Οικονομία

Η κινεζική «επέλαση» δύο δισ. ευρώ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και η ανησυχία των ομάδων

podosfairo-kina
Πρόθυμοι να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο του προέδρου Ξι Γινπίνγκ να μετατραπεί η Κίνα σε ποδοσφαιρική υπερδύναμη, Κινέζοι κροίσοι έχουν δαπανήσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών ομάδων. Και ενώ οι ίδιοι υπόσχονται ότι υπό την προεδρία τους οι ομάδες θα αναδειχτούν σε νέα ύψη, τόσο οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές όσο και οι οπαδοί τους ανησυχούν για το μέλλον.

Μεταξύ των ομάδων που έχουν περάσει σε κινεζικά χέρια είναι η οι AC Milan, η Ιnter Milan, η Μanchester City και η Αston Villa. Αρκετές ακόμα, λιγότερο γνωστές, έχουν επίσης αγοραστεί από Κινέζους δισεκατομμυριούχους.
Οι οπαδοί των ομάδων δεν ανησυχούν άνευ λόγου και αιτίας. Αντίθετα, υπάρχει και προηγούμενο… Πριν από μερικά χρόνια ένας σχετικά άγνωστος Κινέζος επενδυτής πρώην ιδιοκτήτης κομμωτηρίων, ο Carson Yeung, ανέλαβε τα ηνία της βρετανικής Birmingham City FC.
Παρότι ο επιχειρηματίας υποσχέθηκε στην ομάδα ότι το μέλλον της θα είναι στρωμένο με… ροδοπέταλα και οι καριέρες των ποδοσφαιριστών της θα απογειωθούν λόγω των διασυνδέσεών του κάτι τέτοιο τελικά δεν συνέβη. Αντίθετα, η ομάδα υποβιβάστηκε στη Β΄ Κατηγορία του βρετανικού ποδοσφαίρου και ο «δικτυωμένος» Κινέζος ιδιοκτήτης της φυλακίστηκε στο Χόνγκ Κονγκ για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Οι περισσότεροι από τους νέους… επενδυτές είναι σαφώς πιο γνωστοί από τον Yeung και έχουν πραγματικές πολιτικές διασυνδέσεις στη χώρα τους. Παράλληλα, έχουν πίσω τους επιχειρήσεις-κολοσσούς, όπως η Dalian Wanda, η Fosun International και η China Media Capital. Άλλοι είναι σαφώς πιο άσημοι. Μεταξύ αυτών και ο Tony Xia, ο νέος «πατέρας» της Aston Villa και ιδιοκτήτης βιοτεχνίας με συντηρητικά τροφίμων.
Οι μεγάλες κινεζικές εταιρίες βλέπουν το χώρο του ποδοσφαίρου ως μια μεγάλη πηγή εσόδων και μια «βιομηχανία» που μπορεί να φέρει αμύθητα κέρδη στους κροίσους της Κίνας. Ορισμένοι από τους κινεζικούς κολοσσούς, όπως η Dalian Wanda, έχουν προχωρήσει και σε εξαγορές στον χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.
Πέρσι, η ίδια εταιρία αγόρασε το 20% της Ατλέτικο Μαδρίτης για 52 εκατομμύρια δολάρια ενώ εξαγόρασε και την ελβετική εταιρία αθλητικών δικαιωμάτων Intfront Media.
H China Media Capital επένδυσε 400 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά του 13% της «μαμάς» εταιρίας της Manchester City.
O Aλεξάντερ Τζάρβις, της συμβουλευτικής εταιρίας Blackbridge, έχει συμβουλέψει αρκετές ποδοσφαιρικές ομάδες που έχουν δεχτεί προτάσεις από Κινέζους επενδυτές. Όπως δήλωσε ο ίδιος στην εφημερίδα Financial Times, αρκετές από τις μικρότερες κινεζικές εταιρίες φαίνεται ότι αγοράζουν παρορμητικά χωρίς να έχουν πραγματική εμπειρία στο χώρου του ποδοσφαίρου.
«Ορισμένοι άνθρωποι του ποδοσφαίρου θα πουλούσαν ακόμα και τις γιαγιάδες τους για να κλείσουν μια συμφωνία. Οπότε υπάρχει κίνδυνος και για τις ομάδες αλλά και για τους κινέζους επενδυτές» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η ίδια εφημερίδα τονίζει ότι ένας εξειδικευμένος σύμβουλος, που εργάστηκε για την πώληση της West Bromwich Albion, δήλωσε ότι από τους περίπου 12 κινέζους επενδυτές που εξέφρασαν ενδιαφέρον για την αγορά των ομάδων μόλις τέσσερις είχαν την οικονομική δύναμη να προχωρήσουν σε συμφωνία.
Ο ίδιος τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο για τις ομάδες να καταλάβουν ποιοί επενδυτές είναι πραγματικά σοβαροί εάν δεν έχουν «αυτιά και μάτια» στην Κίνα.
Αδιαμφισβήτητα, ορισμένες από τις ομάδες αυτές θα «λάμψουν» και θα δεχτούν ενέσεις ρευστότητας από τους κινέζους επενδυτές τους. Ο ποδοσφαιρικός αναλυτής Μαρκ Ντρέιερ, όμως, τόνισε ότι το γεγονός ότι μια ομάδα έχει κινέζο ιδιοκτήτη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα αγαπηθεί από τους φίλαθλους της Κίνας. «Όλες οι μεγάλες ομάδες προσπαθούν να φανούν ελκυστικές στους Κινέζους, μέσω τηλεόρασης, κοινωνικών δικτύων και περιοδειών» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Ορισμένες από αυτές τις συμφωνίες θα καταλήξουν σε… κλάματα».

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το