Πολιτισμός

Κινηματογραφικές προβολές με αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

cinema-img1_0

Με ένα αφιέρωμα στο φετινό (18ο) Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης συνεχίζονται από 28 έως 31 Μαρτίου οι προβολές της Κινηματογραφικής Κοινότητας από τον ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ.

Όπως κάθε χρόνο, ένα ενδεικτικό μέρος του ελληνικού προγράμματος του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης προωθείται στην περιφέρεια, ενισχύει την πολιτιστική αποκέντρωση και μεταφέρει κλίμα αυτής της κινηματογραφικής γιορτής στις αίθουσες συγκεκριμένων πόλεων μεταξύ των οποίων ο Βόλος.

Οι προβολές θα γίνουν τη Δευτέρα 28 Μαρτίου, στο Μεταξουργείο από τις 8 το βράδυ με είσοδο ελεύθερη στο κοινό.

Η δεύτερη ευκαιρία / A Second Chance Μενέλαος Καραμαγγιώλης 61’

a_second_chance

«Βγαίνεις στο προαύλιο. Στο ένα παγκάκι κάποιοι κρατούμενοι συζητάνε για το πώς θα παρανομήσουν, όταν θα βγούνε, δίχως να τους πιάσουν. Στο άλλο μιλάνε για πρέζα, στο παρ’ άλλο μιλάνε για τα καλάσνικοφ και ξαφνικά διακρίνεις εκεί πέρα πίσω, ένα τεράστιο Λιθουανό μαζί με κάνα-δυό παραπλήσιους τύπους να παίζουνε σκάκι…», αφηγείται ένας κρατούμενος δάσκαλος μουσικής στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα. Υπάρχει στην αληθινή ζωή μια δεύτερη ευκαιρία; Ένας έφηβος από τη Λιθουανία βρίσκεται κρατούμενος στις φυλακές ανηλίκων μιας άγνωστης χώρας που δεν έχει ξαναδεί, ούτε μιλάει τη γλώσσα της. Ή θα μείνει στο κελί του παραιτημένος ή θα βρει τρόπο να επαναπροσδιορίσει τη ζωή του. Στο σχολείο της φυλακής θα προσπαθήσει να μάθει ελληνικά, να ανακαλύψει τα κρυμμένα ταλέντα του κι ίσως μια μέρα να σπουδάσει στο Πολυτεχνείο. Θα τα καταφέρει;  Για τρία χρόνια μέσα από τη φυλακή παλεύει να πετύχει αυτούς τους άπιαστους στόχους καθώς η κάμερα αποτυπώνει την αγωνία του να ξαναρχίσει τη ζωή του από την αρχή.

Η Αθήνα από κάτω – Το ντοκιμαντέρ των νεόπτωχων / Athens From BeneathThe Documentary of the Newly Poor Τάκης Μπαρδάκος 62’

athens_from_beneath__the_documentary_of_the_newly_poor

Η Ελλάδα των «νεόπτωχων», των ανέργων που ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά, κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης. Η ταινία ακολουθεί τις ιστορίες αρκετών πολιτών, προβάλλοντας την κοινωνική ανισότητα και την αδικία. Το φαινόμενο των αστέγων, τα συσσίτια, τα συγκλονιστικά ποσοστά ανεργίας και η κατάπτωση μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων στην κατηγορία των νεόπτωχων, έχουν μετατρέψει το όνειρο της ευημερίας σε έναν κοινωνικό-οικονομικό εφιάλτη. Το ντοκιμαντέρ αυτό ως καλλιτεχνικό έργο, δεν ακολουθεί τους κανόνες της διαφημιστικής αισθητικής ή της τουριστικής ματιάς, αλλά είναι σκληρό και αποδομημένο – όσο σκληρή και αδιέξοδη είναι πολλές φορές η ίδια ζωή – επίκαιρο όμως και αναγκαίο για την κοινωνική αλληλεγγύη, την πολιτισμική συνείδηση και την ανάγκη για διάλογο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το