Κατηγορίες: Ελλάδα

Κυνήγι για τις ψήφους των βουλευτών πριν από τη μάχη της κάλπης

Την τελική ευθεία για τις εκλογές νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας διανύουν οι τέσσερις υποψήφιοι για την αρχηγία, σε βαρύ κλίμα από τις μεταξύ τους συγκρούσεις και με συνειδητή σιωπή από την πλειοψηφία των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στο ίδιο πλαίσιο έντονες φήμες φέρουν τον αριθμό των υποψηφίων να μειώνεται σε τρεις, λίγο πριν από τις κάλπες, ωστόσο διαψεύδονται και από τους τέσσερις. Τις φήμες πυροδότησε και ο Αδωνις Γεωργιάδης κατά την παρουσίαση του προγράμματός του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα φτάσω στην κάλπη ό,τι και να γίνει. Για άλλους δεν ξέρω».

Οι συγκρούσεις, οι κρυφές προτιμήσεις των βουλευτών της ΝΔ και οι φήμες για αποχώρηση από την «κούρσα» διαδοχής είναι κρούσματα τα οποία υποδηλώνουν ότι η σύγκρουση μεταξύ των «τεσσάρων» διεκδικητών της προεδρίας της παράταξης προσλαμβάνει χαρακτήρα και προσωπικής αντιπαράθεσης. Εμπειροι μάλιστα κοινοβουλευτικοί επισημαίνουν ότι η σύγκρουση θα ενταθεί ακόμη περισσότερο όσο πλησιάζει η 22α Νοεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής της εκλογής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος μέχρι τώρα είχε αποφύγει να μετάσχει δημόσια στον «κύκλο» της αντιπαράθεσης, πριν από λίγα 24ωρα εξαπέλυσε ευθεία βολή κατά του Απ. Τζιτζικώστα, λέγοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν μπορεί να είναι εξωκοινοβουλευτικός.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει ως πεδίο αντιπαράθεσης το ντιμπέιτ και σε καθημερινή βάση πλέον, καλεί τους συνυποψηφίους του σε δημόσιο τηλεοπτικό διάλογο. Αναμένει μάλιστα τις επόμενες μέρες τη σαφή τοποθέτηση από τον πρόεδρο του κόμματος Β. Μεϊμαράκη, αλλά και από τους άλλους δύο υποψηφίους για το αν συμφωνούν.

Μέχρι τώρα, ο Αδ. Γεωργιάδης έχει δεχθεί να συμμετάσχει σε τηλεοπτική «μάχη». Από την πλευρά του, ο Απ. Τζιτζικώστας έχει δηλώσει ότι θα δεχθεί τον δημόσιο διάλογο μόνο αν προσέλθουν όλοι. Σε ευθεία βολή για τον Β. Μεϊμαράκη, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η ιδιότητα του προέδρου δεν ακυρώνει την ιδιότητα του υποψηφίου, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να ακούσουμε από όλους τις σκέψεις τους για το κόμμα και τη χώρα».

Ο Απ. Τζιτζικώστας, μετά τη σύγκρουση που είχε με τους κ. Σαμαρά και Καραμανλή, επικεντρώνει τα πυρά του στο πρόσωπο του Β. Μεϊμαράκη, εκτιμώντας ότι αυτός είναι ο βασικός του αντίπαλος. Τον κατηγόρησε για την επιλογή του να καλέσει τους συνυποψηφίους του στη Μαδρίτη κάνοντας λόγο για «θεατρινισμούς», ενώ έβαλε και κατά της Ντ. Μπακογιάννη για το θέμα της αντιπροεδρίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Συγκεκριμένα είπε ότι ο Β. Μεϊμαράκης αποφάσισε μόνος του να προτείνει την Ντ. Μπακογιάννη για αντιπρόεδρο, κάτι που ωστόσο διέψευσε η πρώην υπουργός αποκαλύπτοντας ότι η ίδια είχε συζητήσει το θέμα με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και είχε τη σύμφωνη γνώμη του. Ο ίδιος άφησε σαφείς αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αδωνι Γεωργιάδη για την περίοδο που ήταν υπουργοί, λέγοντας ότι δεν έκαναν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Ο Αδ. Γεωργιάδης παραμένει σταθερός στην καμπάνια του, η οποία στηρίζεται στο ότι ο ίδιος είναι αυτοδημιούργητος και δεν προέρχεται από «πολιτικό τζάκι».

Ολα είναι ρευστά
Την ίδια ώρα και οι τέσσερις υποψήφιοι επιδιώκουν να διευρύνουν την επιρροή τους τόσο στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όσο και στο επίπεδο της κομματικής βάσης της ΝΔ, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία.

Εμπειρα στελέχη υποστηρίζουν ότι τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν θα ανοίξουν εύκολα τα «χαρτιά» τους για το ποιον υποψήφιο υποστηρίζουν. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι αν και όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί ζητούν στήριξη, οι βουλευτές από τη δική τους πλευρά αποζητούν έναν ρόλο για την «επόμενη μέρα». Επειδή όμως κάποιοι θεωρούν ότι ακόμα δεν υπάρχει σαφές ισχυρό ρεύμα ή ότι υπάρχει ικανό διάστημα στο οποίο θα μπορούσε να ανατραπεί το όποιο προβάδισμα, αποφεύγουν να τοποθετηθούν. Και προσθέτουν ότι μέχρι την εκλογική αναμέτρηση του πρώτου «γύρου» πολλοί βουλευτές θα αλλάζουν «στρατόπεδα».

Πέραν όμως από τη επιρροή των υποψηφίων στους βουλευτές πολλά θα κριθούν από το μέγεθος του εκλογικού σώματος. Δηλαδή, από το πόσοι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις εσωκομματικές κάλπες σε 21 ημέρες από σήμερα.

Ο Β. Μεϊμαράκης παραμένει ο πιο δημοφιλής εκ των υποψηφίων, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς στηρίζεται από μια μεγάλη ομάδα βουλευτών που χαρακτηρίζονται ως «Καραμανλικοί».

Μεταξύ άλλων την υποψηφιότητά του υποστηρίζουν οι Γ. Κουμουτσάκος, Γ. Βλάχος, ο γιος του Αχ. Καραμανλή, Κώστας, οι Ν. Κακλαμάνης, Κ. Τασούλας, Κ. Γκιουλέκας, Χρ. Σταϊκούρας, Β. Οικονόμου και άλλοι. Ο κ. Μεϊμαράκης θα συνεχίσει να κινείται θεσμικά και να ρίχνει το βάρος της καμπάνιας του μέσω του αντιπολιτευτικού του ρόλου, ενώ στο εσωκομματικό πεδίο θα λειτουργεί ενωτικά, λένε τακτικοί συνομιλητές του.

Αντιπαράθεση
Ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος επενδύει «καθαρά» στην κοινωνία επιδιώκοντας να «ανεβάσει» τον αριθμό εκείνων που θα ψηφίσουν την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, υποστηρίζεται μεταξύ άλλων από τους Κ. Χατζηδάκη, Τ. Δημοσχάκη, Κ. Κοντογεώργο.

Πληροφορίες που εμφανίζουν και τον κ. Μ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος επισήμως δεν έχει τοποθετηθεί, να είναι κοντά στη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, δεν διαψεύδονται. Ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στην αντιπαράθεση σε πολιτικό επίπεδο, επιχειρώντας να ενεργοποιήσει την κοινωνία. «Αν δεν κινητοποιήσουμε το ενδιαφέρον της κοινωνίας, η ΝΔ θα παραμείνει ένα κλειστό κόμμα μηχανισμών», λέει χαρακτηριστικά.

Ο Απ. Τζιτζικώστας έχει στο πλευρό του την κυρία Α. Ασημακοπούλου, τον Ν. Μηταράκη, τον Α. Κατσανιώτη, τους Κ. Σκρέκα, Γ. Στύλιο, Απ. Βεσυρόπουλο, Σ. Κεδίκογλου, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθεί η στήριξη στελεχών από το καραμανλικό μπλοκ. Και ο κ. Τζιτζικώστας επιχειρεί να διεισδύσει στην κοινωνία και όπως τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του «πάμε να αλλάξουμε εμείς τη νοοτροπία των κλειστών συστημάτων για να πείσουμε τους πολίτες πως μπορούμε και πάλι να αλλάξουμε τη χώρα».

Ο Αδ. Γεωργιάδης υποστηρίζεται από τον Δημ. Κυριαζίδη, ενώ έχει στο πλευρό του και τον στενό συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά, Γ. Μουρούτη. Εκθειάζει σε κάθε ευκαιρία το έργο της κυβέρνησης Σαμαρά, όπως έκανε και κατά την παρουσίαση του προγράμματός του, τονίζοντας ότι «αν δεν διακοπτόνταν βίαια η θητεία της από τις εκλογές που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα θα είχε βγει από το μνημόνιο και θα είχε εισέλθει στις αγορές».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ – ΣΑΜΑΡΑ
Με επίσημο θέμα στην ατζέντα το καυτό θέμα του προσφυγικού, θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα ο Β. Μεϊμαράκης με τον Α. Σαμαρά. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι το προσφυγικό δεν θα είναι το μόνο θέμα που θα συζητήσουν, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι δύο άνδρες θα καθίσουν «απέναντι» για να κάνουν διάλογο ύστερα από το ψυχροπολεμικό κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο «πάγος» που υπήρχε μεταξύ του νυν προέδρου και του πρώην πρωθυπουργού ξεκίνησε από το βράδυ των εκλογών, όταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης «είδε» τον Αντώνη Σαμαρά πίσω από τις δηλώσεις αμφισβήτησης της προεκλογικής στρατηγικής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», ζήτησε τότε από τον πρώην πρωθυπουργό να κάνει μια θετική δήλωση για το αποτέλεσμα της ΝΔ, κάτι που δεν συνέβη ποτέ.

Το ραντεβού κλείστηκε τα προηγούμενα 24ωρα, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ολιγόλεπτη συζήτηση των δύο ανδρών στη Μαδρίτη, που έγινε αμέσως μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά, συμφώνησαν να τα πουν από κοντά στην Αθήνα.

Πηγή www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ξέφρενοι πανηγυρισμοί στην παραλία του Βόλου για τη νίκη του Ολυμπιακού – Οι «ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν το Conference League (photos, video)

O Ολυμπιακός επικράτησε με 1-0 στην παράταση της Φιορεντίνα στον τελικό του Conference League στην…

30 Μαΐου 2024

Moana: Στη δημοσιότητα το teaser του νέου σίκουελ

Τα Walt Disney Animation Studios παρουσίασαν ένα νέο τρέιλερ για το «Moana 2», το σίκουελ…

29 Μαΐου 2024

Λαμία: Θέμα χρόνου τα εντάλματα για τη φωτιά στο εργοστάσιο με τα μολυσμένα γεύματα – Τα νέα ευρήματα

Δεν έχουν τέλος οι εξελίξεις στην υπόθεση με τη φωτιά που έκαψε ολοσχερώς το εργοστάσιο…

29 Μαΐου 2024

Παναγία Καταφυγιώτισσα: «Σφραγίστηκε» το εκκλησάκι που εικονογράφησε ο Μυταράς

Η Παναγία Καταφυγιώτισσα, το εκκλησάκι που φέρει τη σφραγίδα του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου, Δημήτρη Μυταρά,…

29 Μαΐου 2024

Πανίσχυρη ηλιακή καταιγίδα μπορεί να χτυπήσει τη Γη τα επόμενα 24ωρα

Μια πανίσχυρη ηλιακή καταιγίδα είναι πιθανόν να πλήξει τη Γη αυτήν την εβδομάδα, και προβλέπεται…

29 Μαΐου 2024

Πάτρα: Συγκλονίζει ο σύζυγος της 57χρονης hairstylist – Νέα στοιχεία για το γιατρό που τη χειρούργησε

Στη θλίψη έχει βυθιστεί η οικογένεια της 57χρονης hairstylist από την Πάτρα που πέθανε ξαφνικά…

29 Μαΐου 2024