Τοπικά

Κινητή Αστυνομική Μονάδα απέκτησε η Καρδίτσα

1 (9)
Ο επιτυχημένος θεσμός των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων (Κ.Α.Μ.) επεκτείνεται και στο νομό Καρδίτσας, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» για την Αστυνόμευση – Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών και Συνόρων.

Σήμερα το πρωί στη Διεύθυνση Αστυνομίας Καρδίτσας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την παρουσίαση της επέκτασης του θεσμού της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας (Κ.Α.Μ.) στο νομό.
Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας, Υποστράτηγος κ. Δημήτριος Κοτσιάφτης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η λειτουργία της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών και θα συμβάλλει στην αύξηση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.
Οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες συμπληρώνουν τις υπόλοιπες εμφανείς αστυνομικές δράσεις και υλοποιούν τον κεντρικό στρατηγικό στόχο της Ελληνικής Αστυνομίας που είναι: «Αστυνομία κοντά στον πολίτη».
Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί των Κ.Α.Μ.:
• Διενεργούν περιπολίες, αναπτύσσοντας σχέσεις επικοινωνίας και συνεργασίας με τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς των περιοχών.
• Καταγράφουν και διεκπεραιώνουν προβλήματα που εντοπίζουν στην περιοχή δραστηριοποίησής τους και χρήζουν αστυνομικής παρέμβασης, σε συνεργασία με τις κατά τόπους λοιπές αρμόδιες Αστυνομικές Υπηρεσίες.
• Συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με κάθε ζήτημα που αφορά παράνομες δραστηριότητες ή αποτελεί αντικείμενο αστυνομικής διερεύνησης.
• Υποδέχονται τους πολίτες στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του οχήματος, παρέχοντάς τους πληροφορίες και διεκπεραιώνοντας καθημερινού χαρακτήρα υποθέσεις τους (ώστε να αποφεύγεται η μετάβαση στις αστυνομικές υπηρεσίες ιδίως ηλικιωμένων ατόμων, καθώς και άλλων ευπαθών ομάδων).
• Ενημερώνονται για τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες των περιοχών στις οποίες πρόκειται να δραστηριοποιηθούν και επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαπίστωση, καταγραφή και προώθηση, μέσων των τοπικών Αστυνομικών Τμημάτων, συμβάντων ή καταστάσεων που βλάπτουν ή επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ιδίως των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

4
Το ειδικά διαμορφωμένο όχημα που διαθέτει η Κινητή Αστυνομική Μονάδα, είναι τύπου van και παρέχει τη δυνατότητα να λειτουργεί και ως γραφείο. Είναι δηλαδή διαμορφωμένο, έτσι ώστε να μπορούν οι πολίτες να καθίσουν και να συζητήσουν με τους αστυνομικούς θέματα ανακριτικής ή αστυνομικής αρμοδιότητας κι αν χρειαστεί να προβούν στη σύνταξη κάποιας ανακριτικής πράξης ή να υποβληθούν παράπονα.
Παράλληλα, διαθέτει κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό, δηλαδή φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, συνδεδεμένο με όλες τις εφαρμογές της Ελληνικής Αστυνομίας, εκτυπωτή, σφραγίδες, έντυπα, ενημερωτικά φυλλάδια κ.λπ.
Στελεχώνεται από τρεις ένστολους αστυνομικούς, καταρτισμένους σε θέματα γενικής αστυνόμευσης, γραμματειακής υποστήριξης, τροχαίας, τάξης και ασφάλειας.
Στην ουσία η Κινητή Αστυνομική Μονάδα αποτελεί ένα μικρό Αστυνομικό Τμήμα, που παρέχει επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες και ανταποκρίνεται άμεσα σε ζητήματα γενικής αστυνόμευσης.
Έτσι λοιπόν, θέματα όπως η θεώρηση γνησίου υπογραφής, η επικύρωση αντιγράφων, η ενημέρωση σχετικά με απαιτούμενα δικαιολογητικά για έκδοση ταυτότητας ή διαβατηρίου, η υποβολή εγκλήσεων ή παραπόνων κλπ, θα αντιμετωπίζονται και θα επιλύονται εντός του οχήματος της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας.
Η Κ.Α.Μ. επισκέπτεται καθημερινά βάσει προγραμματισμένων και ανακοινώσιμων δρομολογίων, απομακρυσμένες κυρίως περιοχές του Νομού, ώστε να έρχεται σε επικοινωνία με τους κατοίκους και να επιλύει προβλήματά τους, που σχετίζονται με την αστυνομία, χωρίς να απαιτείται η μετακίνησή τους στις έδρες των αστυνομικών Υπηρεσιών.

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα κίνησης των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, το οποίο θα διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες που θα ανακύπτουν, θα ανακοινώνεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ηλεκτρονικά και έντυπα και στους τοπικούς φορείς, έτσι ώστε οι πολίτες να προγραμματίζουν τη διευθέτηση των ζητημάτων τους.
Η ανακοίνωση των δρομολογίων εστιάζεται στην ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με την παρουσία της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στην περιοχή τους, ώστε να προγραμματίζουν τη διευθέτηση των ζητημάτων που τους απασχολούν και να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Με την παρουσία της στις δυσπρόσιτες περιοχές, όπου διαβιούν κυρίως ηλικιωμένα άτομα, των οποίων η μετάβαση στα αστικά κέντρα παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες, διευκολύνεται στο μέγιστο βαθμό η εξυπηρέτηση των αναγκών τους, ενισχύεται ακόμη περισσότερο το αίσθημα ασφάλειάς τους και ελαχιστοποιούνται τυχόν δυσάρεστα φαινόμενα, όπως η εξαπάτηση ή η διάπραξη άλλων αδικημάτων σε βάρος τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το