Τοπικά

Κίνημα «δεν κληρονομώ»… στη Μαγνησία

Γιγαντώνεται το κίνημα «δεν κληρονομώ» στη Μαγνησία, που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια την εμφάνισή του λόγω της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ειρηνοδικείου Βόλου, οι αποποιήσεις κληρονομιών έχουν πάρει δραματικές διαστάσεις και η αύξησή τους, σε σύγκριση με το 2016, έχει φθάσει το 68%…

Υπολογίζεται ότι καθημερινά φέτος κατατίθενται κατά μέσο όρο στο Ειρηνοδικείο Βόλου επτά δηλώσεις αποποίησης κληρονομιάς…
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το πρώτο οκτάμηνο φέτος κατατέθηκαν 1076 δηλώσεις, όταν το αντίστοιχο οκτάμηνο πέρυσι είχαν κατατεθεί 641… Η αύξηση ξεπερνάει το 68%…
Συνολικά ολόκληρο το 2016 οι αποποιήσεις ήταν 1071 στο Ειρηνοδικείο Βόλου, όταν σε όλη τη χώρα έφθασαν τις 54.422. Το 2013 ανήλθαν σε 29.199, το 2014 σε 41.388 και το 2015 σε 45.628… Άλλωστε η κατάθεση της δήλωσης κοστίζει μόλις 5 ευρώ (μεγαρόσημο).
Σύμφωνα με πηγή του Ειρηνοδικείου Βόλου, οι κληρονόμοι κινητοποιούνται άμεσα πλέον, όταν δεν μπορούν να κάνουν αποδοχή των κληρονομιών και προχωρούν σε αποποιήσεις, όταν λαμβάνουν γνώση για οφειλές είτε από την Εφορία, είτε από ασφαλιστικό Ταμείο, είτε από Τράπεζα.

Το Δημόσιο ή το Ταμείο ή η Τράπεζα αναζητούν τους κληρονόμους που δεν έκαναν αποποίηση και τους ενημερώνουν για τις οφειλές του εκλιπόντα, ενώ οι Τράπεζες φθάνουν στο σημείο να αναζητούν τον κληρονόμο μέχρι και στον τέταρτο βαθμό συγγένειας του εκλιπόντα, όπως στα παιδιά των ανεψιών…
Το κίνημα «Δεν κληρονομώ», που αναπτύχθηκε λόγω οικονομικής κρίσης και υπερφορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, συνεχίζει να φουντώνει.
Η ίδια πηγή του Ειρηνοδικείου Βόλου σημειώνει πως οι κληρονόμοι δεν αποποιούνται θετικές κληρονομιές, διότι δεν έχουν να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς ή τον ΕΝΦΙΑ, εκτός κι αν κληρονομούν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, πράγμα σπάνιο.

Προθεσμία τεσσάρων μηνών

Προθεσμία τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία θανάτου του κληρονομούμενου εφόσον είναι κάτοικοι Ελλάδας και ενός έτους εάν είναι κάτοικοι εξωτερικού, έχουν οι δικαιούχοι, προκειμένου να καταθέσουν αίτηση αποποίησης κληρονομιάς και άρα να… μπλοκάρουν τυχόν διαδικασίες κατάσχεσης, τόσο των προσωπικών τους τραπεζικών λογαριασμών, όσο και της λοιπής κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα Βολιώτη, που είχε χάσει τον πατέρα του το 2013 και εμφανίστηκε φέτος στο Ειρηνοδικείο Βόλου εκπρόθεσμα, για να κάνει δήλωση αποποίησης κληρονομιάς, αφού πρώτα παρέλαβε ειδοποιητήριο για οφειλή σε ασφαλιστικό ταμείο του εκλιπόντα.

Σύμφωνα με την πηγή του Ειρηνοδικείου, οι εκπρόθεσμες δηλώσεις υπολογίζονται στο 20% του συνόλου.
Η ευθύνη των συγγενών έγκειται στο να προλάβουν την προθεσμία, ώστε να ενημερώσουν κάθε τράπεζα ή πιθανό φορέα ή ιδιώτη, στον οποίο θα είχε οφειλή ο αποβιώσας και, ίσως, κινήσει διαδικασίες κατάσχεσης και οπωσδήποτε το ελληνικό Δημόσιο (φορολογική αρχή, ασφαλιστικά ταμεία, Δήμοι), ότι έχουν προβεί σε αποποίηση, για να αποφύγουν να δέχονται βεβαιώσεις και εξώδικες οχλήσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών του αποβιώσαντος, αλλά και μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης/κατάσχεσης, θεωρούμενοι ως κληρονόμοι του.
Το χρονικό περιθώριο της αποποίησης, ωστόσο, ξεκινάει για τον κάθε ένα κληρονόμο σε διαφορετικά χρονικά σημεία και, συγκεκριμένα, από τη στιγμή, που θα κληθεί στην κληρονομιά. Στην περίπτωση του υιού, δηλαδή, από τότε, που έλαβε γνώση της επαγωγής (θάνατος του παππού) και του εγγονού από την επομένη ημέρα αποποίησης του υιού. Εν ολίγοις, εάν κάποιος δεν κληθεί ως κληρονόμος δεν έχει ξεκινήσει γι’ αυτόν το χρονικό περιθώριο της αποποίησης. Προγενέστερη αποποίηση, πριν κληθεί κληρονόμος, είναι αυτοδικαίως άκυρη. Αν αυτός, που πρέπει να αποποιηθεί, είναι ανήλικος, τότε ζητείται άδεια από το Ειρηνοδικείο της κατοικίας του, με την προϋπόθεση ότι το παθητικό της κληρονομιάς είναι μεγαλύτερο από το ενεργητικό της. Το κόστος ωστόσο αποποίησης κληρονομίας από ανήλικο ανεβαίνει στα 500-600 ευρώ, καθώς παρεμβάλλεται και δικηγόρος με την εκούσια διαδικασία της υπόθεσης στο Ειρηνοδικείο.

Στο Ειρηνοδικείο Βόλου έχουν καταθέσει δηλώσεις αποποίησης και ομογενείς από το εξωτερικό, την Αγγλία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, όπως και κληρονόμοι από άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Ακόμη και εάν τα ακίνητα, που συνοδεύουν τις κληρονομιές, δεν είναι χρεωμένα, οι δικαιούχοι φέρεται να προκρίνουν τη λύση της αποποίησης, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ολοένα και αυξανόμενες υποχρεώσεις, που «γεννά» η υψηλή φορολογία ακινήτων στις μεγάλες κληρονομιές.
Πριν την κρίση, δηλαδή τα έτη 2007-2008 οι αποποιήσεις κληρονομιών όλο το έτος δεν ξεπερνούσαν τις 50 στον Βόλο και γίνονταν μόνον για να περάσουν στα χέρια των εγγονών οι ακίνητες περιουσίες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το