Τοπικά

Κινηματογραφική ματιά στη θεσσαλική ύπαιθρο από τη Μαριάννα Οικονόμου

Επιμένει… θεσσαλικά η Μαριάννα Οικονόμου. Έπειτα από το ντοκιμαντέρ «Ο Πιο Μακρύς Δρόμος» που αναφερόταν στις φυλακές ανηλίκων Βόλου και κατέγραψε την ιστορία δύο νεαρών προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία, η γνωστή σκηνοθέτιδα επανήλθε με τη νέα δουλειά της, που τιτλοφορείται «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες» και γυρίστηκε στην Καρδίτσα.

Το τελευταίο ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου με τον ευρηματικό τίτλο, μας μεταφέρει στην Καρδίτσα και πιο συγκεκριμένα στον Ηλιό. Ένα χωριό του θεσσαλικού κάμπου, όπου έχουν απομείνει πια 33 ψυχές όλες κι όλες. Με την κάμερά της πήρε μια απροσδόκητη στροφή μακριά από τη ζωή στην πόλη και εστίασε στον καθημερινό κόσμο των αγροτών. Οι συναντήσεις αυτές συνοδεύονται από την εμβληματική μουσική του Ρίχαρντ Βάγκνερ και δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα.
Στο επίκεντρο της ταινίας βρίσκονται ο Αλέξανδρος Γκουσιάρης, ένας μαθηματικός που στράφηκε τελικά στην παραγωγή μελιού και ντομάτας, ο εξάδελφός του Χρήστος Τάκας και άλλες πέντε γυναίκες του χωριού και ο αγώνας τους να διεκδικήσουν το δικό τους μερίδιο στην παγκόσμια αγορά μέσω της καλλιέργειας ενός παλαιού σπόρου ντομάτας και την παρασκευή βιολογικού ντοματοπολτού.

Εύλογα κάποιος αναρωτιέται για τη σχέση του Βάγκνερ με τις ντομάτες… Έχει να κάνει με την ιδέα των Καρδιτσιωτών παραγωγών να τοποθετήσουν ηχεία καταμεσής των εκτάσεων που καλλιεργούν, ώστε τα φυτά να αναπτύσσονται υπό τους ήχους κλασικής μουσικής. Εκ πρώτης όψεως, το σκηνικό φαντάζει σουρεαλιστικό, ωστόσο η κ. Οικονόμου μίλησε για το πώς προέκυψε η επιλογή του Γερμανού συνθέτη καταμεσής του κάμπου. «Ο Χρήστος πάντα έβαζε μουσική στα χωράφια. Στην αρχή σκέφτηκαν παραδοσιακά τραγούδια, ώσπου, εντελώς αναπάντεχα, γύρισε και πρότεινε τον Βάγκνερ. Κι έτσι πειραματίστηκαν με κλασική μουσική» αποκάλυψε και πρόσθεσε: «Είναι μία ιστορία, στην οποία αυτό που με γοήτευσε είναι ότι συνδυάζει μία αγροτική πραγματικότητα και μία κανονικότητα σ’ ένα πολύ μικρό αγροτικό χωριό της Θεσσαλίας, με μία πιο… φευγάτη κατάσταση που είναι μπλεγμένη με μύθους, ιστορίες και μουσική. Και όλος αυτός ο διαφορετικός τρόπος να βλέπει κάποιος τη ζωή, είναι το στοιχείο που δίνει νόημα σ’ αυτούς τους ανθρώπους και τους ωθεί να κάνουν διαφορετικά πράγματα και να έρχονται αντιμέτωποι με τις διεθνείς αγορές. Που δεν το περίμενε κανείς, σ’ ένα τόσο μικρό χωριό να έχει το θάρρος και να ξέρει πώς να προωθήσει τα προϊόντα του, όχι μόνο στην Ελλάδα, μα και το εξωτερικό. Η «Στραγγιστή ντομάτα» κυκλοφορεί στην Ευρώπη, την Αμερική μέχρι και το Χονγκ Κονγκ. Αυτό είναι το εντυπωσιακό. Είναι μίας πάρα πολύ καλής ποιότητα ντομάτα, το μυστικό είναι ότι πρόκειται για αρχαίο σπόρο που μεγαλώνει στον τόπο αιώνες τώρα. Δεν έχει μεταλλαχθεί, ταιριάζει με την περιοχή και πιστέψτε με, είναι απίστευτα νόστιμη και αρωματική η ντομάτα που βγαίνει στον Ηλιό».

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Αλέξανδρος Γκουσιάρης, αφότου εγκατέλειψε τα μαθηματικά και αφοσιώθηκε στη γεωργία και τη μεταποίηση, έστησε μία οικοτεχνική μονάδα που τα προϊόντα της έχουν περάσει το κατώφλι μέχρι και των φημισμένων πολυκαταστημάτων Harrods στο Λονδίνο: «Όντως, η μονάδα του είναι πολύ μικρή. Επτά άτομα απασχολούνται. Αυτός είναι ο πυρήνας», είπε η κ. Οικονόμου, η οποία κλείνοντας αποκάλυψε τη σχέση της με το χωριό: «Γνώριζα για τον Ηλιό κοντά στα δέκα χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα πήγαινα κάθε τόσο και ειδικά την τελευταία πενταετία με την κάμερα κατέγραφα την καθημερινότητά τους ανά τακτά διαστήματα. Και με έναυσμα την παραγωγή μίας ποικιλίας ντομάτας, η ταινία μιλά για τις ανθρώπινες σχέσεις, τη στενάχωρη ζωή στην ελληνική ύπαιθρο και το πώς μπορούμε να αυτοπροσδιοριζόμαστε σε δύσκολους καιρούς».
Η παγκόσμια «πρώτη» της ταινίας έγινε στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν και συμμετείχε στην 69η Berlinale, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο και συγκαταλέγεται στα σπουδαιότερα διεθνή φεστιβάλ για τον κινηματογράφο της γηραιάς ηπείρου, μαζί με αυτά των Καννών και της Βενετίας. «Η ταινία έχει αρχίσει να «ταξιδεύει» στο εξωτερικό. Μάλιστα, στις 4 Απριλίου θα είναι η εναρκτήρια ταινία στο διεθνές φεστιβάλ «Visions du Réel» στην Ελβετία», σημείωσε η κ. Οικονόμου, ενώ στις 13/4 το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί και στον Βόλο, στην «αυλαία» του φετινού CineDoc.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το