεία έχουν εφοδιαστεί με αντιγριπικά εμβόλια και εξυπηρετούν τον κόσμο.
Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης δήλωσε πως «τα νέα για τη γρίπη από το νότιο ημισφαίριο, είναι θετικά. Και νομίζω ότι θα τα πάμε καλά φέτος με τη γρίπη».

Πρόσθεσε δε πως ο κορωνοϊός εκτόπισε πολλές άλλες παθήσεις, όπως «οι παροξύνσεις της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, οι πνευμονικές εμβολές. Ο κόσμος μένει σπίτι του προφυλάσσεται. Και αυτό δεν συνέβη μόνο στο νότιο ημισφαίριο, αλλά και στη χώρα μας. Βλέπουμε ότι οι πληρότητες στις κλινικές είναι χαμηλές. Παράλληλα ένας ακόμη λόγος που θα τα πάμε φέτος καλά με τη γρίπη, είναι η χρήση ης μάσκας που θα περιορίσει τη μετάδοση».
Ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε πως οι καιρικές συνθήκες γίνονται πιο χειμωνιάτικες από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά. Με δεδομένο ότι η δράση του εμβολίου αρχίζει να έχει ισχύ περίπου 20 μέρες από τη στιγμή που θα εμβολιαστεί ο άνθρωπος, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαν να κάνουν το εμβόλιο και τον Νοέμβριο, ώστε να είναι προφυλαγμένοι ακριβώς την περίοδο που θα αρχίσει να χειμωνιάζει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το