Τοπικά

Κίνδυνος προστίμων 100 € σε ιδιοκτήτες ακινήτων – Μια ιδιότυπη απογραφή ζητεί το υπουργείο Οικονομικών

Μία ιδιότυπη απογραφή ζητεί το υπουργείο Οικονομικών από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι το μισθώνουν ή το μίσθωναν κατά το παρελθόν, παρά το γεγονός ότι έχουν δηλωθεί και έχουν φορολογηθεί. Οι ιδιοκτήτες πρέπει έως 30 Σεπτεμβρίου να τα δηλώσουν στο Taxis, μια απόφαση η οποία έχει περάσει στα «ψιλά», με τους ιδιοκτήτες να κινδυνεύουν με πρόστιμα 100 ευρώ ή ακόμη να φορολογηθούν για μισθώματα που δεν εισέπραξαν.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας κ. Αλέκος Κεχαγιάς τόνισε πως «το κράτος ζητεί από όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι τα εκμισθώνουν, να κάνουν μία ιδιότυπη απογραφή στο Taxis μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, όπου πρέπει να δηλώσουν σε ποιον μισθώνουν το ακίνητο σήμερα, πόσο είναι αυτό και μέχρι πότε είναι αυτή η μίσθωση, ανεξάρτητα αν τα δήλωσαν κάποτε, αν κατέθεσαν μισθωτήρια στην Εφορία, αν τα δήλωσαν και φορολογήθηκαν».

Ο ίδιος επισήμανε πως πέρασε στα «ψιλά» η απόφαση αυτή, χωρίς να δοθεί δημοσιότητα, δίνοντας κάποια παραδείγματα για τις «παρενέργειες» που μπορεί κάποιος να συναντήσει: «Κάποιος ιδιοκτήτης κατέθεσε από παλιά το μισθωτήριο στην Εφορία, το οποίο είναι ακόμη σε ισχύ σήμερα. Επειδή αδυνατεί το υπουργείο να το περάσει στο σύστημά του, ζητεί από τον πολίτη να έρθει και να το ξαναδηλώσει», συνεχίζοντας: «Αν υπήρχε ένα μισθωτήριο, το οποίο έληξε στις 31/12/2016, πρέπει ο ιδιοκτήτης να θυμηθεί, πότε έφυγε ο ενοικιαστής και να δηλώσει την ημερομηνία, διότι αλλιώς κινδυνεύει. Πρώτον, αν δεν το δηλώσει μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και το δηλώσει αργότερα, θα πληρώσει πρόστιμο 100 ευρώ. Δεύτερον, αν δεν το δηλώσει μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και το ξεχάσει, υπάρχει ο κίνδυνος την επόμενη χρονιά που θα κάνει τη φορολογική του δήλωση να του «φορτώσει» το Taxis κάποια μισθώματα πλασματικά ή ανύπαρκτα για κάποιον που ξενοίκιασε από το 2016».

«Πέρα από το ανήθικο και την ανεπάρκεια ότι αυτά που δηλώθηκαν είτε στο Taxis είτε στην Εφορία δεν τα αξιοποιούν και θέλουν ξανά να τα κάνουμε, θυμίζει από την άλλη την υπόθεση του 2014, όταν φύγαμε από το χαράτσι και μπήκαμε στον ΕΝΦΙΑ. Επειδή ήθελαν άρον-άρον να τελειώνουν τη δουλειά και να βγάλουν τον ΕΝΦΙΑ και επειδή ήξεραν ότι το αρχείο με τα Ε9 δεν ήταν ολοκληρωμένο, πάλι έβαλαν τους φορολογούμενους πολίτες να τα διορθώσουν. Και όποιος δεν το έκανε, το βρίσκει σήμερα μπροστά του σε μια μεταβίβαση ή σε μια γονική παροχή» ανέφερε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε παράταση μέχρι 31/12/2020, ενώ πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει και θα βρεθεί προ εκπλήξεως του χρόνου στη φορολογική δήλωση.
«Ένα ακόμα παράδειγμα είναι το εξής: Έχει κάποιος ένα διαμέρισμα και το νοίκιαζε μέχρι το 2018 και μετά βάζει τον πατέρα του, το οποίο δεν χρειάστηκε να το δηλώσει, διότι δεν είναι στις υποχρεώσεις του. Υπάρχει περίπτωση αυτός να κάνει τη φορολογική του δήλωση του χρόνου και να του έρθει «φυτευτό» από το Taxis ότι το 2019 και το 2020 το νοίκιαζε και να τρέχει και να μη φτάνει» κατέληξε ο κ. Αλέκος Κεχαγιάς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το