Τοπικά

Κίνδυνος κατάργησης δεκάδων τμημάτων ΕΠΑΛ στη Μαγνησία “Θ”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Δεκάδες είναι τα τμήματα τομέων και ειδικοτήτων από τη Β’ τάξη Επαγγελματικών Λυκείων του Νομού Μαγνησίας που κινδυνεύουν να μην λειτουργήσουν βάσει της νέας υπουργικής απόφασης που αυξάνει τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών σε κάθε τμήμα.
Την έντονη αγωνία τους για το τι μέλλει γενέσθαι στη φετινή σχολική χρονιά εξέφρασαν χθες οι διευθυντές, υποδιευθυντές και τομεάρχες που παρευρέθηκαν στη έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε χθες στο κτίριο Μουρτζούκου η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

 
Εκεί οι διευθυντές κατέθεσαν προτάσεις και σκέψεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ μετέφεραν και τη μεγάλη αναστάτωση που έχει προκληθεί και στους γονείς μαθητών που δεν γνωρίζουν ποιοι τελικά τομείς θα λειτουργήσουν στα ΕΠΑΛ. Σε μεγάλη αγωνία βρίσκονται επίσης και οι καθηγητές, καθώς από την απώλεια τμήματος σε ένα ΕΠΑΛ κινδυνεύουν και οι ίδιοι να μείνουν χωρίς αντικείμενο διδασκαλίας.
Βέβαια δεν είναι γνωστό, αν οι μαθητές ενός τμήματος ειδικότητας που καταργηθεί, θα εγγραφούν σε άλλη ειδικότητα θα μεταφερθούν στο ΓΕΛ.
Στη σύσκεψη αναφέρθηκαν αναλυτικά αριθμητικά στοιχεία για τμήματα από τομείς και ειδικότητες από τα ΕΠΑΛ, καθώς και ποιος προγραμματισμός υπάρχει σε κάθε σχολείο. Οι διευθυντές είναι ανήσυχοι από τη νέα υπουργική απόφαση και ζήτησαν τη μη εφαρμογή της.

 
Η Μαγνησία ίσως να είναι και ο πρώτος νομός όπου εκδηλώνεται η πρώτη οργανωμένη αντίδραση στην υπουργική απόφαση.
Από την επεξεργασία των στοιχείων που έγινε στη σύσκεψη διαφάνηκε πως πρόβλημα με κατάργηση τμημάτων δεν έχουν δύο ΕΠΑΛ του Βόλου, ενώ πιο έντονο είναι το πρόβλημα για τα νυχτερινά και τα περιφερειακά ΕΠΑΛ.

 
Ο διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης ανέφερε πως «οι διευθυντές, υποδιευθυντές και τομεάρχες των ΕΠΑΛ του νομού ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκληση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας για την πραγματοποίηση μιας πολύ σημαντικής σύσκεψης, λίγο πριν την έναρξη των μαθημάτων, που σχετίζεται με την ίδρυση τμημάτων σε τομείς και ειδικότητες βάσει της νέας υπουργικής απόφασης. Λάβαμε τα στοιχεία από τους διευθυντές, διαπιστώνουμε πως τα πράγματα είναι δύσκολα και θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες κινήσεις προς το Υπουργείο Παιδείας, ώστε είτε να αλλάξει η απόφαση είτε να μην εφαρμοστεί τουλάχιστον από τη φετινή σχολική χρονιά, καθώς τα σχολεία έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους. Παράλληλα θα αποστείλουμε εντός ημερών και υπόμνημα στο Υπουργείο, ενώ συμφωνήθηκαν οι κεντρικές κατευθύνσεις των προτάσεων του υπομνήματος μετά από συζήτηση στη σύσκεψη.

 
Έτσι θα ζητηθεί από το Υπουργείο να λειτουργήσουν και ολιγομελή τμήματα στη Β’ τάξη, όταν ο τομέας ή η ειδικότητα είναι μοναδικά σε ένα Καλλικρατικό Δήμο, όταν το σχολείο εξυπηρετεί μαθητές που προέρχονται από δυσπρόσιτες περιοχές και όταν καλύπτονται ανάγκες μαθητών από ιδιαίτερες κατηγορίες, για παράδειγμα στην περίπτωση των εργαζόμενων στα νυχτερινά σχολεία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το