Τοπικά

Kίνηση Πολιτών για το νερό: Η ΔΕΥΑΜΒ καλείται να συμμορφωθεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Να ανακληθούν όλοι οι λογαριασμοί που εκδόθηκαν από τη ΔΕΥΑΜΒ και να επιστραφούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα όσα ποσά δόθηκαν προς εξόφληση λογαριασμών άρδευσης καλεί την Επιχείρηση η Κίνηση Πολιτών για το Νερό μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώθηκε η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου που ενέκρινε τον κανονισμό άρδευσης.  Η Κίνηση Πολιτών έχει ξεκινήσει την ενημέρωση στα χωριά του Πηλίου και επισημαίνει πως η μη συμμόρφωση της ΔΕΥΑΜΒ στην απόφαση του ΣτΕ συνιστά παρανομία και θα κληθεί να καταβάλει αποζημιώσεις.

Η ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών για το Νερό:

“Το ΣτΕ με την απόφαση 2301/2018, στις 9/10/2018, έκανε δεκτή την προσφυγή κατοίκων του Πηλίου και ακύρωσε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, με την οποία ενέκρινε τον κανονισμό άρδευσης της ΔΕΥΑΜΒ. Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη του κινήματος για την προστασία του Νερού, η οποία έρχεται να ενισχύει τον αγώνα των τοπικών κοινωνιών του ορεινού όγκου απέναντι στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της άρδευσης.
Η ισχύς της απόφασης έχει αναδρομική ισχύ και ως εκ τούτου όλες οι πράξεις που έγιναν από την ΔΕΥΑΜΒ από την Άνοιξη του 2015, με βάση τον συγκεκριμένο κανονισμό άρδευσης, είναι άκυρες.
Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι λογαριασμοί που εκδόθηκαν από την ΔΕΥΑΜΒ αυτό το διάστημα πρέπει να ανακληθούν και να επιστραφούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα όσα ποσά δόθηκαν προς εξόφληση λογαριασμών άρδευσης.

Επισημαίνουμε ότι η μη συμμόρφωση της ΔΕΥΑΜΒ στην απόφαση του ΣτΕ, συνιστά παρανομία και πέρα από τις όποιες άλλες συνέπειες που θα έχει, θα υποχρεωθεί να καταβάλλει σχετικές αποζημιώσεις.
Η Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό, που πήρε την πρωτοβουλία της προσφυγής στο ΣτΕ, άρχισε ήδη την ενημέρωση στα χωριά του Πηλίου σε συνελεύσεις στις Σταγιάτες και την Δράκεια, όπου οι κάτοικοι είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν ερωτήσεις στην δικηγόρο που χειρίστηκε την προσφυγή και στο τέλος αποφάσισαν μια σειρά ενεργειών που είναι απαραίτητο να γίνουν ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή της απόφασης από την ΔΕΥΑΜΒ.
Η ενημέρωση θα συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον και στις υπόλοιπες ορεινές κοινότητες. Την ερχόμενη Κυριακή 16/12 και ώρα 10:30 πμ θα γίνει συνέλευση στον Άγιο Γεώργιο Μπαξέδων στο Πνευματικό Κέντρο της ενορίας.
Η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί ισχυρό χαστούκι στη δημοτική αρχή η οποία προσπαθεί τα τελευταία πάνω από τέσσερα χρόνια να επιβάλλει ετσιθελικά τη δική της πολιτική, κάνοντας πέρα την καταστατική λειτουργία του θεσμού της ΤΑ και χρησιμοποιώντας ακατάσχετο υβρεολόγιο, βία, εκβιασμό, νομική και αστυνομική βία, φασισμό, ρατσισμό και σεξισμό μέσα στους δημοτικούς χώρους όπου παίρνονται οι αποφάσεις που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών.
Χαστούκι όμως ισχυρό δέχτηκαν και οι ελεγκτικές περιφερειακές δημόσιες υπηρεσίες που προκλητικά ενέκριναν την εμφανώς παράνομη διαδικασία έγκρισης του συγκεκριμένου κανονισμού πετώντας στο καλάθι των αχρήστων την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν κάτοικοι και συνεταιρισμοί του Πηλίου.
Καλούμε τους κατοίκους των χωριών να μη δέχονται τις «προσφορές» της ΔΕΥΑΜΒ, η οποία προτρέπει τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων να πείσουν τους αγρότες να γίνουν πελάτες της επιχείρησης έναντι ελάχιστου τιμήματος. Αρκεί φυσικά να καταγραφούν στο πελατολόγιο, με στόχο πάντα να διατηρήσει το δικαίωμα στη διαχείριση της άρδευσης και να εξασφαλίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για το ξεπούλημά της σε ιδιώτες.

Η Κίνηση θα συνεχίσει τον αγώνα για την προστασία του Νερού σε όλα τα επίπεδα μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημα σχεδόν όλων των τοπικών κοινοτήτων για την επαναφορά της διαχείρισης της άρδευσης στην ΤΑ και την δημιουργία του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης στον Δήμο Βόλου. Το αίτημά είναι δίκαιο και στηρίζεται και από τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΜΒ οι οποίοι από το 2013 δηλώνουν την αδυναμία να ανταπεξέλθει η δημοτική επιχείρηση στις απαιτήσεις της διαχείρισης της άρδευσης”

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το