Τοπικά

Κίνδυνος να χαθούν 19 εκ. ευρώ για το έργο ύδρευσης στη Νέα Ιωνία

Το παρασκήνιο πίσω από την παύση εργασιών στο έργο της ύδρευσης στη Νέα Ιωνία βάζει σε τεράστιο κίνδυνο τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που ανέρχονται σε 19 εκατομμύρια ευρώ. Η Δημοτική Αρχή απέστειλε στον εργολάβο ήδη έγγραφο μέσω του οποίου τον απειλεί πως θα τον κηρύξει έκπτωτο, καθώς σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της «Θ» σταμάτησε τις εργασίες.
Σύμφωνα ωστόσο με πηγές της Διαχειριστικής Αρχής η συγκεκριμένη εταιρεία αφενός δεν έχει δημιουργήσει κανένα ζήτημα σε έργα που είχε αναλάβει σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, αφετέρου από τα έγγραφα που κατέθεσε φάνηκε πως από τη ΔΕΥΑΜΒ έχει λάβει ένα χαμηλό ποσοστό ως προκαταβολή και δεν έχει πληρωθεί τους λογαριασμούς που έχει καταθέσει παρότι το έργο προχωρά. Για να κηρυχθεί έκπτωτος εργολάβος θα πρέπει να διενεργηθούν τουλάχιστον τέσσερις δίκες και να γνωμοδοτήσουν 16 επιτροπές, ενώ στην Περιφέρεια εκτιμούν πως εάν συμβεί αυτό, χωρίς ουσιαστικό λόγο, το έργο θα χαθεί το οποίο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 19 εκατομμυρίων ευρώ.

«Δεν είναι δυνατόν να χαθεί το έργο και να περιμένουμε το νέο ΕΣΠΑ για να το επανεντάξουμε. Δεν γνωρίζουμε εάν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία θα χρηματοδοτούν έργα ύδρευσης. Για να μπει νέος εργολάβος πρέπει να περάσουν διαδικασίες 2 χρόνων», τονίστηκε. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε αφορά απλήρωτους λογαριασμούς από τη ΔΕΥΑΜΒ, αλλά και το ζήτημα της διαχείρισης των αδρανών υλικών, όπως έγινε γνωστό. Πλέον με Νόμο θα πρέπει κάθε έργο να εντάσσεται σε συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων εκσκαφών, αλλά όταν έγινε η δημοπράτηση ο Νόμος δεν ήταν σε ισχύ.
Ο εργολάβος ζητά να ενταχθεί σε υποέργο μέσω ΕΣΠΑ η διαχείριση των αδρανών και δεν λαμβάνει απάντηση από τη ΔΕΥΑΜΒ, ενώ από την περιφέρεια έγινε γνωστό πως η διαχείριση των υλικών είναι επιλέξιμη δαπάνη στο ΕΣΠΑ και μπορεί να ενταχθεί ως υποέργο. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά η ΔΕΥΑΜΒ θα πρέπει να καταβάλλει τα χρήματα από τους λογαριασμούς που ήδη έχουν κατατεθεί από τον εργολάβο. «Επιβάλλεται να κλείσει άμεσα το πρόβλημα και ο εργολάβος να πληρωθεί αλλά και να γίνει διευθέτηση του ζητήματος με τα αδρανή υλικά. Το έργο δεν μπορεί να μπει σε μια περιπέτεια όταν έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Δεν ξέρουμε που θα στηρίξει η ΔΕΥΑΜΒ την προσφυγή της για έκπτωση του εργολάβου, αλλά το ζήτημα πρέπει να κλείσει», τονίστηκε.

Η «Θ» επικοινώνησε με τον ανάδοχο, ο οποίος κατηγορήθηκε προχθές στο δημοτικό συμβούλιο από τον Α. Μπέο και τόνισε πως τα προβλήματα που έχει με τη ΔΕΥΑΜΒ θα τα λύσει με τις υπηρεσίες.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το